Kafe-bar esnafı ve çalışanlarından Kadıköy’de eylem: ‘Geçinemiyoruz, Hayatımızı İstiyoruz’

Kafe-bar çalışanları ve esnafı, tekel bayileri, sendika ve dernekler sektörün sorunlarını dile getirmek için bugün Kadıköy’de ortak basın açıklaması yaptı.

Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Avcılar, Küçükçekmece Esnaf Dernekleri, Kafe Bar Çalışanları Dayanışması, Türkiye Tekel Bayiler Platformu, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, İstanbul Aşçılar Derneği bugün saat 17.00’de Kadıköy İskele Meydanında “Geçinemiyoruz, Hayatımızı İstiyoruz” şiarıyla ortak bir açıklama yaparak sektörün sorunlarını kamuoyuna duyurdu.

Siyasi Partilerden geniş destek

Basın açıklamasına siyasi partilerden geniş bir katılım oldu. Açıklamaya katılıp konuşma yapanlar arasında HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Gelecek Partisi’nden Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Emek Partisi İl Başkanı Sema Barbaros, Sol Parti MYK Üyesi Deniz Demirdöğen yer aldı. Ayrıca Otel ve Turizm İşçileri Sendikası adına da bir konuşma yapıldı.

Daha sonra tüm çağrıcı örgütler adına Kafe Bar Çalışanları Dayanışması’ndan Ilgın Gölpınar basın açıklaması metnini okudu.

Kafe-bar çalışanları ve esnafı, tekel bayileri, sendika ve dernekler adına yapılan ortak açıklamada Turizm ve eğlence sektöründeki işletmelerin 20 Kasım itibariyle kapatıldığı hatırlatılarak “Çalıştığımız iş yerleri ilk tedbir döneminde 75 gün, ikinci tedbir döneminde ise bugün itibariyle 45 gün kapalı kaldı. İş yerleri toplam 120 gündür kapalı” dendi.

‘Yüzbinlerce işletme kapandı, milyonlarca işsiz var’

Açıklamada, “Yüzbinlerce işletme kapandı, milyonlarca insan işsiz kaldı. Bu süre içerisinde insanların hayatlarını idame ettirmelerine dönük bir planlama yapılmadı, gerçekçi bir destek sağlanamadı. Bu süreçte ne yazık ki çalışanlar hayatını idame ettirmekte çok zorlandı. Sağlanan destekler çok yetersiz kaldı” bilgisi verildi.

Kısa çalışma ödeneği alanlara 1500, ücretsiz izne çıkarılanlara 1.170 TL

Açıklamada kafe bar çalışanlarının durumu şöyle ifade edildi: “Hükümet 15 Mart ila 1 Haziran tarihleri arasında; herhangi bir işyerinde 15 Mart’tan önce 60 gün çalışmış olan ve son 3 yıl içinde 450 gün sigorta primi ödenmiş olanlar için aldıkları ücretin yüzde 60’ı kadar Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) desteği sağladı. Ancak çoğu çalışan bu koşulları sağlayamadı. Bu şartları taşımayan personel için ise günlük 39 TL ücretsiz izin ödeneği sağlandı.  Kısa çalışma ödeneği alanlar 1.500 TL, ücretsiz izne çıkarılanlar ise 1.170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı.”

‘İşyerleri açılsın, yasaklar kalksın’

Kafe Bar esnafı ve çalışanları “İş yerlerini kapatmak bizi açlığa mahkum etmek demektir. Ya hayatımızı idame ettirecek bir destek sağlayın ya da iş yerlerini açın. İş yerlerinin açılmaması demek, hiçbir gelirimiz olmadan yaşamak zorunda kalmamız demek, sosyal güvencemizin olmaması demek, biz çalışanları açlığa mahkum etmek demek” görüşlerini dile getirdi.

Açıklamada şu talepler ifade edildi: “Eldeki veriler işletmelerin açılmasına engel değildir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın.”

‘İnsanca yaşam taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz’

Kafe Bar Dayanışması da sosyal medya hesabı üzerinden şu paylaşımı yaptı:

“ #Geçinemiyoruz, Hayatımızı İstiyoruz! Bugün Kadıköy’de sektörün tüm bileşenleriyle beraber yasakların 45. gününde “Geçinemiyoruz, Hayatımızı İstiyoruz” eyleminde bir araya geldik. Tedbirler alınıp, iş yerleri açılıncaya kadar insanca yaşam taleplerimizi haykırmaya devam edeceğiz.”

Yeni1Mecra