Kurtulan: Meclis Ahlat’taki sarayı değil deprem ve çığ komisyonu için çalışmalı

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis’in Ahlat’taki sarayı değil deprem ve çığ komisyonu için çalışması gerektiğini söyledi.

Kurtulan, özel bankaları dizayn edilecek ve yandaş müteahhitlerin kurtarılacağını öne sürdü. Kurtulan, hesap hareketlerinin izlenemeyeceğini ve eleştirenlere ceza getirileceğini kaydetti.

İnfaz sistemindeki değişiklik paketinin herkesi kapsaması gerektiğini ifade eden Kurtulan, hasta tutuklular ile siyasilerin durumunun gözden geçirilmesini istedi.

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Kurtulan, daha çok yurttaşın çığ altında olduğuna dair endişeleri bulunduğunu belirterek özellikle 2. Çığ felaketinin araştırılması gerektiğini söyledi.

Çığ felaketi sırasında Coğrafi Bilgi Sistemi ile ilgili yasa görüşüldüğünü belirten Kurtulan, “Bu acılar yaşanırken ranta dayalı konut sistemini tartışılacağı genel kurul görüşmelerine katılmayacağımızı belirttik” dedi.

Depremden iki gün sonra bile Ahlat Sarayı’nın yapımında ısrarcı olmanın kabul edilebilir olmadığını belirten Kurtulan, “İnsanlar ulusal bir yas ve daha ciddi bir yaklaşım” beklediğini söyledi. Kurtulan, iktidarın Ahlat’ta yapılacak sarayın yapımının derdine düşmesine alet olmayacaklarını yineledi. Fatma Kurtulan, “Deprem ve çığ konusunda Meclis hemen bir komisyon kurmalıdır, sorumlular açığa çıkarılmalıdır” dedi.

Özel bankalar dizayn edilecek, müteahhitler kurtarılacak

Meclis’e özel bankaların dizayn edileceği bir yasa tasarısının Meclis’e  getirileceğini belirten Kurtulan, “Bu şekilde yandaş müteahhitler kurtarılacak. Varlık Fonu’nun denetimsizliği sağlanacak. Yandaşların hesap hareketlerinin kamuoyu tarafından izlenmesi engellenecek” dedi. Kurtulan, getirilecek yasa ile yandaşların kurtarılmasına ilişkin eleştirilere de cezai yaptırım getirildiğini kaydetti.

İnfaz düzenlemesi adil ve herkesi kapsamalı

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan

“Türkiye’de yargının paralel yapılanmaya zemin olan ve FETÖ’ye teslim edilen bir alan olduğunu hepimiz biliyoruz” diyen Kurtulan, adalet terazisini elinde tutan sistemin arızalı olduğunu söyledi. Toplumun yargıya güveni olmadığını belirten Kurtulan, infaz sistemi ile ilgili düzenlemenin mutlaka adil ve herkesi kapsaması gerektiğini söyledi.

Cezaevlerinin ülkenin kanayan yarası olduğunu ifade eden Kurtulan, “Cezaevlerinden her gün cenazeler çıkıyor. Kelepçeli can verenler bile oldu. Adil bir infaz sisteminden bahsedilecek ise buraya mutlaka el atılması gerekiyor” dedi. Hiçbir hukuki dayanağı olmadan tutulan siyasetçi, gazeteci, aydın, gencin cezaevinde olduğuna dikkat çeken Kurtulan, bunların durumunun da bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Yargı üzerindeki el bertaraf edilmeli

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, “Yargı üzerindeki Hükümet ve Cumhurbaşkanı elinin bertaraf edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Kurtulan şöyle devam etti:

“Yargıya müdahale çok açık ve bariz; görüyoruz. Mahkemeler zaman zaman bağımsız karar verseler bile 3-5 dakika sonra müdahale edildiğini görüyoruz ve sonra kararlar geri alınıyor. Yargı üzerindeki vesayet kalkmalı, yargı tümüyle bağımsız ve adil olmalı. Tüm sorunların çözüleceği bir sisteme kavuşulmalıdır.”

Her gün iş katliamı oluyor

“Kâr hırsı nedeniyle alınmayan önlemlerden dolayı günde ortalama 5 işçi yaşamını yitiriyor” diyen Kurtulan, “Bu hükümetin kör ve sağır olduğu bir katliamdır” dedi.

Her ay İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin rapor yayımladığını ve Ocak ayında 112 işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Kurtulan, tüm emek örgütlerine ve muhalefete bu katliama artık sessiz kalınmaması çağrısını yaptı.

Kurtulan, “Patronlar lehine değil, işçiler lehine düzenlemeler yapalım, gerekirse bir Araştırma Komisyonu kuralım. Bunun ihmaller boyutunu açığa çıkararak mücadelemizi birleştirelim” dedi. 

‘Cizre katliamının Meclis’te savunulması utanç vericidir’

Cizre katliamının yıl dönümünde yaşanan acı ve vahşetin boyutlarına ilişkin pek çok paylaşım olduğunu belirterek, “4 yıl geçti, hala sorumlular, o vahşeti uygulayanlar yargılanmadı. Bodrumlarda insanların diri diri yakılmasının savunulması utanç vericidir. Hala bu gündeme geldiğinde AKP sıralarında Cizre’de Silopi’de Şırnak’ta yaşanan vahşeti savunan konuşmalarla karşılaşıyoruz. Bu bir insanlık suçudur. Er ya da geç failler muhakkak yargılanacaktır. İnsanlık suçundan kaçış yoktur” şeklinde konuştu. 

‘Gezi hepimizin ortak davasıdır’

HDP Grup Başkanvekili Kurtulan, hükümetin sürekli Gezi ile uğraştığını belirterek, “Gezi hepinizin ortak davasıdır. Gezi Türkiye’deki tüm muhalefetin, barış, demokrasi ve adalet isteyenlerin ortak mücadele alanıydı. Gezi, AKP’nin bir bütünen topluma tahakküm dayatmasının bir sonucuydu” diye konuştu.

‘Kayıp 4 insan nerede?’

Kurtulan, 5 Ocak’tan bu yana Gülistan Doku’dan, 11 Ocak’tan bu yana Şimoni Diril ve Hürmüz Diril’den, 20 Ocak’tan bu yana da Mehmet Bal’dan haber alınamadığını söyledi. Kurtulan, “Muhalefetin tüm açıklamalarını takip eden, nefes alıp vermemizi bile denetlemeye çalışan iktidar, bu dört insanımızın nerede olduğunu açığa çıkarmak zorunda. Bir an önce dört insanımızın akıbetleri ile ilgili bilgi istiyoruz” şeklinde konuştu.