Mahmut Toğrul Maraş Katliamına ilişkin Meclis Araştırması önergesi verdi

HDP’li Vekil Mahmut Toğrul, 19-24 Aralık 1978’de gerçekleşen Maraş katliamının gerçekleriyle toplumsal yüzleşme için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

Toğrul: “Maraş Katliamı Türkiye’de rejim karakteristiğini bütün yönleriyle ortaya koyan en tipik, en önemli olaylardan biridir”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul 19-24 Aralık 1978 tarihinde gerçekleşen Maraş Katliamı ile ilgili “hakikatlerin açığa çıkarılması, siyasal ve toplumsal etkilerinin araştırılarak onarılması, mağduriyetlerin giderilmesiyle toplumsal vicdanın tesis edilmesi ve bu katliamla ilgili yüzleşme süreçlerinin işletilmesi amacıyla” bir Meclis Araştırması açılması için önerge verdi.

‘Maraş Katliamı rejimin karakteristiğini ortaya koyan bir olaydır’

Toğrul, araştırma önergesinin Gerekçe bölümünde “Bundan 42 yıl önce, 19-24 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta Alevileri hedefleyen bir katliam gerçekleştirilmiştir. Bir hafta boyunca süren olaylarda resmi rakamlara göre 111 vatandaşımız katledilmiş, 176 kişi yaralanmış, 210 ev ile 70 işyeri tahrip edilmiştir” diyerek katliamın boyutlarına işaret etti.

Toğrul, önergesinde Maraş Katliamı için, “Türkiye’de rejim karakteristiğini bütün yönleriyle ortaya koyan en tipik, en önemli olaylardan biridir. Rejimin Alevi nefretini, Kürt düşmanlığını, Solun yükselişine karşı endişesini; emekten, özgürlükten, demokrasiden ve eşitlikten korkusunu en çıplak bir şekilde gördüğümüz olaylardan biridir” şeklinde tanımlama yaptı.

‘Gerçeklerle yüzleşilmediği sürece Maraş kanamaya devam edecek’

Mahmut Toğrul Meclis Araştırma Önergesinin Gerekçesinde şunları ifade etti: Gerçeklerle yüzleşilmediği, sorumlular açığa çıkarılıp yargılanmadığı sürece Maraş kanamaya devam edecektir. Bu kapsamda, 19-24 Aralık 1978 tarihinde Maraş’ta nefret saikiyle gerçekleşen katliamı planlayanların ve siyasi destek sunanların tespiti, sorumlularının bulunması, yaşanan katliamlarla ilgili yüzleşme süreçlerinin işletilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”

Yeni1Mecra