‘Moto kurye acilen yüksek tehlikeli meslek grubuna alınsın’

Moto kurye ölümlerinin artarak devam ettiğini belirten TEHİS, mesleklerinin acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınması çağrısında bulundu.

Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) üyeleri, “Moto kuryeler ölmesin” ve “Güvenceli iş güvenceli yaşam istiyoruz!” talebiyle Adana Heykelli Park’ta basın açıklaması yaptı. Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan TEHİS üyesi Hakan Ermeç, bir yıl içerisinde 190 motokuryenin öldüğünü ve binlerce kişinin ise geçirdiği kaza sonucu yaralandığını ifade etti.

‘Yüksek tehlikeli meslek grubuna alınsın’

“Moto kuryelerin ve tüm işçilerin açlığa, ölüme ve hastalığa mahkum edilmediği, güvenceli yaşam ve iş istiyoruz” diyen Ermeç, pandemiyle birlikte motokurye ölümlerinin artarak devam ettiğini belirterek, mesleklerinin acilen yüksek tehlikeli meslekler grubuna alınmasını talep etti. Ermeç, Türkiye’de resmi verilere göre 100 bine yakın moto kuryenin olduğuna; ancak kayıt dışı çalışanlar ile birlikte bu sayının 900 bine ulaştığına dikkat çekti. Moto kuryelere örgütlenme çağrısında bulunan Ermenç, yürütecekleri mücadele ile iş kazalarını durduracaklarını ifade etti.

İZMİR

İzmir’de de TEHİS, moto kuryelerin yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek için Alsancak’ta bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. “Moto Kuryeler Ölmesin, Güvenceli İş ve Yaşam İstiyoruz” pankartı arkasında yapılan açıklamada “Güvenceli iş ve yaşam istiyoruz”, “Hızlı değil, güvenli teslimat” dövizleri taşındı. Açıklama sırasında sık sık “Kaza değil, cinayet”, “Yemekler geciksin, kuryeler ölmesin”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.

Bir yılda 190 kişi yaşamını yitirdi

TEHİS adına açıklamayı yapan Kerim Bişkin, moto kuryelerin “ hızlı sür” cinayetlerine kurban edildiğini söyledi. Bişkin, 2020 yılında 190 moto kuryenin yaşamını yitirdiğini belirtti. Her iki günde bir moto kuryenin yaşamını yitirdiğini vurgulayan Bişkin, “Pandemiden önceki sene 19 olan moto kurye ölüm sayısının, pandemiyle birlikte hızla arttığını görüyoruz. Türkiye’de resmi verilere göre 100 bine yakın moto kurye çalışıyor gibi gözükse de kayıt dışı çalışanlar ile birlikte bu sayı yaklaşık 900 bindir. 900 bin işçinin çalıştığı bu sektörde yaşanılan ölümleri, iş kazalarını durduracağız” dedi.

İşçilere mobbing uygulandığını dile getiren Bişkin, sendikal hakların sağlanmasını istedi.

MA / ADANA-İZMİR