Kayyum yargının işe iade kararını tanımadı

Hükümetin kamuya alımda mülakatı kaldıracağına dair hazırlık yaparken, Diyarbakır’da kayyumun belediyeden attığı işçiler yargı kararına rağmen yeniden mülakata tabi tutuldu ve işe alımı yapılmadı.

İşe alınmayarak haksızlığa uğrayan işçiler yeniden mahkemeye başvurmaya hazırlanırken, Fikriye Ceylan, gen tedavisi görmesi gereken çocuğunu tedavi ettiremediğini söyledi. Ali Bat ise evine haciz geldiğini kaydetti.

Kamal Avcı

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB), daha önce işten çıkardığı ancak mahkeme kararıyla işe dönme hakkı elde eden 75 çalışanını, önce iş ve meslekleriyle ilgisi olmayan sorularla mülakata tabi tuttu, ardından da mülakatta başarısız oldukları gerekçesiyle işe dönüşlerini engelledi. 

Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 696 Sayılı KHK hükümleri uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçiş talebinde bulunan, farklı birimlerinde çalışan 75 işçinin taleplerini reddetti. 2 Nisan 2018’de işlerine son verilmesine, “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması” olumsuz olduğu gerekçesine dayandırıldı. 

İşçiler, belediyedeki komisyona yaptıkları itirazlarının reddedilmesi üzerine, işlemin iptali için Diyarbakır İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İdare Mahkemesi de ret kararı verince, işçiler avukatları aracılığıyla bu kez Antep Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Antep Bölge İdare Mahkemesi, 657 Sayılı Kanun’un 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendine eklenen (8) numaralı alt bendinde yer alan devlet memurluğuna alımlarda “güvenlik soruşturması” ve “arşiv araştırması” yapılması gerektiğine ilişkin düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 24 Temmuz 2019 tarihli kararı ile iptal edildiğine dikkat çekti. Mahkeme, davacılar için tesis edilen dava konusu işlemin bu yönüyle hukuka aykırı olduğunu belirterek, işçiler için sürecin kaldığı yerden devam etmesi için işlemin iptaline karar verdi.

Mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından 75 işçi, işe dönüş talebiyle DBB’ye başvurdu. Kayyum yönetimindeki DBB, işçileri sözlü mülakata tabi tuttu. Yaptıkları işle ilgisi olmayan sorulara muhatap olan işçilerin tamamı, mülakatta başarısız oldukları gerekçesiyle işe dönüşleri engellendi.

Yeni1mecra’ya konuşan işçilerden Fikriye Ceylan, çağrıldıkları mülakat sınavında herkese içinde farklı soruların bulunduğu kapalı bir zarfı seçmelerinin istendiğini ve her işçiye çektiği zarftaki soruların yöneltildiğini söyledi. Ceylan, mülakatta “İstiklal marşının kabul tarihi”, “Diyarbakır’ın geçmişteki isimleri”, “Cumhurbaşkanlığı forsunda kaç yıldız olduğu ve bu yıldızların neyi temsil ettiği”, “tarih boyunca Diyarbakır’da kaç sahabe yaşadığı” gibi yaptıkları işle ilgisi olmayan sorular sorulduğunu söyledi. 

Yapılan sınavın hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Ceylan, Diyarbakır Valiliği ve DİSKİ Genel Müdürlüğüne itiraz başvurusu yaptıklarını ve buralardan da olumsuz cevap almaları durumunda yeniden mahkemeye gideceklerini söyledi. 

Fikriye Ceylan, yapılan uygulamayla mağdur edildiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Ben MS hastasıyım. Küçük çocuğum ağır lambosit immune yetmezlik ada scid tedavisi görüyor. İlik uyuşmazlığı olduğundan doktorlar gen tedavisi önerdi. Bu tedavi yurtdışında yapılıyor, maddi durumdan dolayı bu tedaviyi yaptıramıyorum. Çocuğum göremiyor, oturamıyor, yürüyemiyor, konuşamıyor, başını kontrol edemiyor. Perişan durumdayız.”

İşçilerden Ali Bat ise, 696 sayılı KHK hükümleri uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçiş talebinde bulundukları zaman mülakata tabi tutulduklarını ve başarılı olduklarına dikkat çekerek, “Mahkeme kararına göre bu aşamayı tamamladığımız için yeni bir mülakat sınavına gerek kalmadan işe dönüş talebimiz yerine getirilmeliydi” dedi. Bat, Diyarbakır Valiliği ve İSKİ Genel Müdürlüğüne yaptıkları itirazın olumlu sonuçlanacağına dair umut taşımadıklarını, ancak yargı yoluyla haklarını aramaya devam edeceklerini ifade etti.

Ali Bat, işten atılma kararıyla hayatlarının alt üst edildiğini belirterek, “Kredi çekmiştim, onu ödeyemeyince eve haciz geldi, aile düzenimiz bozuldu” diye konuştu.