Kılıçdaroğlu: Kentsel dönüşümle ortaya çıkan rant halk için kullanılmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşüm ile ortaya çıkan rantın bölgede yaşayan halk için kullanılmasını istediklerini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde düzenlenen İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nın açılışında konuştu. Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşüm konusunda öncelikle “Yaşadığımız kentten memnun muyuz?” sorusunun yanıtlanması gerektiğini söyledi. 

‘Kentler beton ormanına dönüştü’

Kentlerin beton ormanına dönüştüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bizler gerçekten üzülüyoruz. Deprem kuşağı var, yapılan binaların büyük kısmı depreme dayanıklı değil.” dedi. 

‘Her kent kendi rantını yarattı’

CHP’li belediyelerin kentsel dönüşüm kavramını “beton ormanına” değil “yaşanabilir kentlere” dönüşüm olarak hayata geçirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, her kentin kendi rantını yarattığına işaret etti.

‘Kentsel dönüşüm ile ortaya çıkan rantın halk için kullanılmalı’

Rantsız kent olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Rantı yaratan temel unsur da planlamadır. Yol yaparsınız binanın değeri artar, park yaparsınız binanın değeri artar. Dolayısıyla bir planlama kentte rantı ortaya çıkarır. Soru şu, ‘Rantı kimin için kullanacağız, rantı bir avuç kişi için mi, yoksa o kentte yaşayan insanlar için mi kullanacağız?’ Biz kentsel dönüşüm ile ortaya çıkan rantın halk için kullanılmasını istiyoruz. Bütün amacımız bu çerçeveye dönük.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

‘Doğayla barışık kent olmasına özen göstermeliyiz’

Kentte başka canlıların da yaşadığına işaret eden Kılıçdaroğlu, “Onların da o kentlerinde olma hakkı var, ağaçların, kuşların… En çok da bu İzmir’e yakışıyor. Dolayısıyla yaşanabilir kentsel dönüşüm öngörülürken doğayla barışık kent olmasına hepimizin özen göstermesi gerekiyor.”

‘Eğer rant varsa orada yaşayanlara o hakkı teslim etmek gerekir’

Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşüm sırasında dikkate alınması gereken bir diğer konunun da “engelliler için yaşam” olduğunu vurguladı. Bölgede yaşayanlarla uzlaşma ve halkın iradesini beyan etmesinin de dönüşümün diğer önemli noktaları olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“İnsanları kentin dışına sürmemek gerekiyor. İstanbul’da bunun çok örneklerini gördük. Rantın çok yüksek olduğu yerde insanlar kentin varoşlarına sürüldü ve oraya farklı insanlar getirildi, ranttan onlar yararlandılar. Dolayısıyla eğer rant varsa orada yaşayanlara o hakkı teslim etmek gerekiyor.” 

‘Vatandaş ve müteahhit karşı karşıya getirilmemeli’

Kentsel dönüşümde vatandaş ve müteahhidin karşı karşıya getirilmemesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyelerin uyguladığı kentsel dönüşüm modellerinde vatandaşların en çok güvendiği kamu kuruluşu olan belediyeyle muhatap olduğunu vurguladı. 

Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Masası oluşturuldu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ise Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla “Yaşanabilir Kentsel Dönüşüm Masası” oluşturulduğunu dile getirdi. Yürüttükleri çalışmalarda teorinin yanında uygulamaya dönük somut faaliyetlerde bulunduklarını belirten Akın, “Konunun uzmanı akademisyenlerin, meslek odalarının görüşlerini almakla birlikte doğrudan uygulayıcıların yaşadığı sorunları da eğilmekte, iktidarımızda kentsel dönüşümün yaşanabilir olması için alternatif politikalar hazırlamaktayız.” dedi. 

Dünyadaki başarılı kentsel dönüşüm örneklerini ele alıp mevzuatın aksayan yönlerini değerlendirdiklerine işaret eden Akın, çalıştayda uygulayıcıların, meslek odalarının görüşlerini alarak sonuç bildirgesi açıklayacaklarını ifade etti.

‘Toplum yararına dönüşüm olmaz olmaz ilkelerdendir’

CHP olarak kentsel dönüşümü afet riskine karşı ciddi bir hazırlık niteliğinde olarak gördüklerine vurgu yapan Akın, yerinde ve toplum yararına dönüşüm konusunun olmaz olmaz ilkelerinden olduğunu belirtti. İktidarın kentsel dönüşüm uygulamalarını eleştiren Akın, “Bizim modelimiz yaşanabilir kentsel dönüşüm olarak anılacak.” diye konuştu. 

‘Depremde evi hasar görenler yeni konutlarda hak kaybı yaşamayacak’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 30 Ekim depreminde İzmir’deki yapı stokunun büyük bir kısmının dönüştürülmesi gerektiğinin ortaya çıktığını dile getirdi. Bu durumun pek çok büyükşehir için de geçerliği olduğuna değinen Soyer, “Dolayısıyla kentsel dönüşümün sadece gecekondu, ruhsatsız ve kaçak yapıların olduğu bölgelerde yapılması kanaatini değiştirmemiz gerekiyor.” dedi. Soyer, şöyle devam etti:

“30 Ekim depremi sonrasında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar ile 1998 sonrasında ruhsat alan veya riskli kabul edilen yapıların dönüşümü için kolaylık sağlayan bir düzenlemeyi, 1 Mart’taki İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantımızda, oy birliğiyle geçirdik. Türkiye’ye örnek olacak bu usul ve esaslar sayesinde, depremde evleri hasar gören yurttaşlar, yeni yapacakları konutlarda hak kaybı yaşamayacak.”

İki oturumun gerçekleşeceği çalıştayda açılış konuşmalarının ardından Teoride ve Uygulamada Kentsel Dönüşümü paneline geçildi. İkinci oturumda da Kentsel Dönüşüme Meslek Odalarının Bakışı isimli panel düzenlenecek.

Çalıştay açılışına İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, milletvekilleri de katıldı.

AA – İZMİR