Kapatma davasının yasal süreci nasıl işleyecek?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin, HDP’nin kapatılması ve 600 HDP’li siyasetçiye siyaset yasağı getirilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP hakkında Anayasa Mahkemesi’nde kapatma istemiyle dava açıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle iddianame düzenleyerek Anayasa Mahkemesi’nde dava açmasıyla bir hukuki süreç başladı.

Öte yandan Başsavcı Şahin’in, hazırladığı iddianamede HDP’nin kapatılmasının yanı sıra 600 HDP’li siyasetçi için siyaset yasağı getirilmesini de talep ettiği öğrenildi.

Bu süreçte nasıl bir yol izleneceği ve sonuçlarının neler olabileceği kamuoyunda merak konusu oldu. Dava süreci şöyle işleyecek:

AYM Başkanı raportör görevlendirecek

Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, bir raportör görevlendirecek.

Başkanın görevlendirdiği raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunacak. Sonrasında kabulüne karar verilmesi halinde iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilerek, Partinin usul ve esasa ilişkin savunmaları alınacak.

HDP’nin yasal süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak.

Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş HDP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Kapatmaya ilişkin kararı 15 kişilik Anayasa Mahkemesi Heyeti verecek

Raporun Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazetede yayımlanacak.

Başsavcılık 600’den fazla HDP’li hakkında siyaset yasağı istedi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı davanın iddianamesinde, 600’ün üzerinde HDP’li hakkında siyasi yasak istendi.

Anayasanın 69. maddesine göre, kapatma davasına bakacak Anayasa Mahkemesi, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebiliyor.

Temelli kapatılan bir parti, başka ad altında kurulamıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı davanın iddianamesinde, 600’ün üzerinde HDP’li hakkında siyasi yasak istendi. Anayasa Mahkemesi’nin, siyasi yasak istenen kurucuları dahil partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin temelli kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazetede gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak, 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamıyor.

AA