Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı bin 381’e yükseldi

Çin’de koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bin 381’e yükseldi.

Sadece bir günde 121 kişi hayatını kaybederken, tespit edilen vaka sayısı 63 bini geçti.

Uzmanlar, hastanelere yüzeyleri dikkatlice dezenfekte etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını yayılmaya devam ediyor. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan (NHC) yapılan açıklamaya göre, biri Hong Kong’da olmak üzere salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı bin 381’e yükseldi.

Çin’de toplam Kovid-19 tespit edilen vaka sayısı 63 bin 851’e ulaştı. Müşahede altına alınan kişilerin sayısı ise bin 77 bin 974 olarak açıklanırken, ülkede bugüne kadar Kovid-19’dan taburcu edilenlerin sayısı da 6 bin 723 oldu.

Ayrıca vaka sayısı Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde 53’e çıkarken, Makau Özel İdari Bölgesi’nde 10 olarak belirtildi.

Son 24 saatte 121 kişi hayatını kaybetti

NHC’den yapılan açıklamaya göre; son 24 saatte Çin genelinde salgından dolayı 121 kişi hayatını kaybederken, 5 bin 90 yeni vaka tespit edildi.

Yeni can kayıplarının 116’sı, salgının merkez üssü Hubey eyaletinde gerçekleşirken, bu eyaletteki toplam can kaybı bin 318’e yükseldi.

Virüslere ilişkin araştırmalar değerlendirildi

ScienceAlert’in haberine göre; uzmanlar, hakkında çok fazla şey bilinmediğinden yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) bulunduğu aile içinde yer alan SARS ve MERS gibi insan ve hayvan virüslerine ilişkin literatürü taradı ve 22 araştırmayı değerlendirdi. 

Virüs oda sıcaklığında 9 güne kadar canlı kalabiliyor

Çalışmada, yeni tip koronavirüsü taşıyan insan patojenlerinin, oda sıcaklığında 9 güne kadar yüzeylerde canlı kalma ihtimali bulunduğu görüldü.

Ayrıca bu familyadaki virüslerin alüminyum, tahta, kağıt, plastik ve cam gibi çeşitli maddelerin üzerinde ortalama 4-5 gün yaşayabileceğine, sadece hayvanları enfekte edenlerin 28 günden uzun süre bile canlı kalabileceğine işaret edildi.

Nem virüslerin yaşam süresini daha da uzatabilir

Kızamık virüsünün bulaştığı yüzeylerde 2 saate kadar canlı kalabileceği de hatırlatıldı. Uzman ekibinde yer alan Greifswald Üniversite Hastanesinde görevli Dr. Günter Kampf, “Düşük ısı ve havadaki nem, virüslerin yaşam süresini daha da uzatabilir.” değerlendirmesini yaptı.

Çalışmanın ayrıntıları, “Journal of Hospital Infection” dergisinde yayımlandı.

Hastanelere tavsiye

Uzmanlar, koronavirüslerin yayılmasını engellemek için hastanelere, yüzeyleri sodyum hipoklorit, hidrojen peroksit veya etanol içeren çeşitli solüsyonlarla dikkatlice dezenfekte etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Koronavirüs ilk Vuhan kentinde çıkmıştı

Koronavirüs ilk olarak Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkmıştı. Salgın nedeniyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke, Çin’de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmeye başlamıştı.

İlk olarak Vuhan’da tespit edilen koronavirüsün, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü “acil durum” ilan etmişti.

AA – PEKİN