Meclis’te infaz düzenlemesinin maddeleri görüşülecek

Meclis Genel Kurulu’nda infaz düzenlemesine ilişkin yasa teklifinin tümü üzerinde görüşmeler sona erdi.

Muhalefet partilerin milletvekilleri, yaşam hakkını savunduklarını belirterek, adaletsizliği daha fazla derinleştirecek, vicdanları kanatacak bir düzenleme yapılmamasını yineledi.

Yeterli sayının bulunmaması üzerine dün ertelenen teklifin maddeleri üzerine görüşmelerin bugün yapılması bekleniyor.

Meclis Genel Kurulunda, AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin tümü üzerinde Salı günü başlayan görüşmeler sona erdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, toplumda büyük bir umutla beklenen infaz yasasını, dünyada eşi görülmedik bir şekilde son derece olağanüstü koşullarda görüştüklerini söyledi.

HDP’li Beştaş: Düzenleme ayrımcı ve adaletsiz

İnfaz düzenlemesinin, 6-7 ay önce değil, çok daha önce hazırlandığını ancak iktidarın bunu getirmek için fırsat kolladığını belirten Beştaş, insanlar can derdine düştüğünde, can alıcı infaz düzenlemesinin Meclis gündemine getirildiğini söyledi. Teklifte, tutuklu ve hükümlü ayrımının yapılmadığını, tutuklulara ilişkin hiçbir düzenlemenin bulunmadığını belirten Beştaş şöyle konuştu:

“Oysaki tutukluların tahliyesi açısından Ceza Muhakemesi Kanunu’nda hiçbir engel yoktur. Teklifle üç ayrı infaz rejimi düzenleniyor. Bu teklifte boşalt-doldur taktiği yasaya yedirilmiştir. 90 bin dedikleri hükümlü tahliye olacak, onun yerine AKP’ye biat etmeyenler doldurulacak.” dedi. Beştaş, cezaevinde tutulanların bir bölümünün dışarı çıkarıldığını, bir bölümünün de ölüme mahkum edildiğini, düzenlemenin ayrımcı ve adaletsiz olduğuna dikkat çekti.

CHP’li Emre: Teklif beşte üç çoğunlukla yasalaşmalı

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, düzenlemenin, infaz değil, af kanunu anlamına geldiğini belirtti. İnfaz indirimlerinin, özel af olarak tanımlandığını ve şu anda toplu özel af düzenlemesinin söz konusu olduğuna vurgu yapan Emre, bu nedenle teklifin, Meclis’in beşte üç çoğunluğuyla yasalaşması gerektiğine işaret etti.

Emre, bir ülkede işsizlik, ekonomik dengesizlik varsa, çoğunluk yoksulluk sınırının altında yaşıyorsa sosyal patlamalar yaşanacağını, suç oranının artacağını söyleyerek, “Böyle düzenlemelerle, bu işin önüne geçemezsiniz.” dedi.

‘Adaleti daha fazla derinleştirecek bir düzenleme yapmayın’

İnfazda adaleti savunduklarını, mahkum olan bütün vatandaşların devlete emanet olduğunu belirten Emre, “Cezaevlerindeki bir salgından, kaybedilecek hayatlardan devlet sorumlu olur. Siyasi bir bakış açısıyla bakamayız. Yaşam hakkını savunmak zorundayız. Yapacağımız düzenleme, en azından objektif kriterlere uysun. Yasanın etrafından dolanarak Türkiye’deki adaletsizliği daha fazla derinleştirecek, vicdanları kanatacak bir düzenleme yapmayın.” diye konuştu.

AKP’li Özkan: Milletimizin vicdanında karşılık bulacak!

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, AK Parti ve MHP’nin yaklaşık bir yıllık çalışmayla, milletin sinesinde, vicdanında var olan arzuyu yakalama gayretiyle düzenleme yaptıklarını savundu. Özkan, “AK Parti ve MHP olarak, milletimizin vicdanında karşılık bulacak, olması gereken ideal hukuku ifade eden bir anlayışla kanun teklimizi hazırladık.” dedi. Özkan, muhalefetin aksine cinsel suçlar ve kadın cinayetlerinin kapsam dışı tutulduğunu öne sürdü.

Tunç: Bu teklif anayasa uygun bir teklif

Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, milletvekillerinin teklife ilişkin sorularını yanıtladı. Tunç, toplumsal hassasiyeti dikkate alarak birçok suçun bu kanun teklifinde kapsam dışı bırakıldığını savunarak, “Terör suçlarını siyasi suç olarak nitelendirmek doğru değil.” diye konuştu. HDP’nin “anayasaya aykırı” bulduğu önergesinin komisyonda reddedildiğini belirten Tunç, “Bu teklif, anayasaya uygun bir teklif.” dedi.

HDP yoklama talebinde bulundu

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Meclis Başkanvekili Levent Gök maddelere geçilmesini oylamaya sunacağını söyledi. Bu sırada HDP yoklama talebinde bulundu.

Yeterli sayı bulunamadı

Bunun üzerine Gök, toplantı yeter sayısı bulunamadığını belirterek birleşime ara verdi. Verilen aranın ardından da yeter sayı bulunamaması üzerine Levent Gök, birleşimi 9 Nisan saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: AA’nın geçtiği bilgilerden derlendi