Normalleşme hızlı başladı, bazı yerlerde vaka sayısı arttı

Türkiye hızlı bir şekilde normalleşme sürecine girdi. Toplumdaki hareketliliği artarken, Sağlık Bakanlığı hâlâ bölgesel verileri açıklamasa da bazı kentlerde COVID-19 vakaları tırmanışa geçti.

Tabip odalarının verdiği bilgiye göre, salgının baştan beri düşük seyir izlediği Mersin, Diyarbakır ve Gaziantep’te son bir-iki haftadır Covid-19 vakaları ciddi oranda artıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, artışın sebebi illere göre farklılık gösterirken bazı ortak noktalar da var. Örneğin Mersin’de yazlıkçıların gelmeye başlaması etkili oldu.

Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, “14 Mayıs’ta 248 vaka, 8 ölüm vardı. Mart’ta başladığını düşününce bununla çok övünülüyordu, Mersin Türkiye’nin en iyi şehriydi. İbadethaneler ve AVM’ler açıldı, şehre giriş çıkış yasağı kalktı, yazlıkçılar gelmeye başladı. 27 Mayıs’ta bir bilgi geldi ki, 25 ölü! Biz şoke olduk. Acaba daha önceki vakalar mı, onlar mı ölümle sonuçlandı dedik ama öyle değilmiş. Son 12-13 günde 116 yeni vaka tespit edildi” dedi.

Antmen, özellikle Antep ve İstanbul’dan gelen yazlıkçıların bulunduğu sitelerde vakaların arttığını, buralara ziyarete gidenlerin de enfekte olduğunu söylüyor.

50 fabrikada Covid vakaları

Uzun süre Türkiye ortalamasının altında seyreden Antep’te de bir-iki haftadır benzer bir tablo var. Gaziantep Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Doğan Eroğulları’na göre artışın en büyük sebebi organize sanayi bölgesi. Fiziksel mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyulmadığını belirterek şunları söylüyor:

“İşçi servisleri yarı oranda gidecek, maske takılacak diye kural vardı ama öyle olmadı. Fabrikaların giyinme soyunma odalarında yeterince tedbir alınmadı. 50’ye yakın fabrikada Covid tespit edildi. Hızlı bir şekilde temaslıları bulundu, filyasyon çalışmasıyla çevresi karantinaya alınarak kontrol edilmeye çalışıldı ama ne yazık ki son 2-3 hafta öncesine göre Antep’te vakalar 6-7 kat arttı.”

Salgın işçiler için yok sayıldı

Diyarbakır’da da son on gündür hasta sayılarında ciddi oranda artış var. Tabip Odası Başkanı Dr. Şerif Demir, “15 Mayıs’a kadar hastanede takip edilen vaka sayısı 60-70’lere kadar düşmüştü. Fakat şu anda 200’lerin üzerine çıktı” dedi. Dr. Demir, normalleşme adımlarının bir anda Türkiye’nin her yerinde uygulamaya geçmesinin de hata olduğu görüşünde.

Organize sanayi bölgesinde toplu enfekte hastalar olduğu bilgisini veren Demir, “Salgın işçi sınıfı için yok sayıldı. Yoksul kesim, çalışan kesim hep çalışmak zorunda kaldı” diyor.

Bu arada Mezopotamya Haber Ajansı, Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi’nde 18 kişide koronavirüs tespit edilmesi üzerine 3 sokak karantinaya alındığı haberi geçti.

İBB Bilimsel Kurul’dan uyarı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu, toplu taşımada yaşanan yoğunluğun, salgının artmasına neden olacağı uyarısı yaptı. Temas süresi ve yoğunluğunun bulaş riskini artıracağına dikkat çeken Kurul, İstanbul Valiliği’nin aldığı tedbirlere ek olarak, farklı mesai saati ve ayrı şerit uygulamaları önerisinde bulundu.