Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu onaylandı

Tüm itirazlara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesinin ÇED raporunu onayladıklarını belirtti. Kurum, “Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Kanal İstanbul Projesi’ni yapacağız.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum – AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık binasında Kanal İstanbul Projesi ve gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kurum’un Akıllı Şehirler Programı’nda yaptığı konuşması üzerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP’li belediye başkanlarının programı terk ettiği ve CHP’li Özgür Özel’in “Açıklamalarla belediyeleri ezdirmeyiz” sözleri soruldu. Kurum, bu soruyu amaçlarının kimseyi ezmek ve ezdirmek olmadığı şeklinde yanıtladı.

‘Proje İstanbul Boğazı’nı kurtarma projesidir’

Kurum, 18 yıllık AK Parti iktidarı sürecinde yaptıkları tüm projelerde, attıkları her adımda önceliklerinin çevre ve doğa olduğunu savundu. Kanal İstanbul’un ÇED sürecini, planlama sürecini bakanlığı tarafından yürütüldüğünü belirten Kurum, projeyi “Asrın projesi” olduğunu öne sürdü. Projenin Boğaziçi’ni, İstanbul Boğazı’nı koruma ve kurtarma projesi olduğunu savunan Kurum, “Boğazımızın özgürlük projesidir.” dedi.

‘ÇED raporunu bugün itibariyle onayladık’

İstanbul’un medeniyet projelerinden bir tanesi olduğunu öne süren Kurum, şöyle konuştu: “Bugün ÇED sürecinde, değerlendirmeleri yaptık, itirazları değerlendirdik ve ÇED raporumuzu bugün itibarıyla onaylamış durumdayız. 1/100.000 ölçekli planımız askıya çıktı, 5000 ve 1000 ölçekli uygulama İmar Planlarının da hazırlığını yapıyoruz. İnşallah onları da 4-5 ay içerisinde tamamlayacağız ve uygulamaya geçireceğiz.”

‘Cumhurbaşkanı liderliğinde projeyi yapacağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde projeyi yapacaklarını belirten Kurum, “Yani ‘onlar öyle istedi’, ‘burası böyle’ dedi. ‘şurası şöyle oldu’ diye bu projeden vazgeçecek durumda değiliz.” dedi. Kurum, İstanbul’un, 82 milyon vatandaşın geleceğini ilgilendiren bu projede de kararlı bir şekilde yollarına devam edeceklerini söyledi.

Kurum, Kanal İstanbul Projesi’nin yapılacağı arsalarda yabancıların mülk edindiğine ilişkin sorular geldiğini belirtti. Kurum, “Son 3 yılda yabancılar nezdinde, özel ve tüzel kişiler nezdinde buradaki arsa el değiştirme 600 bin metrekaredir. 26 bin 500 hektar yani 265 milyon metrekarelik Kanal İstanbul Projesi içerisinde çok düşük bir orandır.” dedi.

Projeye tepkiler

Proje ilk olarak 27 Nisan 2011 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Bu yıl yeniden gündeme gelen ve son günlerde sıkça tartışılan projenin 1595 sayfalık ÇED raporu çok sayıda uzman tarafından incelenerek projenin yapılması halinde oluşabilecek risklere dikkat çekilmişti.

Konuya ilişkin çok sayıda düzenlenen çalıştay, panel, çevre etkinliklerinde ve TBMM’ye verilen önergelerle projenin uygulanmaması talep edilmişti. Etkinlik ve eylemlerde, projenin uygulanması halinde, ekolojik, demografik ve fiziki koşullarda onarılması mümkün olmayan hasarların meydana geleceğine dikkat çekilmişti.

Yıllarca sürecek olan kanal inşası sürecinde kanalın batısında oturan İstanbulluların İstanbul’un diğer bölümleriyle karadan ulaşımının kesileceği belirtilmişti. İstanbul’u bir şantiye alanı haline getirecek kanal inşasında kazı esnasında oluşacak olan hava kirliliğinin milyonlarca insanın sağlığı üzerindeki etkisinin göz ardı edilemez olduğu vurgulanmıştı.