‘Kovid-19 vakaları en yüksek seviyeye ulaştı’

İstanbul’da gerçekleştirilen Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu’nda konuşan DSÖ  Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, “Bu hafta Avrupa’daki bütün ülkelerde Kovid-19 vakaları pandeminin en başından itibaren en yüksek seviyesine ulaştı” dedi.

Fotoğraf: @hans_kluge

İstanbul’da gerçekleştirilen Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu’nda konuşan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge, eylül ayında Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Konseyi arasında bir mutabakat imzalandığını, bu sayede uygulamalar için daha somut bir yol haritası oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

‘Avrupa’da ikinci dalganın tehlikesini yaşıyoruz’

Kluge, Türk Konseyi ile birlikte yapacakları çalışmaları yüksek bir taahhütle yürüteceklerini söyledi. Kovid-19 pandemisinin çok büyük acılar ve sıkıntılara yol açmaya devam ettiğini belirten Kluge, “Daha öncesinde asla hayal edemeyeceğimiz sıkıntılar yaşıyoruz. Gerçekten de çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Avrupa mesela şu anda pandeminin merkezi olmaya devam ediyor ve buradan ikinci bir dalganın gelişini, tehlikesini yaşıyoruz.” dedi.

‘Avrupa’da bütün ülkelerde en yüksek seviyesine ulaştı’

Sağlık sistemlerinin ekonomi, yaşam tarzları üzerinde pandeminin çok büyük bir yükü olduğunu söyleyen Kluge, şunları kaydetti: “Bu hafta Avrupa’daki bütün ülkelerde Kovid-19 vakaları pandeminin en başından itibaren en yüksek seviyesine ulaştı. Dün itibarıyla 10 milyon vakayı geçti. Hastane yatma oranlarına baktığımızda, yine şimdiye kadar görülen en yüksek oranı görüyoruz. Mortalite ise yine çok keskin şekilde artış gösterdi. Yüzde 32’lik bir artış var geçtiğimiz hafta içerisinde. “

‘Yoksulluk büyük artış gösteriyor’

Kovid-19’un gerçekten de önceden hiç görülmemiş bir yaşam krizi gösterdiğine işaret eden Kluge, “Ekonomi ve toplum dengeleri üzerinde çok büyük bir yükü var. Milyonlarca insanın sağlığını ve güvenliğini tehdit ediyor. Kovid sürecinde gelir çok büyük bir oranda düştü. Yoksulluk oranı ise bütün ülkeler arasında büyük bir artış gösteriyor. Bununla beraber istihdamda da sıkıntılar, işsizlikle beraber kendini göstermekte. Ekonomik gerileme ise aslında gençlerin hem refahını hem de gelişimini etkiyor.” dedi.

‘1,4 milyar öğrenci okulların kapanmasından etkilendi’

Kluge, pandemi nedeniyle küresel olarak eğitimin de etkilendiğini dile getirerek, 1,4 milyar kadar öğrencinin okulların kapanmasından etkilendiğini aktardı. Dün İstanbul’da üye ülkelerle sanal bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve kendilerine en çok okul konusunda ne yapılması gerektiğinin sorulduğunu dile getiren Kluge, eğer okullar kapalıysa yeniden açılması gerekiyorsa bunun kademeli ve güvenli şekilde yapılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

‘Aile içi şiddet ve çocuk ve kadınlara suiistimalde artış yaşandı’

Kluge, “Ne olursa olsun mutlaka Kovid-19’da bir neslin kaybını önlememiz gerekiyor. Eğer tedbirler yerinde alınırsa şahsi, idari tedbirler uygulanırsa çevresel tedbirler de yerli yerinde uygulanırsa o zaman aslında okulların açık kalabilmesi ihtimali de güçlenecektir.” dedi. 

Kluge, aile içi şiddetin artış gösterdiğini, çocuklara ve de kadınlara olan suistimalde ve anksiyetede de artış yaşandığını söyledi.

‘Astana Deklarasyonuna çok inanıyorum’

Üye devletlerin, birinci basamak sağlık hizmetlerinde Kovid-19 zamanında hastanelerdeki yükü azaltabilmek için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarına işaret eden Kluge, Astana Deklarasyonuna bu anlamda çok inandığını, birinci basamak tedavide uygulanacak tüm adımları güzel bir şekilde kapsadığını ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, 2021’i sağlık çalışanları yılı olarak kabul edilmesini teklif ettiğini hatırlatan Kluge, herkesin bu teklifi desteklemesini istediğini dile getirdi. 

Kaynak: AA