Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977 anması: 43 yıllık hesap sorulmadı hala

İstanbul Taksim Meydanı Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977’de katledilen işçiler anıldı.

İnsan hakları aktivisti Tanrıkulu, “43 yıllık bir hesaptır bu, sorulmadı hala.” diyerek, katliamın failleri yargılanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

1 Mayıs 1977 katliamında yaşamını yitiren 34 işçi için Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda anma etkinliği düzenledi. Anmaya, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ile HDP, 78’liler Girişimi, Emekçi Hareket Partisi, Devrimci Parti, ESP, Partizan, Karşı Sanat Çalışmaları, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Yeşil Sol Parti temsilcileri katıldı.

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle anmaya katılanlar maske takarak sosyal mesafe uyguladı. Anmada, katliamda yaşamını yitiren işçilerin fotoğrafının da olduğu “1 Mayıs 1977 Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız!” pankartı açıldı.

’43 yıllık bir hesaptır bu sorulmadı hala’

Mezopotamya Haber Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; Anmada katliamda yaşamını yitiren işçiler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anmada grup adına insan hakları ve barış aktivisti Nimet Tanrıkulu açıklama yaptı. Tanrıkulu, o dönemde katledilen işçilerin faillerinden halen hesap sorulmadığına dikkati çekerek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Tanrıkulu şöyle konuştu:

“Arkadaşlarımızın kanları bu meydanda aktı. Kazancı yokuşunda aktı. Şimdilerde betonlaşmış bu meydanın toprağına, ağacına, yeşiline karıştı, arkadaşlarımızın kanı. 43 yıllık bir hesaptır bu, sorulmadı hala. ‘Katliam unutulsun, kimse bilmesin’ diye adlarına bir anıt bile dikilmedi. Bu meydanda katledilen arkadaşlarımızı, kanları yerde, toprağın altında, ardımızda; Ahmed Arif’in değişiyle ‘öyle mahzun, öyle garip’ bırakıp gidemeyiz!.”

‘Katliamın suçluları yargılanana kadar vazgeçmeyeceğiz’

Taksim Meydanı’nın birçok direnişe ev sahipliği yaptığını dile getiren Tanrıkulu, şunları kaydetti: “Taksim 1 Mayıs Meydanı’dır. 1 Mayıs 1977 yılında arkadaşlarımızın bu meydana can bedeli verdiler bu ismi. Vazgeçmeyeceğiz! Taksim Meydanı 1 Mayıs Meydanı olarak yasallaşana kadar vazgeçmeyeceğiz! 1 Mayıs Katliamı ve Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulana kadar, katliamın suçluları ve güçleri yargılanana kadar vazgeçmeyeceğiz! Katledilenlerin anısına Taksim’de Kazancı Yokuşu başına bir anıt yapılana kadar vazgeçmeyeceğiz!”

Tanrıkulu’nun konuşmasının ardından 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirilenlerin katledildiği yere karanfiller bırakıldı.