Orhan: Meclis depremle ilgili teklif ve önergeleri dikkate almadı

HDP Milletvekili Orhan, deprem gerçeğinin gereğinin yapılması amacıyla aylar öncesinden Meclis’e sundukları kanun teklifi, meclis araştırması ve soru önergesinin dikkate alınmadığını belirtti.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, merkez üssü Elazığ Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklünde meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı ve yaralılar için de acil şifa dileğinde bulundu. Orhan, deprem gerçeğinin gereğinin yapılması amacıyla Meclis’e sundukları kanun teklifi, meclis araştırması ve soru önergesinin yanıtlanmadığına dikkat çekti.

Orhan, Türkiye’deki deprem gerçeğinin dikkate alınarak gerekli tedbirlerin alınması amacıyla aylar öncesinden verdikleri öneri ve tekliflerin, iktidar tarafından henüz dikkate alınarak yanıtlanmadığını ve gereğinin yapılmadığını bildirdi.

Orhan, Meclis’e sundukları ancak “Dikkate alınmayan” kanun teklifi, meclis araştırması ve soru önergesini paylaştı.

‘Geçmişte yaşanan depremlerde gerekli önlemler alınmadı’

Orhan, Meclis Araştırması talebiyle verdiği önergede, Türkiye’de geçmiş dönemlerde yaşanan depremlerde, deprem öncesi, deprem sırası ve deprem sonrasında yapılması gerekenler konusunda hem kamunun hem de devletin gerekli önlemleri almadığını gösterdiğini belirtmişti. Orhan, depremlerde can kayıplarının en aza indirilmesi, yaralanma ve engelli kalma durumlarının azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etmişti.

‘2020 yılı deprem farkındalık yılı ilan edilsin’

Orhan, verdiği kanun teklifinde ise, 2020 yılının “Deprem Farkındalık Yılı” ilan edilmesini istemişti. Orhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede ise şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

1- Türkiye’de her depremde, öncelikle kamu binalarında hasar yaşanmasının nedenleri üzerine bir araştırmanız mevcut mudur?

2- 2019 yılı itibariyle Türkiye’de “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne” uygun olmayan kamu binası sayısı kaçtır? Söz konusu kamu binalarının yönetmeliğe uyumlu hale getirilmesi için bir planlama mevcut mudur?

3- 1999 yılından bu yana depremler için toplanan vergi, harç ve sigorta primi toplam miktarı ne kadardır? Bu bütçe nerede tutulmakta ve hangi esaslar doğrultusunda harcanmaktadır?

4- Olası bir deprem durumunda il ve ilçe bazlı arama, kurtarma, ilk yardım ve yardım ekiplerine ilişkin çalışmalar hangi kurumların işbirliği ve koordinasyonu ile yürütülmektedir?

5- İmar affı adı altında ruhsatsız olan binaların ruhsatlandırılması için yurttaşlardan toplanan miktar kaç TL olmuştur? Kaç bina bu kapsamda değerlendirilmiştir? “İmar affı” ile ruhsatlandırılan binaların deprem yönetmeliğine uyumu denetlenmekte midir? Bu kapsamda toplanan kamu gelirleri deprem önlemleri amacıyla kullanılacak mıdır?