Meclis Genel Kurulu’nda infaz yasası görüşmeleri başladı

Meclis Genel Kurulu, infaz düzenlemesine ilişkin kanun teklifi görüşmeleri için toplandı.

Fotoğraf: AA

Meclis Genel Kurulu, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı çeşitli önlemler kapsamında başladı. Meclis Başkanvekili Levent Gök de Genel Kurula maske ile geldi. Milletvekilleri, Meclis çalışanları, gazeteciler de maske takarak Genel Kurul’a geldi. Milletvekili sıraları sosyal mesafe kuralı gereği birer koltuk boş bırakılarak düzenlendi. Bazı milletvekillerinin eldiven de taktığı görüldü.

Gök, birleşimin açılışının ardından yaptığı konuşmada, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pek çok can alan görünmez bir düşmanla baş edilmeye çalışıldığını söyledi. Koronavirüs adı verilen bu düşmanın, kimseyi ayırt etmediğini belirten Gök, dikkat etmeyen herkesin tehdit altında olduğunu dile getirdi.

3 milletvekili gündem dışı söz aldı

Milletvekillerinin maske takarak ve sosyal mesafeyi koruyarak yapacağı çalışmaların toplum için de önemli olacağını belirten Gök, tedbirlerini alarak çalışmaları sürdüreceklerini söyledi. Gök, milletvekillerinden de, maske takmadan Genel Kurula gelmemelerini rica etti.
Gök, konuşmasının ardından üç milletvekiline gündem dışı söz verdi.

HDP’li Turan: Tarımla ilgili acil bir eylem planı hazırlanmalı

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kürsüye gelirken konuşmasını maske ile yapıp yapmayacağını sorması üzerine Gök, kısa konuşmalarda maske takılması gerektiğini söyledi. Turan, “koronavirüs salgınının tarım sektörüne olan olumsuz etkileri üzerine” yaptığı gündem dışı konuşmasında, insan sağlığını etkileyen bir diğer meselenin de gıda ve beslenme sorunu olduğunu dile getirdi.
Hükümet tarafından açıklanan önlem paketlerinde gıda ve tarım alanında bir şeyin olmadığını savunan Turan, koronavirüs tehdidi ve kıtlık riskine karşı tarımla ilgili acil olarak bir eylem planı hazırlanması gerektiğini söyledi.

CHP’li Tanrıkulu: Teklif sadece hükümlülerle ilgili

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “insan hakları ihlalleri” üzerine konuşma yaptı. Tanrıkulu, infaz düzenlemesini içeren kanun teklifi görüşmelerinin neticelenmesini bekleyen insanların olduğunu söyledi. Yasa teklifinin kısmi düzenlemeler içerdiğini ifade eden Tanrıkulu, teklifin sadece hükümlülerle ilgili olduğunu, tutuklularla ilgili de düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Genel Kurul, çok tartışılan ve kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanan infaz düzenlemesinin de içinde bulunduğu “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” üzerine görüşmelerle devam edecek. Milletvekillerinin teklifin tümü üzerine 20’şer dakika konuşma yapması bekleniyor.

AA – TBMM