Medya İzleme Raporu: Gazeteciler üzerindeki tehdit arttı

M4D Projesi’nin üç aylık “Medya İzleme Raporu”nda, siyasiler ve resmi görevlilerin gazetecileri hedef göstermeyi sürdürdüğüne vurgu yapıldı.

Raporda, gazetecilerin güvenliği üzerindeki tehdidin hiç bu kadar artmadığına işaret edildi.

Gazeteciler Cemiyeti tarafından Avrupa Birliği finansmanıyla yürütülen Demokrasi için Medya, Medya için Demokrasi Projesi’nin (M4D) 2021 yılı Nisan-Mayıs-Haziran dönemi “Medya İzleme Raporu” yayımlandı. Raporda, 2021’in ikinci yarısında basın özgürlüğünün alarm verdiğine işaret edilerek, gazetecilere yönelik saldırılarda yaşanan artışa dikkat çekildi.

16 gazeteci gözaltına alındı, 179 gazeteci yargılandı

Üç ay içinde en az 16 gazetecinin gözaltına alındığının belirtildiği raporda, 81 davada 179 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı belirtildi. Raporda, yüksek yargı organlarının gazetecilerle ilgili kararları da işlendi. RTÜK ve Basın İlan Kurumu (BİK) uygulamalarına da değinilen raporda, medya ekonomisine ve siyasetle ilişkisine, Türkiye’de haber üretiminin önündeki engellere vurgu yapıldı.

‘Terörist’ suçlamamaları hatırlatıldı  

Raporda, emekli amirallerden HDP’ye, firari suç örgütü lideri Sedat Peker’den gazetecilere kadar pek çok farklı kişi ve kurumun “terörist, darbeci, beşinci kol, vatan haini” gibi suçlamalara maruz kaldığı hatırlatıldı. Raporda, bu gündem maddelerinin tartışıldığı dönemlerde manipülatif yayınlarla ve sosyal medya dahil tüm iletişim olanaklarıyla yürütülen dezenformasyon kampanyalarına da vurgu yapıldı.

‘Gazetecilere saldırılar artıyor’

Rapora göre; yılın ilk altı ayında saldırıya uğrayan gazeteci sayısı 55’e ulaştı. Yurdun dört bir yanında Nisan-Mayıs-Haziran’da en az 15 gazeteci-yayıncı saldırıya uğradı. Gözaltına alınan gazetecilerin çoğu toplumsal olayları takip ederken şiddete maruz kalarak gözaltına alındı.

‘Gazetecilerin güvenliği üzerindeki tehdit arttı’  

Siyasiler ve resmi görevlilerin gazetecileri hedef göstermeyi sürdürdüğüne vurgu yapılan raporda, şu değerlendirme yer aldı: “Söylem düzeyindeki şiddeti sokak saldırıları takip ediyor. Siyaset ve yargı üzerine düşeni yapmayınca saldırganlar cesaretlendiriliyor, yakalananlar cezasız kalıyor. Gazetecilerin güvenliği üzerindeki tehdit hiç bu kadar artmamıştı.”

‘En büyük engel kamu kaynağına bağımlı medya’

Medya çoğulculuğu önündeki en büyük engelin kamu kaynağına bağımlı medya düzeni olduğuna işaret edilen raporda, Medya Ekonomi-Politiği başlığında medya sahipliği ve hükümetle ilişkisi değerlendirildi. İktidar yanlısı medyaya aktarılan kamu kaynağının mercek altına alındığının kaydedildiği raporda, kamu bankaları ve kamu idaresindeki şirketlerin satın aldığı reklamların yanı sıra BİK’in resmi ilanlar yoluyla gazetelere aktardığı kaynak ve gazetelerin tiraj tablosu da raporda yer aldı.

Yeni1Mecra