Ocak ayında 27 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Ocak ayında erkekler tarafından 27 kadının öldürüldüğünü, 7 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu belirtti.

Raporda, kadına yönelik cinsel şiddet ve çocuk istismarının ise devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda, kadınların geleceğini konuşmak üzere 9 Şubat’ta “Türkiye Kadın Meclisi” nde buluşacağı belirtildi.

Kadın Cinayetlerini Durduacağız Platformu, 2020 Ocak Raporu’nu açıkladı. Raporda, Ocak ayında 27 kadın cinayetinin işlendiği, 7 kadının şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu belirtildi. Raporda, 22 kadının neden öldürüldüğü bahanesinin tespit edilemediğine dikkat çekildi. Raporda, kadınların 5’inin boşanmak istemesi, barışma isteğini reddetmesi, arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldüğüne işaret edildi.

Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.” denildi.

En fazla cinayet İstanbul ve Antalya’da işlendi

İllere göre Ocak ayının kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri verileri ise şöyle; İstanbul’da 5, Antalya’da 4, Manisa İzmir ve Mardin’de 2, Diyarbakır, Çanakkale, Aydın, Ağrı, Mersin, Iğdır, Kocaeli, Kırşehir, Ankara, Kütahya, Bingöl ve Kayseri’de ise 1’er kadın öldürüldü. Şüpheli kadın ölümlerinin 3’ü İstanbul’da 4 şüpheli kadın ölümü ise Siirt, Çankırı, Manisa ve Antalya’da yaşandı. Raporda, her birinin birer yaşam olduğunun belirtildiği 34 kadının isimleri paylaşıldı.

Kadınların 5’i evli oldukları erkek tarafından öldürüldü

Rapora göre; Ocak ayında öldürülen 27 kadının 3’ünün kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. 7’si birlikte oldukları erkek, 5’i evli oldukları erkek, 5’i oğlu, 3’ü babası, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 1’i akrabası ve 1’i de eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürülmüştür.

Kadınlar en çok ateşli silahlarla evlerinde öldürüldü

Ocak 2020 raporundan

Kadınların 15’i ateşli silahlarla, 8’i kesici aletle, 1’i boğularak, 2’si darp edilerek, 1’i de yakılarak öldürüldü. Kadınların 18’i evinde, 6’sı sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i ıssız bir yerde öldürülmüştür. 1 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.

‘Kadınların çalışma durumu tespit edilemiyor’

Raporda, kadınların çalışma durumlarını tespit etmenin zor olduğuna vurgu yapılarak, “Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Sendikal faaliyet yürüttükleri için işten çıkartılan VIP Tekstil işçisi kadınlar sendika hakları için mücadelelerine devam ediyor. Sendikalaşma bir haktır, bunu bahane göstererek işten çıkarmak ise suçtur.” denildi.

‘TÜİK kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtüyor’

TÜİK verilerine göre, son bir yılda iş aramaktan vazgeçip “ev işleriyle meşgul” kadınların sayısının 632 bin daha arttığına dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi: “Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Ekim 2019’da 11 milyon 549 bine yükseldi. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Ancak biz biliyoruz ki, çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir.”

‘21 kadının çalışma durumu bilinemiyor’

Ulaşılabilen veriye göre Ocak ayında öldürülen kadınların 5’inin bir işyerinde çalıştığının belirtildiği raporda, 1’ninin çalışmadığı ve 21 kadının çalışma durumunun bilinemediğine dikkat çekildi.

Ocak ayında öldürülen kadınların 19’unun koruma kararının olup olmadığının bilinmediğine işaret edilen raporda, 4 kadının herhangi bir uzaklaştırma veya koruma kararı bulunmadığı belirtildi.

‘Gülistan Doku için bütün kurumlar seferber edilmeli’

5 Ocak’tan bu yana kayıp olan 21 yaşındaki Gülistan Doku ile ilgili hala bir gelişme yaşanmadığının hatırlatıldığı raporda, şöyle denildi:

“Yetkililer Gülistan Doku’yu bulmak yerine, Tunceli’de #GülistanDokuNerede diye soranlara saldırdı. Gülistan Doku’nun kaybolmadan bir gün önce arkadaşı Zaynal Abarok ile tartıştığı biliniyor. Gülistan’ın bulunması için gerekli soruşturmalar yapıldı mı, şüpheliler yeterince araştırıldı mı? Üzerinden günler geçmesine rağmen, Gülistan’ın nerede olduğuna dair ne bir açıklama, ne de bir adım atılıyor. Genç bir kadının günlerdir bulunamaması ve halen bir açıklama yapılmaması kabul edilemez. Bütün kurumlar seferber edilmeli ve Gülistan Doku derhal bulunmalıdır. Gülistan’ın akıbeti belli olana kadar, kadınlar #GülistanDokunerede diye sormaya devam edecek.”

Ocak ayında kadınlar ile ilgili Dünya’daki ve Türkiye’deki gelişmelere de yer verilen raporda, kadınlara yönelik cinsel şiddetin ve çocuk istismarlarının devam ettiği belirtildi. Raporda, Ocak ayında görülen kadın davalarına da yer verildi.

Türkiye Kadın Meclisleri buluşuyor

Kadın cinayetlerini durdurmak ve tüm haklarını almak için her gün her şehirde, adliyelerde ve meydanlarda mücadele eden tüm kadınların; geleceğini ve hayatını birlikte konuşmak, tartışmak ve karar vermek için buluşacağı belirtildi. Kadınların 9 Şubat’ta “Türkiye Kadın Meclisi’nde buluşacağı belirtildi.