Kobanî Davasının avukatları: Soylu ve Altun yargıyı etkileme suçu işledi

Kobanî Davası’nın avukatları, dün görülen davanın Türkiye yargı tarihine “bir utanç yargılaması” olarak geçtiğini belirterek, Bakan Soylu ve Altun’un yargıyı etkileme suçunu çok açık bir şekilde işlediğini söyledi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Ümit Dede ve Kobanî Davası avukatları, ilk duruşması görülen Kobanî Davasının seyrine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Dede, Kobanî Davası’nın dün duruşması olduğunu hatırlatarak, “Sizler de yargılamayı başından sonuna kadar takip ettiniz ve bu Türkiye yargı tarihine bir utanç yargılaması olarak geçti. Bunca yıllık meslek hayatımızda karşılaşmadığımız bir mahkeme yönetim biçimiyle karşılaşmış olduk.” dedi.

‘Soylu ve Altun yargıyı etkileme suçu işledi’

Bu tablo ile karşılaşacaklarının önceki akşamdan belli olduğunu ifade eden Dede, şunları ifade etti:

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Fahrettin Altun ve iktidar yetkilerinin attıkları tweet ve verdikleri beyanları ile yargıyı etkileme suçunu çok açık bir şekilde işlediklerine tanık olduk. Sabahında duruşma salonunda, bir ay önce yapılan duruşmada üslubu ve duruşuyla oldukça nezaketli, naif ve savunma hakkını oldukça gözeten bir hakim varken gece atılan tweetler sonrasında başlayan yargılamada bambaşka bir hakim ile karşılaştık. Aynı hakim çok sert ve alaycı bir üslupla hareket etti.”

‘Eş Genel Başkanlarımızın açıklaması engellendi’

Bu tutumun duruşma salonu dışında başladığına işaret eden Dede, “Eş Genel Başkanlarımızın yapmak istedikleri basın açıklaması sizlerin önüne önce polis ve kalkanların sonra da polis minibüslerin dizilmesi ve polis araçlarının siren seslerinin açılmasıyla engellendi. Ancak birkaç dakika sonra hükümete yakın kişilerce yapılan basın açıklaması hiçbir engellemeyle karşılaşmadı.” diye kaydetti.

Bu tablonun mahkeme içinde de devam ettiğini belirten Dede, “Aldıkları talimat doğrultusunda mahkeme başkanı ve heyeti yargılamanın savunma ayağını görmezden gelen, hiçleştiren bir tutum takındı.” dedi.

‘Mahkeme başkanı bizi dinlemedi’

Dede’nin ardından eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından Cahit Kırkazak konuştu. Dün mahkeme salonunda ısrarla “burası bağımsız mahkeme salonudur, bir kışla, emniyet binası değildir” dediklerini aktaran Kırkazak, şunları ifade etti:

“Bağımsız bir mahkeme heyeti olması gerektiğini söyledik. Kolluk güçlerinin müdafilerin oturduğu yerden çıkarılması gerektiğini belirttik. Ancak mahkeme başkanının bizimle muhatap olmama gibi ısrarlı bir tutumu vardı. Mahkeme başkanı saygısızca sırtını döndü, yaratılmaya çalışılan algıdan etkilenmişti. Bir ay önceki mahkeme başkanından eser yoktu. Mahkeme başkanı ve heyeti dün bize güvensizlik duygusunu aşıladı. Biz Türkiye gündemini belirleyecek HDP ve Kürt siyasetini tasfiyesi davasının, olabildiğince bütün gerçekleriyle kamuoyuyla paylaşma çabası içerisindeyken mahkeme başkanı kendisine olan güvenimizi sarsarak bize olan bu alanı daralttı.”

Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) gereği, mahkemede hazır bulunan kişilerden müdafilerinin mahkemede olmadan duruşmanın başlamayacağını aktardıklarını söyleyen Kırkazak, “Ama Mahkeme başkanı ısrarla nezaketsiz ve saygısız bir şekilde bizi dinlemedi sırtını döndü.” dedi.

‘Mahkeme başkanı yaratılmaya çalışılan algıdan etkilendi’

Kırkazak, şunları ifade etti: “En nihayetinde avukatların içeri alınmaması durumunda duruşmanın başlamayacağı, mahkemede bulunması zorunlu olan müdafilerin bulunduğunu ve meslektaşlarımız gelmezse bizim de salonu terk edeceğimizi söyledik. Mahkeme başkanı deyim yerinde ise bize kapıyı gösterdi. Kapı açık diye bize yol gösterdi. Bu da mahkeme başkanının bir gün öncesinden yaratılmaya çalışılan kamuoyu algısından ne kadar etkilendiği gösterdi.”

Yeni1Mecra