KESK, iktidarın “sosyal medya” düzenlemesi ile sosyal medyanın tümüyle denetime alınmasını istediğini belirterek, düzenlemenin özü itibariyle muhalefetin ve özellikle de gençliğin, kadınların susturulmasını amaçladığını bildirdi.
KESK Yürütme Kurulu, iktidarın “sosyal medya” düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, basının yüzde 90’ından fazlasının kontrol altına alınmasına rağmen geriye kalan birkaç muhalif gazete, TV ve sosyal medya kanalının iktidarın hışmından, baskılarından kurtulamadığı belirtildi.
Basının, ardı arkası kesilmeyen davalarla, tutuklamalarla, RTÜK üzerinden sansür ve kapatma cezalarıyla, ilan cezalarıyla her türlü baskı ile susturulmaya, sesi kesilmeye çalışıldığının belirtildiği açıklamada, “Halkın medyaya güveni diplerde seyretmeye başlayıp da yandaş/havuz medyası takip edilmez olmaya başlayınca sosyal medya öne çıkmıştır.” denildi.
‘İnsanlar seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyor’
İnsanlar seslerini ve taleplerini sosyal medya üzerinden duyurmaya çalıştığına vurgu yapılan açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Öyle ki, emniyet ve yargı çoğu vakada sosyal medyanın baskısı ve tepkisi sonrası harekete geçmek zorunda kalmaktadır. Sosyal medya çizilen pembe tabloları dağıttıkça, halkın, emekçilerin gerçek sorunları ve talepleri bu tür platformlarda seslendirildikçe, gençler ‘oy-moy yok’ dedikçe, dijital platformlar iktidarın görülmesini istemediği dizilere/filmlere yer verdikçe iktidar çılgına dönmüş, sosyal medyayı hedefine koymuştur.”
‘İktidarın niyeti ve hedefi belli’
Meclise sunulan düzenleme hangi gerekçe ile sunulursa sunulsun iktidarın niyeti ve hedefinin belli olduğunun belirtildiği açıklamada, “Düşünce ve ifade özgürlüğüne dair ne varsa, hangi kanal kullanılıyorsa susturulmak, ortadan kaldırılmak istenmektedir.” denildi.
Açıklamada, düzenlemede öne çıkarılan “sosyal medya sağlayıcılarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu” olsa da düzenleme özü itibariyle muhalefetin ve özellikle de gençliğin, kadınların susturulmasını amaçladığının belirtildi.
‘İktidar suçlarına yönelik paylaşımları sildirtmek istemektedir’
İktidarın sosyal medyanın tümüyle denetime alınmasını istediğinin kaydedildiği açıklamada, şöyle denildi: “İktidar kendisine yönelik sadece bugüne ve geleceğe dair eleştirileri değil geçmişteki politikalarına, suçlarına yönelik paylaşımları da ‘unutulma hakkı’ adı altında sildirmek, kaldırtmak istemektedir. Düzenleme yasallaşırsa kişilik hakları ihlali gerekçesi ile sadece erişim engellenmeyecek, içerikler de çıkartılacak, geriye dönük iktidar eleştirilerini içeren tüm haberlerin silinmesi sağlanacak ve bu içeriklerin adresleri de arama motorlarından çıkartılacaktır. Sosyal medya temsilciliklerinden hesap sahiplerinin kişisel bilgileri istenecek, verilmemesi durumunda yüklü miktarlarda para cezalarıyla diz çökmeleri sağlanacaktır.”
‘Tek tek maddeler üzerinden tartışmak işi özünden uzaklaştıracak’
İktidarın sosyal medya düzenlemesinin genel yönelimin parçası olup düşünce ve ifade özgürlüğü hakkına pranga vurmayı hedeflediğinin kaydedildiği açıklamada, “Bu nedenle tek tek maddeler üzerinden tartışmanın bizleri işin özünden uzaklaştıracağını düşünmekteyiz.” denildi.
‘Düzenlemenin tümüyle geri çekilmesi gerekiyor’
Düzenlemenin tümüyle geri çekilmesi, anti demokratik uygulamalardan medet umulmaması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada, “İktidar unutmamalı ki, 21. Yüzyılda ne tür baskı yöntemi uygulanırsa uygulansın özgür ve bilimsel düşünce kendi yolunu bulur ya da kendisine yeni yollar açar.” diye belirtildi.
Açıklamada, KESK’in düşünce ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere Türkiye’de ve dünyada emekçilerin, ezilenlerin, kadınların bedeller ödeyerek kazandıkları temel hak ve özgürlüklerin bu tür düzenlemelerle ortadan kaldırılmak, kısıtlanmak istenmesine karşı fiili ve meşru mücadelesini devam ettireceği ifade edildi.