Pandemi döneminde 1,4 milyon istenmeyen hamilelik oldu

Pandemi döneminde dünyada 12 milyondan fazla kadının doğum kontrol olanaklarından yoksun kaldığı ve bu dönemde istenmeyen 1,4 milyon hamilelik meydana geldiği tespit edildi.

Fotoğraf: TELE1

BM Nüfus Fonu UNFPA tarafından açıklanan raporda, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının 115 ülkede yaşayan 12 milyon kadının aile planlaması merkezlerine ulaşmasını engellediği belirtildi. Rapora konu olan araştırmanın yürütüldüğü 115 düşük ve orta gelirli ülkeden elde edilen sonuçlar, aile planlaması hizmetlerine ilişkin de önemli bilgiler ortaya koydu. 

Buna göre, 115 ülkede aile planlaması hizmetlerine erişimde geçen yıl ortalama 3,6 aylık bir kesinti yaşandı. Bu bulgular, birçok ülkede sağlık sisteminin hizmet sunmaya devam edecek ve koşullara uyum sağlayacak esnekliğe sahip olduğunu gösterirken, en büyük aksamaların 2020 Nisan ve Mayıs aylarında meydana geldiğini gösterdi. 

Raporda ayrıca, UNFPA’nın hükümetlerden erken finansman sağlayarak kadrosuna daha fazla tedarikçi eklediği ve aldığı diğer önlemlerin yanı sıra envanterindeki fazla stokları acil ihtiyaç duyan ülkelere transfer ettiğine dikkati çekildi.

‘Üreme sağlığı hizmetlerinin devamlılığı hayati’

Aile planlaması ile üreme ve cinsel sağlık konularında faaliyet gösteren UNFPA’nın Genel Direktörü Dr. Natalia Kanem, “Hamilelikler, salgın ya da kriz sırasında durmuyor. Anne sağlığı ile kadınların ve kızların hayati önemdeki doğum kontrol araçlarına kesintisiz ulaşmasına özen göstermemiz lâzım.” dedi.

Kanem, “Covid-19’un geçen yıl milyonlarca kadın ve kızın hayatında oluşturduğu yıkıcı etki, üreme sağlığı hizmetlerinin devamlılığını sağlamanın ne kadar hayati olduğunun altını çiziyor.” diye ekledi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, her gebeliğin istenilen gebelik olduğu, her doğumun güvenli gerçekleştiği ve her gencin potansiyelinin tamamını kullanabildiği bir dünyaya ulaşmak amacıyla programlar yürüten Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluş.

BM Nüfus Fonu, kadınların ve gençlerin sağlıklı ve verimli yaşamlar sürdürebilmeleri için imkânları artırmak amacıyla 1969’da faaliyete geçti ve 1971 yılından beri Türk hükümetiyle de çalışmalarına devam ediyor.

AJANS BİZİM / CEYHUN ERGÜVEN