KESK: Maaşlar gerçek enflasyona göre artmalıdır

KESK Amed Şubeler Platformu, ekonomik ve özlük haklarının yok sayıldığını belirterek, “Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranı dikkate alınarak artış yapılmalıdır” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu, Toplu İş Sözleşmesi (TİS) öncesi ekonomik ve özlük hakları için Diyarbakır Maliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Platform üyelerinin katıldığı açıklamada, “Çarşıda, pazarda, markette, sokakta yaşanan gerçek enflasyon oranında insanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz” yazılı pankart açıldı.

‘İktidar kulaklarını tıkamış’

Platform adına açıklama yapan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Volkan Tuncer, işsizlik, geçim derdi ve düşük ücretler nedeniyle hayatların söndüğünü, ailelerin dağıldığını, çocukların çalışmak zorunda kaldığını belirtti. İktidarın bu tabloya karşı gözlerini yumduğunu ve kulaklarını tıkadığını dile getiren Tuncer, “Sendikalı ya da sendikasız, 3 milyon kamu emekçisinin, 2 milyon emeklinin iradesi ve ihtiyaçları yok sayılıyor. Kamu emekçileri, 2022-2023 dönemi toplu sözleşmeye gitme sürecinde, yüzde 3’lük kısmı toplu sözleşmeden kaynaklanan, yüzde 5,45’lik kısmı ise enflasyon farkı olarak lütfedilen yüzde 8,45’lik bir zamla karşılaşıyor. Üstelik Haziran ayı resmi enflasyon oranı üzerinden verilen zam daha maaşlara yansımadan, Temmuz ayından geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde 12 zam yapılıyor” dedi.

Talepler

Tuncer, KESK’in taleplerini şöyle sıraladı:

“* En düşük kamu emekçisi maaşı kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.

* Maaşlarımızda hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artış yapılmalıdır.

* Elektrik, doğalgaz, su, akaryakıt, ekmek, toplu taşıma gibi temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınmalı, söz konusu temel ihtiyaçlara zam yapılmamalıdır.

* Tüm yükü emekçilerin sırtına yıkan vergi adaletsizliğine son verilmelidir.

* Sadece geçtiğimiz yılın kayıplarını telafi etmek için maaşlarımız 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen bin TL artırılmalıdır.

* Yıllardır yandaş konfederasyonla yapılan satış sözleşmelerine son verilmeli, uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan grev hakkımız engellenmemeli, derhal grevli özgür toplu sözleşme mekanizması kurulmalı, bunun için 4688 sayılı yasa baştan sona yeniden düzenlenmelidir.”

MA / DİYARBAKIR