Ne ararsan var, burası Kaş 2

Metin Gülbay

Geçen yıl ocak ayında yazdığım Kaş yazısında dile getirdiğim şeyleri sanki belediye başkanı da okudu ya da bana öyle geldi. Çünkü eleştirilerimden bazıları olumlu sonuçlandı. 

Örneğin, sokaklara çöp kutuları kondu. Sonra Kaş-hastane yolunun hiç olmazsa ana yol kısmı ışıklandırıldı. Ama yukarıdan hastaneye ulaşan yol halen karanlık. Üstelik bu yolda araçlar inanılmaz hızlı gidiyor, bir tane tümsek yapalım diyenlere “ama oradan cankurtaranlar (ambulansın Türkçesi) geçiyor” deniyormuş. İyi de diğer mahallelerden de geçiyor cankurtaranlar oralarda da hız kesen tümsekler yapmayın o zaman. Ama oralarda bolca tümsekler var, örneğin Çerçiler’de. Çerçiler’den kimseyi taşımıyor mu cankurtaranlar, taşıyor, eee sorun ne o zaman? Gökseki’deki Çukur mevkiinde onlarca aile oturuyor ve çocuklar da var üstelik. 90-100 km hızla giden araçlar birilerine çarparsa bunun sorumlusu kim olacak? Hız kesici tümsekleri engelleyenler mi? Mantığa aykırı yanıtlar hemen sırıtıyor gördüğünüz gibi.

Olumlu gelişmeler var

Bu arada İnceboğaz’daki denize girme yeriyle ilgili bir gelişme var diyorlar. Akçagerme plajı ve İnceboğaz’ın işletmesini belediye doğrudan üzerine almış. Bunlar olumlu gelişmeler.

Ben yazılarımda somut eleştiriler yöneltmeye çalışırım hep, basit ama somut. Bu yüzden bu yazıda da aynısını yapacağım. 

Yolsuzluklar, usulsüzlükler gibi daha derin araştırma isteyen haberleri gençlere bırakıyorum, benim yaşım artık bunları kovalamaya olanak vermiyor çünkü.

Belediyenin temizlik işçilerinin işlerini büyük bir özenle yaptıklarını belirteyim öncelikle ancak elleri çıplak görev yapıyorlar. Bırakın salgın koşullarını, normal koşullarda bile hijyen gereği eldiven verilmeli bu insanlara ve sıkı bir biçimde de denetlenmeli takıp takmadıkları. Bu bir eksiklik.

Hastane yanı çöplük

Kaş Devlet Hastanesi yanında çöplük.

Kaş Devlet Hastanesi’nin yanında eski eşyaların atıldığı bir çöplük var. Görüntülerde de göreceksiniz aynı zamanda orası hafriyat dökme yeri. Hiç yakışmıyor bu durum ilçeye. Çünkü bu kadar basit şeyleri eleştirmek için yazı yazmamalıyız, daha kentsel sorunlar için eleştiriler kaleme almalıyız diye düşünüyorum. Bunun hemen halledilmesi gerekiyor. Hastanenin yanında çöp olmaz.

Hastane demişken, tomografi cihazı dört aydır yok hastanenin, arızalanmış sanırım, yenisi alınacakmış. Tam da çok gereksinim duyulduğu bir salgın sırasında bunun olması üzücü bir durum ama hemen yerine yenisinin konması gerekiyordu. Biraz araştırdım galiba Demre’de de yok tomografi cihazı. Yani yüz bin kişi etkileniyor bu durumdan. Bir pandemi (salgın) hastanesi olan Finike Devlet Hastanesi’ne gidilmesi gerekiyor ki bu da sağlık açısından çok tehlikeli. Ve Finike Kaş arası 75 kilometre, kıyıyı izleyen kıvrımlarla dolu bir yol.

Önceki yazımda belirttiğim kiraların inanılmaz yükselişi devam ediyor. Buna en azından devlet görevlileri açısından bir çare bulunması gerekiyor. Yani devlet konut yapmalı. Birçok devlet görevlisi bu yüzden tayinini istiyor gelir gelmez. İnanın çok haklılar. Tahminime göre 300-400 toplu konut yapılsa görevliler rahatlar ve tayin istemekten vazgeçer. İki oda bir salon yerler için en az 2000-2500 lira kira isteniyor. Bu durumda memurlar ne yer ne içer, çocuklarını nasıl büyütür?

Hayvan barınağı

Kaş’ta köpek ve kedilerin çok iyi korunduğundan söz etmiştim önceki yazımda. Bu halen devam ediyor. Çünkü hayvan aşığı veteriner görevine devam ediyor, umarım ayrılmaz. Ancak yeni hayvan barınağı konusunda belediye pek hızlı değil. Birinci yazının üzerinden 16 ay geçti hâlâ barınak inşaatı bitmedi. Diyeceksiniz ki para yoktur belki. Hayır para var ama kültür merkezine harcanıyor sanırım. Tabii ki Kaş’a yaraşır güzel bir kültür merkezine gereksinim var ama hayvanları ihmal etmek söz konusu bile olmamalı. Çünkü Kaş’a özellikle dışarıdan gelenlerin hayvanlar konusunda çok duyarlı olduğunu gözlemliyorum. Hayvanlara yapılacak yatırımın prestij olarak da karşılığı olacaktır. Kültür merkezinden daha çok hem de.

İmar sorunu

İmar sorunu konusundaki yakınmalarım halen devam ediyor. Bu işle hangi kurumlar ilgileniyorsa bilsinler ki Kaş imara açılma konusunda rezil durumda. İmarsız arazilere ev yapılıyor çünkü buna ihtiyaç var, konut eksiği var. Ama bunlar kaçak yapılmak zorunda kalınıyor, sonra belediye gelip cezalar yazıyor on binlerce liralık. 

Halbuki belediyenin öncelikli görevi kaçak yapıları “avlayıp” ceza yazıp gelir elde etmek değil, ilk görev ilçeyi imarlı bir hale getirmek. İnsanlar ev yaptığı için niçin ceza ödesin? Hem yerlilerin çocukları büyüyor, evleniyor, ev gerekiyor ne yapsınlar bu durumda? Dışarıdan gelip burada arazi alanlar da aynı dertten mustarip. Kaş bu sorunu çözmeden rahata eremez, yani sağlıklı gelişemez, gecekondu mahalleleri görüntüsünden kurtulamaz. Zaten çok dar olan yerleşimi mutlak bir düzenleme gerektiriyor.

Ama yarımadada durmadan inşaat yapılıyor, villalar birbirini kovalıyor. Apart villaya yatırım bayağı bir sektör haline geldi Kaş’ta. Yerliler, tabii iyi yerlerde arazisi olanlar, aparta vermek için havuzlu villalar yaptırıyor. Garip gelmesin, günlüğü 2500 lira olursa kredi falan bulup yaptırıyorsunuz. Bir, iki sezonda çıkarıyor parasını iyi pazarlayabilirseniz.

Bu kez kısa kesiyorum, ne de olsa yaz, insanlar haber okumak yerine denize girmek ister.