MEB’e göre, 1912 dershane kapatıldı, ruhsat verilen etüt merkezi yok!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 14 Mart 2014 tarihi itibariyle bin 912 dershanenin kapatıldığını belirterek, çalışma ruhsatı verilen “etüt” merkezlerinin bulunmadığını bildirdi.

CHP’li Gürer, “Herkesin bildiğini, gördüğünü Bakanlık görmüyor mu? Okul dışında farklı derslerde öğrenciye eğitim veren, sınava hazırlayan yerler MEB’in kontrolünde değil mi?” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Hayri Demir

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, MEB tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM’ye 7 yıl önce kapatılan dershanelere ilişkin soru önergesi verdi. Gürer önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  • Bu süreçte faaliyetine son verilen dershane sayısı kaçtır?
  • “Özel ders”, “Ders evleri”, “Etüt merkezleri” vb. adlarla açılan yerler ruhsat alarak mı faaliyette bulunmaktadır?
  • Ülke çapında bu durumda bulunan özel eğitim kursu sayısı kaçtır?

 Bin 912 dershane faaliyetlerine son verdi

Önergeye yanıt veren Milli Eğitim Bakanlığı, 14 Mart 2014 tarihi itibariyle 3 bin 530 özel dershaneden bin 618’inin başka bir özel eğitim kurumuna dönüştürüldüğünü bildirdi. Yanıtta, başka bir özel eğitim kurumuna dönüştürülmeyen bin 912 dershanenin ise faaliyetlerine son verildiği ifade edildi. 

‘Çalışma ruhsatı verilen etüt merkezleri bulunmuyor’

Bakanlık, ayrıca özel öğretim kurumları mevzuatı kapsamında Bakanlıklarınca iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilen ve “Özel ders”, “Ders evleri” ve “Etüt merkezleri” adları ile faaliyette bulunan kurum bulunmadığı belirtildi.

‘Etüt merkezleri kimden izin alıyor?’

Bakanlığın verdiği yanıtı değerlendiren CHP’li Gürer, soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı’ndan verilen yanıtta Türkiye’de sanki özel etüt merkezi, özel ders veren merkezler yokmuş gibi ifadeler kullanıldığına dikkati çekti.

Özellikle büyükşehirlerde ‘etüt merkezi’ adı ile eğitim veren yerlere rastlandığına vurgu yapan Gürer, öğrencilerin ciddi ücretler karşılığında bu merkezlere giderek eğitim aldığını söyledi. Gürer şunları kaydetti:

“Milli Eğitim Bakanlığı, ülkemizde sanki böyle bir gerçek yokmuş gibi ‘Bakanlığın ruhsat verdiği etüt merkezi yok’ açıklaması yapması düşündürücüdür. Herkesin bildiğini, gördüğünü Bakanlık görmüyor mu? Bakanlık ruhsat vermediyse bu alanda bir boşluk olduğu görülüyor. Dershaneler kapandıktan sonra farklı adlarla ders vermeye devam eden birimler oluştu. Okul dışında farklı derslerde öğrenciye eğitim veren, sınava hazırlayan yerler MEB’in kontrolünde değil mi?”