Kobanî Davası’nda tüm avukatların salona alınmamasına tepki gösteren avukatlar, duruşma salonunu terk etti.
Tutuklu siyasetçiler, “Avukatsız kimlik tespiti yapamazsınız” diyerek tepki gösterdi.
IŞİD’in Kobanî’ye yönelik saldırılarına karşı gerçekleşen 6-8 Ekim protestolarından 6 yıl 3 ay sonra eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan “Kobanî Davası”nın ilk duruşması başladı.
Duruşmaya çeşitli ülkelerden gelen 11 yabancı heyet temsilcisi de katıldı. Yabancı heyetlerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile demokratik kitle örgütleri ve sendika temsilcileri de duruşmayı izlemek için Sincan Cezaevi Kampüsü’ne geldi
Yoğun güvenlik önlemi
Duruşmanın görüldüğü salona gazeteciler, milletvekilleri, avukatlar ve uluslararası heyetler alındı. Ziyaretçiler ve tutuklu yakınları farklı bir duruşma salonuna alındı. Yoğun güvenlik önlemi hem salon içinde hem de salon dışında dikkat çekti. Belli bir sayıya ulaşmasının ardından salona da alımlar durdu.
100’e yakın savunma avukatı salona alınmadı
Yer olmadığı gerekçesiyle 100’e yakın savunma avukatı salona alınmadı. Avukatların oturması gereken sıralara çevik kuvvet polisleri oturtulurken, avukatlar salon dışında bekletiliyor. HDP avukatları, davaya müdahil olacak tüm avukatlar salona alınmasını istedi.
Demirtaş ve Yüksekdağ SEGBİS ile duruşmaya katıldı
Müşteki avukatların kimlik bilgileri alınırken, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Figen Yüksekdağ Kandıra 1 Nolu Kapalı Cezaevi’nden, Sincan 2 Nolu Cezaevi’nden Ali Ürküt, Cihan Erdal, Nazmi Gür, Ayhan Bilgen, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Emine Ayna SEGBİS sistemi üzerinden duruşmaya katıldı.
Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk de Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder ise İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi salonundan duruşmaya katıldı.
İçişleri Bakanlığı yetkilileri de duruşmada hazır bulundu
Sağlık Bakanlığı avukatları, İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Yasin Börü’nün avukatları, AKP’li ve Hür Dava Partisi avukatları, Emniyet Genel Müdürü avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.
Mahkeme heyeti ile avukatlar arasında tartışma
Sanık avukatlarının tamamının duruşma salonuna alınmaması üzerine mahkeme heyeti ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Avukatlar dışarıda bekleyen tüm avukatların salona alınmasını istedi. Mahkeme başkanı, Kovid-19 gerekçesiyle sınırlı sayıda avukat alacağını ve bu konuda taviz vermeyeceğini söyledi. “Avukatların duruşmaya katılmayız” sözleri üzerine mahkeme başkanı, “takdir hakkı sizde” dedi.
Tutuklu siyasetçiler ve avukatlardan protesto
Tutuklu siyasetçiler Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Günay Kubilay, Nezir Çakan, Mesut Bağçık, Zeki Çelik, Ayşe Yağcı, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Pervin Oduncu, Sibel Akdeniz, Ayla Akat Ata, isimlerinin okunması üzerine ses çıkarmadı. SEGBİS üzerinden de tutuklu siyasetçiler mahkeme başkanına cevap vermedi.
SEGBİS ile bağlanan siyasetçiler, alkışlarla bulundukları yerden protesto etmeye devam etti.
Avukatlar da mahkeme heyetini alkışlarla protesto etti ve sıralara vurdu. Mahkeme başkanı tutanaklara “avukatlar uyarıldı” şeklinde geçti. Avukatlar bu durumu da protesto etti. Mahkeme heyetini protesto eden sanık avukatları, “Savunma hakkını yok saymak CMK’yi yok saymaktır. Her şeyi tutanağa geçin. Avukatlarla böyle konuşamazsınız.” dedi.
Mahkeme Başkanının, “Önce kimlik tespiti yapacağım, sonra iddianameyi okuyacağım” sözlerine, bakanlık avukatları ve müşteki avukatları da destek verdi.
Avukatlar salonu terk etti
Duruşmada yaşananlar, “Bir kısım sanık müdafileri protesto ederek, salondan ayrılmaya başladıkları bu esnada bir kısım sanık avukatların söz almadan konuştukları ve bir kısım sanık avukatların tutuklu sanıklarla hitaben kimlik tespiti yaptırmamaları söylediği görüldü” şeklinde tutanaklara geçti.
Avukatlar, “Yargılama böyle yapılmaz” diyerek, salondan çıkmaya başladı. Mahkeme başkanı avukatlara, “Oturduğunuz yerde kimse söz almadan konuşamaz. İsimlerini verin kimlik tespiti yapar okuruz onsan sonra taleplerinizi alırız” ifadelerini kullandı. Avukatlar ise “Önce hakim olduğunuzu unutmayın” diyerek yanıt verdi.
Mahkeme başkanı avukatların yaşananların tutanaklara geçirilmesi talebini, “Kimlik tespitinin ardından bu söylediklerinizin hepsini tutanağa geçeceğiz” diye karşılık verdi.
