Musa Orhan’ın tutuklanma talebi reddedildi

İpek Er’e tecavüz ederek intihara sürükleyen Musa Orhan’ın “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılandığı davanın ilk duruşmasında tutuklama talebi reddedildi.

Er ailesinin avukatları, duruşmada sanık Orhan’ın “susma hakkını” suçtan aklamak için kullanmak istediğini belirtti.

Batman’ın Beşiri ilçesinde İpek Er’e tecavüz ederek, intihara sürükleyen Musa Orhan hakkında “nitelikli cinsel saldırı” suçundan açılan davanın ilk duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme başkanının suçlamaya ilişkin ifadesini almak istediği Musa Orhan, daha önce verdiği ifadeler dışında beyanda bulunamayacağını ve “susma hakkını” kullanmak istediğini söyledi.

Sanık Orhan ‘susma hakkını’ kullanmak istediğini yineledi

Mahkeme başkanı, cumhuriyet savcılığında verdiği ifadesi ile birlikte İpek Er’le nasıl tanıştığını ve üzerine atılı suçlara ilişkin savunma yapmasını istese de sanık Orhan, susma hakkını kullanmak istediğini tekrarladı. Sosyal medyada linç edildiğini ileri süren sanık Orhan konu hakkında daha önce Batman ve Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifade dışında ifade vermek istemediğini ekledi.

Baba Er: ‘Ben güvenlik görevlisiyim bana güven’ demiş

Ardından mahkeme başkanı, Er’in babası Fuat Er’e olayla ilgili bilgisini sorması üzerine Er, daha önce ifade verdiğini, kızının Musa Orhan ile tanışıklığını bilmediğini söyledi. Tecavüz olayından sonra kızıyla konuştuğunu belirten Er devamında, “Gece saat 01.00 de köye kadar gelmiş. Evden alıp götürmüş ve alkol içirmiş. Musa Orhan kızıma, ‘gel seninle gidelim’ dediğini fakat kızım ona güvenmediğini ve gitmediğini söyledi. Musa Orhan kızımı tekrar arayarak ona, ‘ben güvenlik görevlisiyim. Yanlış anlama bana güven’ demiş. Ona göre siz karar verin. Sanıktan şikayetçiyim” diye konuştu.

Sanık avukatı Erhan Akkuş’un baba Fuat Er’e sorduğu soruların “nitelikli cinsel saldırı” suçundan açılan davayla ilgili olmadığını belirten Er ailesinin avukatları, soruların reddedilmesini istedi.

Anne Kılınç: Devlet onu tutuklasın

Söz verilen İpek Er’in annesi Hakime Kılınç, şunları ifade etti: “Ömrümün sonuna kadar ondan davacıyım. Kızıma tecavüz eden Musa’dan ömür boyunca davacıyım. Siz devletsiniz gereğini yapmalısınız. Musa, kızımın kanının hesabını vermeli. Ben büyüttüm, baktım, bugüne getirdim. Ama kanlar içinde hastaneye kaldırdım. Musa’nın bunu bize yapmaya hakkı yoktu. İpek’in yazdığı mektup, kendi el yazısıdır. Kızımın el yazısını bilirim. Devlet onu tutuklasın”

‘Musa Orhan delilleri kararttı’

İpek’in aile avukatları yaptıkları savunmalarda adli tıp raporlarına dikkat çekerek, şunları ifade etti:

“Musa Orhan suçtan kurtulmaya yönelik beyanlar vermiştir. Beyanlarına itibar edilmemelidir. İpek’in iradesinin Musa Orhan tarafından kırıldığı, zorla alkol aldırıldığı, ardından iradesi dışında tecavüz ettiği konularının mahkemece detaylı olarak araştırılmasını istiyoruz. Ayrıca İpek’in güvenini kazanmak için verdiği bir banka kartı ekstrelerinin alınmasını istiyoruz. Sanığın kişisel verilerine ilişkin incelemede bir bilgiye ulaşılmamıştır. Bu da sanığın delilleri kararttığının göstergesidir. Dinlenmesi gereken tanıklar mahkemede hazır edilmemiştir. Sanık cinsel birliktelik yaşamadığını ısrarla dile getiriyor. Dosyaya sunulan uzmanlık raporları cinsel birliktelik yaşadığını ortaya koyuyor. İpek kendi iradesiyle cinsel birlikteliğe girmediğini mektubunda ve savcılığa verdiği ifadesinde de belirtiyor.”

