Kadınlar bir kez daha ‘Gülistan Doku nerede?’ diye seslendi

Kadınlar bir kez daha “Gülistan Doku nerede?” diyerek, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana haber alınamayan Gülistan Doku’nun akıbetini sordu.

Kadınlar, Doku’nun kayıp olayına ilişkin yetkililere bir kez daha etkin soruşturma yürütmesi çağrısında bulundu.

Antalya Kadın Platformu Gülistan Doku için açıklama yaptı Fotoğraf: MA

Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gülistan Doku’dan (21) 5 Ocak 20207 tarihinden bu yana kayıp. Doku ailesinin 6 Ocak’ta Tunceli Emniyet Müdürlüğü’ne yaptığı kayıp başvurusunun ardından Dinar Deresi ve Uzunçayır Baraj Gölü’nde belirlenen bölgelerde dalgıçlar ve su altı kameralarıyla uzun süre yapılan arama çalışmalarından da bir sonuç alınamadı.

Doku’nun kaybolduğu günden bu yana kadın aktivistler, öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda kişi “Gülistan Doku Nerede?” diye sorarak, yetkililere etkin soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunuyor. Bugün Doku’nun kaybolmasının birinci yılı nedeniyle Diyarbakır ve Antalya’da kadınlar açıklama yaparak, bir kez daha “Gülistan Doku Nerede?” diye sordu.

‘Savcılık gerekli soruşturmayı yürütmedi’

Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı Gülistan Doku için basın toplantısı düzenledi Fotoğraf: MA

MA’nın geçtiği bilgilere göre;  Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Asya Cemre Işık, Doku ailesinin başvurusu üzerine Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından oluşturulan bir heyetin soruşturmanın genişletilmesi ve delillerin toplanmasına ilişkin talepleri içeren bir dilekçeyi savcılığa sunduğunu hatırlattı.

‘Zaynal ailesinin çelişkili beyanları üzerine durulmadı’

Ancak savcılığın gerekli soruşturmayı yürütmediğini aktaran Işık, soruşturma dosyasında öne çıkan eksiklikleri şu şekilde sıraladı:

* Gülistan’ ın eski erkek arkadaşı Zaynal Abarakov’un üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde evde bulunmadığı anlaşıldı.

* Zaynal gözaltına alınmadı, telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Zaynal’ın, Gülistan ve Gülistan’ın yakın arkadaşlarıyla yapmış olduğu ‘..dün çok kötü bir şey oldu, korkuyorum, zaman yokki artık bizim için..’ içerikli mesaj kayıtlarına karşılık; bu kayıtlar 3. ve son kez alınan ifadesi sırasında Zaynal’a soruldu. Bu hususlarda tutarlı ve inandırıcı beyanlarda bulunmadı.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Asya Cemre Işık

‘Soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi reddedildi’

* Soruşturma işlemleri Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro tarafından yürütüldü. Görev yeri değişine kadar Zaynal’ın polis olan üvey babası bu büroda görev yapmaktaydı. Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi.

* Sarısaltuk Viyadüğü (Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik mobese kameralarının bulunmadığı alanı gören, Munzur Üniversitesi’ne ait kamera sisteminin teknik incelemesi yapılmadı.

* Mobese kameralarına yansıyan görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucu, Gülistan’ın suya atlamadığına ilişkin görüş içeren rapor dosyaya sunuldu. Soruşturmanın genişletilmesi, aramaların karada da yürütülmesi taleplerine rağmen gerekli işlemler yapılmadı. 

‘Delil toplama işlemleri yapılmadı’

* Zaynal’ın üvey babasına ait olan ev ve araç ile Gülistan’ın 5 Ocak günü kullandığı şehir içi ulaşım aracında; kan, tükürük, parmak izi gibi bulgulara ilişkin inceleme ve delil toplama işlemleri yapılmadı. 

* Zaynal ve üvey babasının 5 Ocak günü nerede bulunduklarına dair kesintisiz bir tespit yapılmadı.

* 5 Ocak günü Gülistan ve Zaynal’ı izlediği tespit edilen şüphelinin kimliği tespit edilmedi.

‘Tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz’

Bir yıldır kayıp olan Doku’nun soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesinin ve ayrımcı pasifliğin hukuken ve vicdanen kabul edilemeyeceğini söyleyen Işık, konuşmasının devamında şunları belirtti:

“Doku şahsında kadınların kaybedildiği olaylara ‘intihar odaklı’ değil, öldürülme kaçırılma dahil her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak soruşturma işlemleri etkin şekilde yürütülmelidir. Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için gerekli tüm işlemlerin yürütülmesini talep ediyor ve tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.”

Antalya Kadın Platformu: Gerçek adalet sağlanana kadar mücadeleden dönmek yok

Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Gülistan Dolu nerede?” pankartı açıldı. Platform adına konuşan Nilcan Balıkçı, Doku’nun bir yıldır bulanamadığına dikkat çekti.

Her gün kadınların öldürüldüğünü belirten Balıkçı, “Bugün devletin cezasızlık politikalarıyla sırtları sıvazlanarak hayatlarına devam ediyorlar.” dedi. Kadınların, evlerinde, işyerlerinde, sokaklarda her an saldırı, şiddet, öldürülme korkusuyla günlerini geçirdiğini belirten Balıkçı, şunları kaydetti:

“Yok öyle yağma. Ya bu kentlerde eşit özgür ve güvende yaşayacağız ya da adaleti biz sağlayacağız. Kadın düşmanı ve katilleri, sırtını erkek iktidara dayayanlar ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkanlar. Bizden korkuyorsunuz ve korkmakta sonuna kadara haklısınız. 2021 kadın mücadelesinin yılı olacak. Katledilen, intihara sürüklenen, kirpiği yere düşen her bir kız kardeşimize söz veriyoruz; gerçek adalet sağlanana kadar mücadeleden dönmek yok.”