Kadiköy’de Suruç anmasında haber takibi yaptıkları esnada polis tarafından darp edilen gazeteciler, suç duyurusunda bulundu.
Medya ve Hukuk Araştırmaları Derneği (MLSA) IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu 20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta 33 kişinin katledilmesinin 6’ncı yıl dönümünde Kadıköy’de anma etkinliğini takip eden gazetecilere dönük polis şiddetine ilişkin Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. “Nefes alamıyoruz, gazetecilik boğulmaz” pankartının açıldığı açıklamada, gazetecilerin haber takibi yaptığı sırada polis tarafından gördüğü şiddeti yansıtan fotoğraf ve dövizler taşındı. Açıklamaya polis şiddetine maruz kalan gazetecilerin yanı sıra, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinin yanı sıra birçok gazeteci de destek verdi.
Açıklamada sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Özgür basın susturulamaz” sloganları atıldı.
Genelge ile saldırı arttı
Açıklamayı okuyan Birgün Gazetesi çalışanı Meral Danyıldız, yaşadıkları saldırının üzerinden 10 gün geçmesine rağmen henüz şiddet uygulayan polislere herhangi bir işlemin yapılmadığına dikkat çekti. Emniyet Müdürlüğü’nün toplumsal olaylarda görüntü çekilmesinin engellenmesine yönelik genelgesinin ardından gazetecilere yönelik saldırıların arttığına dikkati çeken Danyıldız, “Bu şiddeti uygulayanların cezalandırılmaması, yeni şiddet olaylarını da beraberinde getiriyor. İşimizin doğası gereği yapılan bu müdahaleyi görüntüleyen, orada yaşanan olayları halka ulaştırarak çalışan biz gazetecilere yönelikte bizzat amirler tarafından verilen emirle plastik mermiler yağdırıldı, yumruk atıldı” diye konuştu.
Suç duyurusu
Halkın doğru haber alması için çalıştıklarını dile getiren Danyıldız, bu saldırıların aynı zamanda toplumun haber alma hakkına yönelik olduğunu kaydetti. Kendilerine dönük şiddette bulunan polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Danyıldız, “Adalet Bakanını, İçişleri Bakanını gazetecilere yönelik saldırılar konusunda cezasızlığa son vermeye, görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz, basını dışarı atamayacaksınız, gerçeklerin topluma ulaşması için var gücümüzle çalışacağız. Bu saldırıları yapanlar hak ettikleri cezayı alana kadar olayın takipçisi olacağız” diye belirtti.
‘Karşısında olacağız’
Taksim’de haber takibi yaptığı sırada polis tarafından yere yatırılarak darp edilen gazeteci Bülent Kılıç’a yönelik şiddeti anımsatan Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, o günden sonra gazetecilere dönük saldırının daha da artığını söyledi. Gazetecilerin kamu görevi yaptığını dile getiren Eren, bu baskılar karşısında duracaklarını kaydetti.
‘Polisler cezalandırılmıyor’
Ardından söz alan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da, gazetecilere dönük saldırıların arttığına dikkati çekerek, buna rağmen bu saldırıları yapan polislere dönük bir cezasızlık halinin sürdürüldüğünü kaydetti. Bu cezasızlığa son verilmesini isteyen Durmuş, “Hukukun çalışmasını talep ediyoruz. Kimse, devletten aldığı güçle gazeteciye şiddet uygulayamaz. Buna sessiz kalmayacağız” dedi.
Açıklamanın ardından saldırıya uğrayan gazeteciler Yasin Akgül, Fatoş Erdoğan, Emre Orman MLSA avukatlarıyla birlikte suç duyurusunda bulundu.
MA / İSTANBUL