‘Musa Orhan savunma yapsaydı çelişkiler ortaya çıkacaktı’

Er ailesinin avukatları, İpek’in hastanede ölüm döşeğindeyken hemşirenin de olduğu sırada Musa Orhan’ın kendisine tecavüz ettiği için intihar ettiğini ve hakkının savunulması gerektiğini söylediğini aktararak, “Hastane personeli ifadelerinin dosyaya eklenmesini talep ediyoruz.” dedi.

‘İpek Er 18 yaşına yeni girmiş bir çocuk olarak görülmeli’

İpek Er’in 18 yaşına yeni girmiş bir çocuk olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Er ailesinin avukatları, “Musa Orhan savunma yapsaydı çelişkiler ortaya çıkacaktı. Susma hakkını da suçtan aklamak için kullanmak istedi. Sanığın tutuklanmasını istiyoruz.” diye kaydetti.

Baro ve kadın örgütlerin müdahil olma talebinde bulundu

İHD, ÖHD, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır, Urfa, Batman, Şırnak, Siirt ve Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi, HDP Kadın Meclisi ile CHP Kadın Kolları davaya katılma talebinde bulundu. Duruşma savcısı, sanık Orhan’ın tutuklanması yönündeki taleplerin reddedilmesini talep ederken, baro ve kadın örgütlerinin katılma taleplerinin ise kabul edilmesini istedi.

Musa Orhan’ın avukatlarından hakaret içeren savunma

Sanık Musa Orhan’ın avukatları ise yaşanılanların bir gönül ilişkisi olduğunu iddia ederek, ajansların yalan haber servis ettiğini öne sürdü. Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan rahatsızlıklarını dile getiren sanık avukatları, İpek Er’in bölge ve aile baskısı sonucu intihar ettiğini savundu.

Baba Er: Ailemize hakaret ediliyor, biz onun ailesine tek kelime etmedik

Sanık avukatlarının savunmaları sırasında İpek Er’in annesi baygınlık geçirdi. Baba Fuat Er ise “Bizim ailemize hakaret ediliyor. Annesine, basına aşirete kadar dil uzatıyorlar. Biz onun ailesiyle ilgili tek kelime etmedik. Hakaret etmedik. Neden bu yapılıyor” diye tepki gösterdi.

Er ailesinin avukatları: Bize hakaret edilerek savunma yapılamaz

Yaşanan gerginlik üzerine mahkeme duruşmaya kısa bir ara verdi. Aranın ardından Er’in avukatları, “Susma hakkını kullanan bir sanık yerine olayı anlatan avukatlarının aynı etnik kimliğe sahip olan birçok kişiye mahkeme huzurunda hakaret ediliyor” dedi. Avukatlar, “Eşi dahi olsa nitelikli cinsel saldırı suçunu ortadan kaldırmaz. Burada herkes adalet arayışındadır. Bize hakaret edilerek savunma yapılamaz” diye ekledi.

Kadın örgütlerinin müdahil olma ve Orhan’ın tutuklanma talepleri reddedildi

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Er ailesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katılma taleplerini kabul ederken, barolar ve kadın örgütlerinin katılma taleplerini reddetti. Mahkeme, sanık Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına karar verirken, duruşmayı 25 Şubat 2021’e erteledi.

Anne kanlı yazmayı göstererek adalet istedi

Duruşma sonrası yapılan açıklamada Er’in annesi Kılınç, “Hakim de o savcı da o. Bu kanı, bu takdirnamesidir. Onun hakkını hukukunu nasıl yersiniz?” diyerek Er’e ait kanlı yazmayı gösterdi.

‘Raporlara rağmen tutuklanmaması onun korunmasıdır’

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, “Adli tıp raporlarına rağmen Musa Orhan’ın tutuklanmaması onun korunmasıdır. Musa Orhan, ‘susma hakkını kullanıyorum’ dedi. Ama hukukta bu susma hakkı anlamına gelmiyor. Neden sustu. Çünkü söyleyecek bir sözü yok, ortada cenaze ver. Musa Orhan’ın korunması kaldırılmalı, tutuklanmalıdır” diye konuştu.

MA – SİİRT