Osman Kavala’nın tahliye talebi reddedildi

Gezi Parkı davasında tutuklu yargılanan Kavala’nın AİHM kararına uyularak tahliye edilmesi talebi reddedildi.

HABER MERKEZİ -.Gezi Parkı davasında tutuklu yargılanan insan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala’nın, AİHM’in bir an önce tahliye edilmesi gerektiğine dair kararın uygulanarak tahliye edilmesi talebi reddedildi.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 1’i tutuklu, 16 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşma, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görüldü. Duruşmada Osman Kavala’nın avukatları, müvekkilleri hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının resmi Türkçe çevirisini mahkemeye sundu.

AİHM’in verdiği kararın yerine getirilmesi gerektiğini söyleyen Avukat Turgut Kazan, “Çünkü oturumu açarken not ettirdiniz. CMK’ya göre ve ayrıca katılmaya ilişkin görüşlerimizi sunacağız. Öncelikle bu sorun çözülmeli sonra katılma taleplerimizi sunacağız. Ben bu konu çözülmeden görüşlerimi açıklamaktan sıkıntı duyarım” dedi. Mahkeme Başkanı Mehmet Galip Perk, AİHM kararının kesin olup olmadığı hususunu Adalet Bakanlığı ilgili birimine sorduklarını, cevabın beklendiğini ifade etti.

Duruşmada, FETÖ iltisakı nedeniyle görevden ihraç edilen eski Başkomiser Ercan Orhan Aydın ile Gezi Parkı olaylarında Güvenlik Şube de polis olarak görev yapan Hasan Gül’ün tanık olarak dinlendi. Tanıklar, Kavala’yı eylemler sırasında görmediklerini söyledi.

Kavala: Dinlemeler hukuka aykırı

Duruşmada daha sonra Kavala’ya tutukluluğuna ilişkin talepte bulunması için söz verildi. Kavala, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda da belirtildiği gibi kendisi üzerinden Gezi olaylarına herhangi bir kaynak aktarımı söz konusu olmadığını belirtti. Dinlemelerin hukuka aykırı olduğunun ortada olduğunu söyleyen Kavala, şöyle konuştu: “Çalışmaların Gülencilikle suçlanmış görevlilerce yapıldığı ortadadır. 650 sayfalık iddianamedeki tüm faaliyetler şiddet içermeyen eylemlerdir. 2 yılı aşkın süredir özgürlüğümden mahrum bırakılmam hususunun giderilmesini talep ediyorum.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı avukatı da davaya katılma talebinde bulundu. Ancak Kavala’nın avukatları katılma talebinin reddine, AİHM kararına uyularak Kavala’nın tahliye edilmesine karar verilmesini istedi. Taleplere ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme, taleplere ilişkin ara kararını açıkladı. Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimallerine binaen yaklaşık 70 kişi ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile İş Bankası avukatlarının davaya “katılan” sıfatıyla kabulüne karar verdi.

“Firari sanıklar” hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine karar veren mahkeme, yurt dışında bulunduğu belirtilen bazı firari sanıkların savunmalarının adli yardım yoluyla alınması ile tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması talebini reddetti.

Mahkeme, AİHM kararının kesinleşip kesinleşmediğine ilişkin Adalet Bakanlığına yazılan yazının cevabının beklenmesine karar verdi. AİHM’in kesinleşmiş kararlarının tarafları bağlaması, atılı suçlamaların vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesi, teknik ve fiziki takip unsurları gibi gerekçelerle Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma, Silivri’de yapılmak üzere 28 Ocak 2020 tarihine ertelendi.