KESK: ‘Asgari ücret mi, kuru ekmek ücreti mi?’

KESK: “Asgari ücretliye insanca yaşamaya yetecek ücreti çok gören iktidar 2021 yılında işverenlerden alınacak 230,8 milyar TL’lik vergiden ise vazgeçti.”

“Asgari ücret mi, kuru ekmek ücreti mi?”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 2021 yılına dair belirlenen 2 bin 825 TL’lik asgari ücret rakamına ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Asgari ücret mi, kuru ekmek ücreti mi?” başlıklı açıklamada, günlerdir sonuçlarından etkilenecek milyonların yaptığı tüm çağrılara kulaklarını tıkayan iktidarın bir kez daha sermayenin istediği oranı açıkladığı ifade edildi.

‘Milyonların kayıpları telafi edilmedi’

Belirlenen asgari oranın tek bir işçinin asgari geçim haddinin bile altında olduğu için sefalet koşullarının devamı anlamına geldiğinin ifade edildiği açıklamada, “İnsan onuruna yaraşır bir ücreti işçilere, emekçilere çok gören iktidar tercihini sermayeden yana koymaya devam etmiştir. Geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 27’yi ve geniş tanımlı işsizlerin sayısının 10 milyonu bulduğu, gerçek enflasyon rakamının yüzde 40’ları geçtiği, markette pazarda fiyatların el yaktığı, pandemide yoksulluğun iyice derinleştiği koşullarda açıklanan oranlar asgari vicdandan da eser kalmadığını göstermektedir” denildi.

Açıklamada, asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebinin bir kez daha görmezden gelindiği, milyonlarca asgari ücretlinin milli gelirden pay verilmemesi nedeniyle yaşadığı kayıpların da telafi edilmediği belirtildi.

‘Asgari ücretli her ay devlete 751 TL vergi ödüyor’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un asgari ücretin geçen yıla göre 500 lira arttığı yönündeki sözlerine ilişkin ise şunlar kaydedildi: “Bakan 500 TL artışın içine 268,31 TL Asgari Geçim İndirimini (AGİ) dahil ederek ciddi bir artış olmuş algısı yaratmak istemiştir. Oysa biliyoruz ki, AGİ işverenin cebinden çıkmayan bir miktar olup, AGİ düşüldüğünde 2021 yılında bekâr bir işçi için asgari ücret esas olarak 2,557 TL’dir. Öte yandan, 2021 yılında asgari ücretle geçinen bekâr bir işçinin maaşından her ay 500,85 TL sigorta primi, 35, 77 TL işsizlik sigortası primi, 456,13 TL gelir vergisi, 27,15 TL damga vergisi dolaysıyla 1019,90 TL kesinti yapılacaktır. Bundan 268,31 TL’si AGİ olarak devlet tarafından asgari ücretliye ödendiğinden, bir asgari ücretli her ay devlete 751,59 TL ödeme yapmaktadır.

‘Pandemide bile işçilerden yapılan kesintilerden feragat edilmiyor’

İktidar işverenlere sigorta prim kesintileri dahil birçok mali muafiyet sağlarken pandemi koşullarında dahi işçiden yapılan kesintilerin en azından bir kısmından feragat etmemiştir. Oysa Saray’ın 4 dakikalık gideri için devletin 2021 bütçesinden ayrılan miktar bir asgari ücretlinin 1 yıllık ücretine denk gelmektedir. Yine 2021 yılında cumhurbaşkanının aylık brüt maaşı 88 bin lira olacaktır. Asgari ücretliye insanca yaşamaya yetecek ücreti çok gören aynı iktidar 2021 yılında teşvik-istisna gibi gerekçelerle işverenlerden alınacak 230,8 milyar TL’lik vergiden ise vazgeçmiştir. İktidar, asgari ücretliden, kamu emekçisinden, kısacası yüzde 99’dan topladığı toplam verginin dörtte birini sadece vergiden vazgeçme yoluyla sermayeye aktarırken asgari ücretlinin payına kuru ekmeğe denk düşen bir artışı reva görmüştür.  

KESK olarak, milyonlarca çalışanın ve yurttaşın hayatını etkileyen asgari ücretin insanca yaşamın ücreti olması mücadelesinde işçi sınıfının yanında olmaya devam edeceğimizi ifade ediyoruz.” 

MA