Meclis’ten geçen “Turizmi Teşvik Kanunu”na tepki gösteren muhalefetin, açık oylama tutanaklarına göre kanuna karşı ret oyu vermediği ortaya çıktı.
“Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 17 Temmuz’da 284 kabul oyuna karşı 50 ret oyuyla Meclis’ten geçmişti. Kanun 28 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.
Muhalefet partilerinin tepki gösterdiği kanuna karşı Meclis’teki açık oylamada ret oyu vermediği ortaya çıktı. Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre; Meclis’teki açık oylama tutanaklarında CHP’nin önde gelen isimleri oylamaya katılmazken, İYİ Parti’den oylamaya katılan tüm isimler “kabul” oyu verdi. HDP’den de birçok isim oylamaya katılmadı. Meclis’te dört sandalyesi bulunan İşçi Partisi’nden de oylamaya gidip “ret” oyu veren kimse yok.
Orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında yatırımcılara açılabilecek
Kanuna göre; kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri “kamu yararı” kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise tek bir isim karar verecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.
ÇED raporu şartı rafa kaldırıldı
İşleyişte belediyelerin bypass edildiği kanuna göre, milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek. Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. Kanunda ilgili madde hakkında şöyle deniyor:
“Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir”
Son beş gündür Türkiye’yi etkisi altına alan yangınlar nedeniyle, değerli birçok bölge kül oldu. Birçok yurttaş yanan yerlerin imara açılıp otel yapılmasından endişeli.
İYİ Parti’den bir çok isim ‘kabul’ oyu verdi
İYİ Parti’den birçok isim ise “kabul” oyu verdi. TBMM sayfasında yer alan açık oylama verilerine göre oylamaya katılmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanun Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra sosyal medyada şu mesajı paylaşmıştı:
“Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!” Oylamaya katılmayan CHP’li vekiller de Kılıçdaroğlu’nun bu tweetini retweet etti.
İYİ Parti’den katılanların hepsi ‘kabul’ oyu verdi
İYİ Parti vekillerinin ise bir kısmı katılmadı. Katılanlar ise kanuna “kabul” oyu verdi. İYİ Parti’de kabul oyu verenler şöyle:
Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Eskişehir Milletvekili Ersan Kabukcuoğlu, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel.