Metal-İş: Sendikalaşmak patronlar için virüsten daha tehlikeli

Birleşik Metal-İş Sendikası, Kartek Metalurji’de sendikalarına üye oldukları için 4 işçinin işten çıkarıldığını belirterek, “Sendikalaşmak patronlar için ölümcül virüslerden daha tehlikeli görülmektedir. Koronavirüs salgının hızla yayıldığı şu günlerde işçiler açlığa terk edildi.” dedi.

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 4 işçi fabrika önünde bekleyişini sürdürüyor

DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, Kartek Metalurji’de 4 işçinin işten çıkarılmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, İstanbul Esenyurt’ta faaliyet gösteren Kartek Metalurji Talaşlı İmalat Sanayi işçilerinin Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendikleri belirtildi.

Sendikanın işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağladığının belirtildiği açıklamada, bu durumun Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yetki tespitiyle de belgelendiği kaydedildi.

‘Üyelerimiz üzerinde baskı halen devam ediyor’

“İşyerinde kölelik koşullarında işçi çalıştırmaya alışan ve sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen işveren bugün 4 işçiyi işten çıkardı.” denilen açıklamada, üyelerinin üzerinde baskının halen devam ettiğine işaret edildi.

‘Sendikalaşmak patronlar için virüslerden daha tehlikeli görülüyor’

Dünyada salgın halinde hızla yayılan ve Türkiye’de de tespit edilen Covid-19 virüsü vakalarının arttığına dikkat çekilen açıklamada, böylesi bir dönemde, anayasal haklarını kullanarak sendikalaşan işçilerin açlığa terk edildiği belirtildi. “Ülkemizde sendikalaşmak patronlar için ölümcül virüslerden daha tehlikeli görülmektedir.” denilen açıklamada, işçilerin sendikaya üye olma hakkının sadece Anayasada değil uluslararası sözleşmeler ile ulusal mevzuatta güvence altına alındığı hatırlatıldı.

‘Kartek yönetimi suç işlemekten vazgeçmeli’

Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesinin TCK’da suç olarak tanımlandığına hatırlatma yapılan açıklamada, “Kartek yönetimi bu suçu işlemekten derhal vazgeçmelidir. İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa, işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı. İşçiler derhal geri alınmalıdır.” denildi.

‘Mücadelemizi artırarak sürdüreceğiz’

İşçilerin tek “suçlarının” ekmekleri ve gelecekleri için sendikalı olma haklarını kullanmaları olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “İşten atılan üyelerimiz fabrika önündeler. İşlerine, ekmeklerine ve Anayasal haklarına sahip çıkıyorlar.” denildi. Açıklamada, sendika olarak işçilerin haklarını alması için mücadelenin artırılarak sürdürüleceği belirtildi.