Kenanoğlu: Teknolojik gelişim şirketlere tanınan vergi muafiyetleriyle olmaz

TBMM’de Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu değişiklik teklifine ilişkin konuşan HDP Milletvekili Kenanoğlu, “Teknolojik gelişim, şirketlere tanınan vergi muafiyetleriyle olmaz” dedi.

İYİ Parti Milletvekili Altıntaş da, teklifin iyi niyetle hazırlandığını ama yetersiz ve acele hazırlandığını düşündüklerini belirtti.

CHP Milletvekili Tarhan ise, teklifin zihniyet değişikliği yaşanmadan, AKP iktidardan ayrılmadan bir işe yaramayacağını söyledi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu

TBMM Genel Kurulunda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. İYİ Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, orta gelir tuzağına takılıp kalan, hatta geriye düşen Türkiye’nin çıkış yolunun, genç kuşağını çok iyi eğitip, ileri teknolojilerde etkin olmasından geçtiğini söyledi. 

Altıntaş, Ağustos 2021 itibarıyla faaliyette olan teknokentlerde Ar-Ge çalışmalarını yürüten firma sayısının 5 bin 920’ye, istihdam edilen personel sayısının 60 bin 750 kişiye ulaştığını belirtti. Altıntaş, bu bölgelerde tamamlanan Ar-Ge projesi sayısının 36 bin 963, yürütülen Ar-Ge projesinin 10 bin 208 olduğunu, bu merkezlerde 317 yabancı veya yabancı ortaklı firmanın yer aldığını anlatarak, ancak durumun, rakamlarda göründüğü gibi olmadığına işaret etti.

İYİ Partili Altıntaş: Dünyada tanınan kaç teknoloji firmamız var?’

Başarıları küçümsemediğini dile getiren Altıntaş, “Bunlar yapılmasa durumumuz çok daha vahim olacaktı ama bu sayılar hep girdileri söylüyor, bizim amacımız çıktılar olmalı. Yani teknoloji ihracatımız ne durumda, dünyada tanınan kaç teknoloji firmamız var, diğer ülkelerden daha iyi yaptığımız hangi ürünler var? Örneğin Kovid-19 aşısı geliştirmede ilk 5 ülke arasına girebildik mi?” diye sordu. 

‘Teklif yetersiz ve acele hazırlandı’

Teklifte teknoparklarla ilgili birçok değişiklik öngörüldüğünü anımsatan Altıntaş, bu değişiklikleri, mevcut yasaya göre daha iyi bir durum olarak, olumlu bulduklarını söyledi. Altıntaş, teknoparklara teşvik verildiğini ancak ihracatta yüksek teknolojili ürün oranının sürekli azaldığını söyledi. 

Teknoparkı olan tüm üniversitelerin içinin, teknopark statüsünde olmasını, firmaların, üniversite binalarının arasında yer almasını öneren Altıntaş, “Bu teklifin teknolojik girişim, Ar-Ge ve yenilik temelli üretim için iyi niyetle hazırlandığını ama yetersiz ve acele hazırlandığını düşünüyoruz. Teknopark firmalarına sağlanan desteklerin aynısının Ar-Ge ve tasarım merkezlerine de sağlanması iyi olurdu.” dedi.

HDP’li Kenanoğlu: Teknolojik gelişim şirketlere tanınan vergi muafiyetiyle olmaz

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, teklifin, teknoloji bölgelerindeki faaliyet yürüten şirketlere bazı imtiyazlar getirdiğini ifade ederek, teknolojik gelişimin, şirketlere tanınan vergi muafiyetleriyle olmayacağını kaydetti.

Teknolojiyi, bilimin, bilimsel çalışma ve bilimle donatılmış insanın ürettiğini dile getiren Kenanoğlu, “Siz, vergi muafiyetleri, şirketlere birtakım haklar tanıyarak ülkenin teknolojik bir atılım sağlayacağını bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Bilim, öncelikle özgür, özerk üniversitede olur. Üniversitelerin özerkleştirilmesi, bilim yuvaları haline getirilmesi gerekir. Siz ne yapıyorsunuz? Üniversitelerin kapısına kelepçe vuran bir iktidar halindesiniz. Sorgulayan akla kelepçe vurmayı hedefliyorsunuz, bu size teknolojik gelişimi sağlamaz.” dedi.

CHP’li Tarhan: Teklif siz iktidardan ayrılmadan bir işe yaramayacaktır

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, teknoparkların, Türkiye’nin sanayisinde ve ihracatında katkısının en yoğun olmasını bekledikleri alanlar olduğunu belirterek, “Teknoparklar doğru bir sanayi politikası ve teknoloji anlayışıyla, köklü bir reformla, hukuka bağlı, beyin göçünü tersine çevirebilen ve kralına göre değil, kuralına göre işleyen demokratik hukuk devletinde düzlüğe çıkar.” dedi.

Her gelen bakanın, yeni hedef ve kurallar belirlememesi gerektiğini kaydeden Tarhan, sanayi ve teknolojinin ancak istikrarlı bir piyasa düzeninde rahat bir zemine kavuşacağını söyledi. Tarhan, “Aksi halde bugünkü sanayi politikası, her sektörün ayrı telden çaldığı bir gürültü halinde kalır. Bu teklif, sanayi politikasında köklü bir değişiklik olmadan, zihniyet değişikliği yaşanmadan, kısacası siz iktidardan ayrılmadan bir işe yaramayacaktır. Girişimciler bir kez daha vergi teşviki, süre uzatımı ve küçük istihdam destekleriyle oyalanacaktır.” ifadesini kullandı.

‘Alanında uzman olmayan kişilere yetki veriliyor’

Teklifle, alanında uzman olmayan kişilere sınırsız yetkiler verildiğine vurgu yapan Tarhan, böyle teknolojik bir gelişim olamayacağını belirtti. Tarhan, Ar-Ge ve üniversitelere daha fazla kaynak aktarılmadığı, sanayi için gerekli yatırım imkanları sağlanmadığı sürece yerlerinde saymaya devam edeceklerini kaydetti.

AKP’li Köktaş: Teklifle teknoloji üretimi hedefleniyor

AKP Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, teklifin getirdiği düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Köktaş, “Yüksek katma değerli ürünlerin payının artırılacağı Ar-Ge ve yüksek teknoloji yatırımlarına büyük destekler vererek teknolojiyi tüketen değil, teknoloji üreten bir ülke konumuna gelinmesi hedeflenmektedir.” dedi.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından birleşimi saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA