Müftülük’ten kurban izni 2 bin tl

Tarsus’ta, İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından kurbanlık satışı ve kesimi yapacak esnafa verilecek izin belgesi için 600 lira ücret belirlenmesine rağmen, esnaflardan 2’şer bin lira toplanıp, para İlçe Müftülüğün hesabına aktarıldı.

Mersin’in Tarsus İlçe Müftülüğü aracılığıyla Kurban Bayramı’nda kurbanlık satışı ve kesimi yapan esnaflara verilen izin belgesi için alınan ücret üzerinden yüzbinlerce liralık vurgun yapıldığı ortaya çıktı. Skandal, izin belgesi için Müftülüğün hesabına 2 bin lira yatıran esnafların İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınan karar metninde izin belgesi ücretinin daha düşük olduğunu fark etmeleri ile ortaya çıktı.

Komisyonda esnaf yok

2002 tarihli “Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik” kapsamında 19 Haziran 2021’de Valilik ve Kaymakamlıklara gönderilen ‘2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’ kapsamında Tarsus’ta da İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu kuruldu.

Komisyon; Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, İlçe Müftüsü Ali Can, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan, İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Orhan Acehan ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Temsilcisi Mustafa Cüce’den oluştu. Kurulan Komisyon’da esnaf temsilcileri ise yer almadı.

28 Haziran 2021’de toplanan Komisyon, Kurban Bayramı’nda uygulanacak olan tedbirlere ilişkin 22 ayrı karar aldı. Alınan kararlardan biri, kurbanlık satışı ve kesimi yapacak esnafların izin belgesi için Komisyona ödeyecekleri ücrete ilişkin oldu.

Belirlenen komisyon ücretleri

Buna göre kesim ve satış yapacak yerler 5 ayrı gruba ayrılıp, her grubun izin belgesi için ödeyeceği miktar belirlendi. Bu meblağlar şöyle oldu:

“* Oto yıkama ve yağlama yerleri; kesim için 500 lira, satış için 500 lira. Hem satış hem kesim yapılacak ise 800 lira.

  • Marketler; kesim için 750 lira, satış için 750 lira. Hem kesim hem satış yapacak ise bin 300 lira.
  • Süpermarket-hipermarket; kesim için bin 600 lira, satış için bin 600 lira. Hem kesim hem satış yapacak ise 3 bin lira.
  • Vakıf ve dernekler; kesim için 400 lira, satış için 400 lira. Hem kesim hem satış yapacaklar ise 600 lira.
  • Üretici çiftlik, mezbahane, işletmeler; kesim için 400 lira, satış için 400 lira. Hem kesim hem satış yapacaklar ise 600 lira.”

2’şer bin tl toplandı

Gerekli izin belgesini almak için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne giden esnaflara, Tarsus Müftülüğü adına Yapı Kredi Bankası’nda açılan bir hesap numarası verildi. Karar metninde belirlenen rakamların aksine bu hesaba “üretici çiftlik, mezbahane, işletmeler” için kesim ve satış yapacaklara ayrı ayrı Bin’er lira, hem kesim hem de satış yapacak olanlar için ise 2 bin lira ücret yatırmaları istendi.

İlçedeki 200’ü aşkın esnaf, satış ve kesim izin belgesi almak için Komisyon’a başvurup, kendilerinden talep edilen bu ücretleri Müftülük hesabına yatırdı. Banko dekontlarını komisyona teslim edenlere izin belgeleri verildi.

Esnaf fark etti

Ancak belirlenen meblağların üzerinde ücretler alınarak yaklaşık 300 bin liralık vurgun, yapıldığı bir esnafın İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından alınan kararı fark edip, durumu diğer esnaflarla paylaşması üzerine duyuldu.
Olayın esnaflar arasında konuşulmaya ve tepkilere yol açması üzerine İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Müftülük yetkililer bazı esnafları aramaya başladı. Yetkililer, bin 400 lira fazla ücret tahsil etmelerine rağmen esnaflara Bin liranın iade edileceğini söyledi. Ancak ücretlerin ne aman iade edileceği konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.