Lübnan’da hükümeti protesto gösterileri sürüyor

FOTO:AA

Lübnan’da hükümete karşı başlayan gösteriler 25’inci güne girdi. Protesto gösterilerine katılanların sayısının bir milyonu aştığı tahmin ediliyor. Toplumun her kesiminden katılımın yer aldığı gösterilerde, yolsuzluk yapanların yargılanması ve bağımsız bir hükümet kurulması talep ediliyor.

Başkent Beyrut başta olmak üzere ülkenin kuzeyindeki Trablusşam ve diğer birçok bölgede meydanları dolduran göstericiler, ellerinde Lübnan ulusal bayraklarının yanı sıra “sivil devlet istiyoruz” ve “adil yargı istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. Beyrut şehir merkezinde yer alan Şehitler Meydanı’nda, yolsuzluğa bulaşanların yargı önünde hesap vermelerine dikkat çekmek için bir tiyatro sahneledi.

İçişleri Bakanlığı önünde ise “Lübnanlı annelerin devrimi” sloganıyla İçişleri Bakanlığı binasının önünde toplanan onlarca kadın da yabancılarla evlenen Lübnanlı kadınların çocuklarına vatandaşlık hakkı verilmesi talebiyle Şehitler Meydanı’na kadar yürüdü. Ülkenin güneyindeki Sayda kentindeki Merkez Bankası şubesinin önünde toplanan protestocular, milli marşlar eşliğinde iktidardaki siyasiler ile banka yöneticilerinin hesap vermeleri yönünde slogan attı.

FOTO:AA

Gösterilerin başladığından beri şehir merkezindeki Nur Meydanı’nı hiç boş bırakmayan Trablusşamlılar ise teknokratlardan oluşan bağımsız hükümetin bir an önce kurulması talebiyle yine meydana akın etti. Kendilerini “Lübnan Devrimcileri” olarak tanıtan aktivistler ise genel grev ve yolları kapatma eylemlerine devam edilmesi çağrısında bulundu.

Lübnan’daki gösteriler nasıl başladı

Lübnan’da mezhepsel bölünmeler nedeniyle 1975-1989 yılları arasında yaşanan iç savaşın ardından 17 Ekim’den itibaren en kitlesel gösteriler yaşanıyor. Hükümet tütün ürünlerine, petrole ve iletişime özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına uygulanan vergileri artırmak istemişti. Vergi artırımına karşı başkent Beyrut’ta resmi binalar önünde başlayan protestolar nedeniyle hükümet geri adım atarak birkaç saat içinde ek vergi teklifini geri çekmişti. Gösterilere karşı 13 gün direnen Başbakan Saad Hariri, 29 Ekim’de istifasını vermek zorunda kalmıştı.

Lübnan’da uzun zamandır temel kamu hizmetleri yerine getirilmiyor, elektrik kesintileri, güvenli içme suyu sıkıntısı, kamu sağlığı hizmetlerinin zayıflığı, yolsuzluklar gibi sorunlar yaşanıyordu. Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Küresel Yolsuzluk Algısı Endeksi’nde Lübnan 180 ülke içinde 138. sırada. Raporda, “Lübnan’da yolsuzluk toplumun her katmanına işlemiş durumda; siyasi partiler, parlamento ve polis en yolsuz kurumlar olarak görülüyor” tespiti yapılmıştı.

Kaynak:AA