JİTEM davasında beraat kararı

Hasan Akbaş

1990’lı yıllarda 19 kişinin zorla kaybedilip infaz edilmesine ilişkin Ankara JİTEM Davasında 17 sanık “Hiçbir delil bulunamadığı” gerekçesiyle beraat etti. Karara tepki gösteren avukat Mehmet Emin Aktar, “Bizim için sürpriz değil savcının mütalaası. Biz zaten buradan adalet çıkmayacağını bekliyorduk. Sanıkların bütünü suçludur. Siz cezalandırmazsanız bile bunlar vicdanımızda mahkumdur.” dedi.

2011 yılında soruşturması başlatılan ve 2014 yılında başlayan Ankara JİTEM Davası’nın karar duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Meral Danış Beştaş, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile yakınlarını kaybeden aileler katıldı. Duruşma, mahkeme heyetinin, avukatların kimlik bilgilerini tespiti etmesi ve geçmiş duruşmaya ilişkin talepleri okumasıyla başladı. Daha sonra savcı mütalaasını açıkladı.

Mütalaada sanıkların dosyaya giren ifadelerini okuyan savcı, sanıkların, bizzat ağızlarından söyledikleri, “Olay yerindeydim”, “Öldürüldüler” sözlerine rağmen, “Tanıkların ifadeleri denetime tabi tutulamayacak derecededir” dedi. Mütalaada, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım hakkındaki dosyanın firari olması sebebiyle ayrılması, sanık Ahmet Demirel’in ölmesi nedeniyle hakkındaki davanın düşürülmesi, diğer 17 sanık hakkındaki davada ise delil yetersizliği gerekçesiyle beraat kararının verilmesi istendi. Savcının mütalaasını okumasının ardından avukatlar söz aldı.

‘Sanıkların bütünü suçludur’

Avukat Mehmet Emin Aktar, “Bizim için sürpriz değil savcının mütalaası biz zaten buradan adalet çıkmayacağını bekliyorduk. Sanıkların bütünü suçludur. Siz cezalandırmasanız bile bunlar vicdanımızda mahkûmdur. Duruşma başladığında iddia makamı konuşmadan mütalaanın mahkeme bilgisayarında gördük. Biz önceden getirip mahkeme bilgisayarına sunuyor muyuz? Bu durum mahkeme ile iddia makamı arasında organik bir bağ olduğunun kanıtıdır. Yargılama sanıkları aklamaya yönelik yürütüldü. Sanıklar bu suçları devletin bilgisi dâhilinde siyasi saiklerle işlemiştir” diye konuştu.

‘Dava insanlığa suç kapsamında devam etmeliydi’

Avukat Yusuf Alataş da, savcı mütalaasının ortak bilgisayarlarda mevcut olduğunu, bunun da iddia makamı ve mahkeme heyeti arasında organik bir bağ olduğunun kanıtı olduğunu söyleyerek eleştirdi. Alataş, insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilip davanın o dönemin sorumluları ile birlikte devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

‘Bunların suç işlediğini herkes biliyor’

Avukat Murat Yılmaz da, “Bu ülkede cezasızlık politikası her daim devam ediyor. Devletler katildir. Bazı çeteler suç işler. Devlet bunların suç işlediğini siz de sanık avukatları da herkes de biliyor” dedi. Yılmaz’ın konuşmasına sanık avukatları tepki gösterdi. Avukat Levent Kanat da, o dönemin astsubayları ile tanık ifadeleriyle cinayetlerin işlendiğine dair beyanların olmasına rağmen savcı mütalaasının bu şekilde verilmesinin anlaşılır olmadığını söyledi. Kovuşturmanın genişletilmesi gerektiğine vurgu yapan Kanat, beraat talebini eleştirdi.

Öldürülen Yusuf Ekinci’nin oğlu avukat Sertaç Ekinci, “Sayın savcı uzayda mı yaşadı bilmiyorum. Mütalaada siyasal içeriğine dair bir şey yok. Bu soruşturma aşamasında sanırsınız Tansu Çiller tanık olarak dinlenmemiş. Bunlar varken siz mahkemeye reddi hakim mi yaptın diyorsunuz? Bizimle dalga geçmeyin” diyerek tepki gösterdi. Avukat Nuray Özdoğan, “Bu çeteler devlet içinde olduğundan dolayı bu davanın yürümeyeceği belliydi. Cinayetlerin aydınlatılmasına dönük etkin bir yargılama yapmalıydınız. Aydınlatmaya dönük karar veremeyecekseniz sürdürmeyin. Buna uygun adım atmalısınız” dedi.

Daha sonra sanık avukatlarına söz verildi. Sanık avukatları mütalaaya katılarak beraat taleplerinde bulundu. Duruşmaya ara vermeden kararını açıklayan mahkeme heyeti, 17 cinayetten, aralarında Mehmet Ağar’ın da bulunduğu 17 sanık hakkında “Hiçbir delil bulunmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi. Firari Mahmut Yıldırım’ın henüz savunmasının alınmadığını belirten mahkeme heyeti, bu nedenle İranlı Lazem Esmaeılı ve Asker Smıtko cinayetleri yönünden de Mahmut Yıldırım, Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Ayhan Akça, Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu, Korkut Eken’in dosyasının ayrılmasına karar verdi. Sanık Ahmet Demirel hakkında da öldüğü gerekçesiyle dosyadan düşürülmesi kararı verildi.

Avukatlar kararı temyize taşıyacaklarını belirtti. Ankara