Avukatsız kimlik tespiti yapıldı
Milletvekilleri, mahkeme başkanının avukatsız kimlik tespiti yapmasına “Avukatlar burada yok” diyerek tepki gösterdi. Mahkeme başkanı da “Kanun açık, yapabiliriz” dedi. Mahkemenin işleyişine karşı söz söyleyen müştekilere de mahkeme başkanı, “Salonda işleyişi bozduğunuz an hepinizi çıkarırım” dedi.
Alp Altınörs: Avukatlar arasında neden ayrım yapıyorsunuz?’
Kimlik tespitine devam eden mahkeme heyeti, tutuklu siyasetçilerin kimlik bilgilerini okudu. Tutuklu HDP MYK Üyesi Alp Altınörs, “CMK hükümleri açıktır. Ben her hususta avukatlarımın yanımda olmasını istiyorum. Aynı şekilde CMK’ye göre müdafi desteği alma hakkım var. Avukatım olmadan kimlik tespitini yapmak istemiyorum. Yasa gereği her aşamada avukat yardımından yararlanma hakkım var. Avukatların bir kısmın dışarıda bıraktığınız için duruşma salonundaki avukatlar da dışarı çıktı. Neden avukatlar arasında bir ayrım yapıyorsunuz. Müşteki avukatların hepsi buradayken savunma avukatlarını neden dışarı çıkarıyoruz” diye konuştu.
Mahkeme başkanı, Altınörs’e avukatını çağırabileceğini söyleyerek, kimlik tespitine devam etti. Altınörs’ün cevap vermemesi üzerine mahkeme başkanı, tutanaklara “cevap vermedi” şeklinde geçti.
Ata: Dosya eksik başladı
Tutuklu siyasetçi Ayla Akat Ata, kimlik tespiti sırasında “Ben bu koşulda sorduğunuz sorulara cevap vermem. Savunma avukatların yerini alması gerekiyor. Bu dosya şu an savunma makam yerine oturduğu için eksik başlamıştır. Gereken sorunu çözebilmek için yapmanız gereken şudur ikinci sırada oturan güvenlik personelini çıkarıp avukatları alma” diye konuştu. Mahkeme heyeti kimlik bilgilerini okuyarak, Ata’nın mikrofonunu kapattı.
Tutuklu siyasetçi Ayşe Yağcı, “Avukatım olmadan kesinlikle sorulara cevap vermeyeceğim” dedi. Milletvekilleri, “Ne yapıyorsunuz, avukatlar olmadan” diyerek bir kez daha mahkeme heyetine tepki gösterdi.
‘Aleni bir duruşma yapıyoruz’
Mahkeme başkanı milletvekillerinden, “O zaman yardımcı olun, duruşmaya geçelim. Burada aleni bir duruşma yapıyoruz. Eğer aleni bir duruşma yapma niyetimiz olmasaydı şu an burada 5 ayrı salonda duruşma yapılmazdı. Hazırlık yapılmazdı. Her iyi niyeti gösterdik, sizde iyi niyet gösterin, sonra talepleri alacağız.” dedi.
Milletvekilleri bir kez daha avukatların içeri alınmasını talep etti. Tutuklu siyasetçi Berfin Özgü Köse, “Avukatlarım olmadan mahkemenin hiçbir aşamasında herhangi bir beyanda bulunmak istemiyorum” şeklinde konuştu. Tutuklu siyasetçi Gülfer Akkaya da, “Avukatlar alınmadan konuşmak istemiyorum” dedi.
Avukatların tamamı duruşma salonuna girdi
Gerginlikle başlayan duruşma, avukatlar olmadan kimlik tespitiyle devam etti. Duruşmaya alınmayan meslektaşları için salonu terk eden avukatlar, kimlik tespiti devam ederken duruşma salonuna girdi. Çevik kuvvet polisleri avukatları engellemeye çalıştı. Gerginliğe rağmen mahkeme başkanı duruşmada kimlik tespitine devam etti.
Avukatların salona girmesini engellemek isteyen polisler, kalkan ve coplarını kullandı. Avukatların içeri girmesi üzerine mahkeme başkanı bu kez “İçeri giremiyoruz diyorsunuz. İçerdesiniz” dedi.
Avukatlar, “Yerlerimizden polisi çıkarın” sözleriyle duruma tepki gösterdi. Mahkeme başkanı, “Talepleri ne zaman alacağımı ve söz hakkını ne zaman vereceğimi söyledim” diyerek, kimlik tespiti işlemine devam etti. Sabah salona alınmayan avukatlar da dahil tüm avukatlar duruşma salonuna girdi. Duruşma kimlik tespiti ardından iddianamenin okunmasıyla devam etti.
Duruşmaya 1 saat ara verildi
Mahkeme başkanı, duruşmaya bir saat ara verdi.
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davada 108 kişi hakkında “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” ve 37 kez “öldürme” iddiaları ile çeşitli suçlardan cezalar talep ediliyor. Dava kapsamında tutuklu bulunan siyasetçilerin isimleri şöyle:
Eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk, eski DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, yerine kayyım atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Beyza Üstün, İbrahim Binici, eski HDP Parti Sözcüsü Günay Kubilay, HDP yeni dönem Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, HDP Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Ali Ürküt, eski HDP Saymanı Zeki Çelik, eski HDP MYK üyeleri Bülent Barmaksız, Can Memiş, Cihan Erdal, İsmail Şengül, Mesut Bağcık, Bircan Yorulmaz, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Berfin Özgü Köse, Ayşe Yağcı, Zeynep Ölbeci, Nezir Çakan ve Meryem Adıbelli.
Kaynak: MA