Koronavirüse karşı 8,3 milyar dolarlık bütçe tasarısına onay

ABD’de koronavirüs salgını ile mücadele için istenen bütçe, Kongre’nin her iki kanadından da geçerek imza için ABD Başkanı Trump’a gönderildi.

ABD Senatosu, Çin’de başlayan ve ABD’de her geçen gün yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele için 8,3 milyar dolarlık ek bütçe öngören tasarı oylamaya sunuldu. Senato Tahsisat Komitesi Başkanı Senatör Richard Shelby ve Temsilciler Meclisi Tahsisat Komitesi Başkanı Nita Lowey’nin belirlenen rakam üzerinde anlaşmasının ardından Senatoya sunulan bütçe tasarısı onaylandı.

Tasarı onay için Trump’ta

Genel Kuruldaki oylamada 1’e karşı 96 “evet” oyu alan söz konusu tasarı, Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da geçerek imzalanması için ABD Başkanı Donald Trump’a gönderildi.

Bütçe tedavi, test, izlenme için kullanılacak

Söz konusu 8,3 milyar dolarlık bütçenin federal, eyalet ve yerel halk sağlık kurumlarının koronavirüs salgınına karşı tedavi geliştirmesi, laboratuvar testleri, enfeksiyon kontrolü ve enfekte şahıslarla temas etmiş olabilecek kişilerin izlenmesi için kullanılması öngörülüyor.

Diğer yandan Demokratlar, bütçeden pay alacak özel ilaç firmalarının üretecekleri aşının makul bir fiyattan satılmasını talep etti. Ancak Cumhuriyetçiler bu talebe “firmaları caydırabileceği” gerekçesiyle karşı çıktı.

Senator Paul’dan ‘hayır’ oyu

Öte yandan tasarıya tek hayır oyu veren senatörün Cumhuriyetçi Rand Paul olması dikkati çekti. Oylama öncesinde açıklama yapan Paul, salgın ile mücadele için ayrılan bütçenin fazla olduğunu belirtti. Ülkenin dış yardım hesaplarından karşılanması gerektiğini söyleyen Paul, Kovid-19’un fazla abartıldığını ima etti. Paul, “Korkumuzun veya aciliyetin sorumsuzca davranmamıza ve aklımızı kaybetmemize sebebiyet vermesine izin vermemeliyiz.” dedi.

Söz konusu tasarı, çarşamba günü Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda onaylamıştı. Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarıda, Trump’ın söz konusu bütçeyi farklı alanlarda harcayabileceği endişesiyle “sadece Kovid-19 ve benzer salgınlar için harcanacağı” şeklinde bir madde yer almıştı.

AA – WASHINGTON