Türkiye’de yalnızca Eskişehir’de bulunan lüle taşı yumuşak ve dağılmayan dokusu nedeniyle kolay işlenebiliyor. Genellikle süs eşyası ve pipo yapılarak yurtdışına ihraç ediliyor.
Gazeteci Yeşim Özdemir, kameraman Gökhan Dindar, #Yeni1Mecra adına Eskişehir’in Beyaz Altın Mahallesi’ne giderek lüle taşı maden ocaklarını ziyaret etti.
Lületaşı magnezyum ve silisyum karışımı özel bir taştır. Beyaz ve yumuşak dokusu nedeniyle kolay işlenebilen bu taş, dünyanın sayılı yerlerinde bulunur.
Lületaşı veya benzeri minerallere; Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya, Fas, ABD ve Afrika’nın belirli bölgelerinde rastlandığı biliniyor.
Nadir rastlanılan bu değerli taş Türkiye’de de bulunuyor. Ve diğer ülkelerin aksine Türkiye’deki lületaşının kalitesi işlenmeye daha uygun.
Türkiye’de yalnızca Eskişehir’de bulunan lületaşı yumuşak ve dağılmayan dokusu nedeniyle kolay işlenebiliyor. Genellikle süs eşyası ve pipo yapılarak yurtdışına ihraç ediliyor.
Eskişehir’in birkaç ilçesinde lületaşı maden ocakları bulunsa da asıl merkezi Tepebaşı ilçesine bağlı “Beyaz Altın” mahallesi.
Sepiolit madeni olarak da bilinen bu taşa Eskişehir’deki madenciler “beyaz altın” diyorlar, zaten ilçenin adı da buradan geliyor.
Gazeteci Yeşim Özdemir, kameraman Gökhan Dindar’la birlikte Eskişehir’in Beyaz Altın Mahallesi’ne giderek lületaşı maden ocaklarını ziyaret etti.
Yerin metrelerce derinliklerinde ekmeklerini, kelimenin tam anlamıyla taştan çıkaran maden işçileriyle sohbet ettiler.
Yeraltı labirentini andıran madende işçilerin çalışma koşullarını sizler için görüntülediler.