Rize Masası: İşkencedere ve İkizdere’de taş ocağını durduralım

İstanbul Rize Masası, İşkencedere Vadisi’nin büyük tehdit altında olduğuna dikkat çekerek, “Yılda 31 milyon 509 bin 600 ton taş çıkartılması planlanan bölge tamamen yok edilecektir.” dedi.

İstanbul Rize Masası, Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisine yapılmak istenen taş ocağına karşı Kadıköy’de bulunan Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “İkizdere, İşkencedere Vadisindeki taş ocağına hayır”, “İkizdere, İşkencedere taş ocağını durduralım” pankartları açılarak, sık sık “Köyüme, doğama, vadime dokunma”, “İkizdere vadisi yalnız değildir” sloganları atıldı.

Açıklamaya İkizdere Dernekler Federasyonu (İDEF), HDP, CHP, Emek Partisi, Halkevi temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Grup adına açıklamayı yapan İstanbul Rize Masası Başkanı Necati Ekşi, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından korumada öncelikli 200 ekolojik alandan biri olarak belirlendiğini söyledi.

‘Doğal koruma alanı olarak tescil edilmiştir’

Bölgeye bu özelliği kazandıranın da binlerce bitki türü ve İkizdere gibi vadisi olduğunu belirten Ekşi, “Yaban hayatına ev sahipliği yapan Fırtına, Senöz, Hemşin, Çağlayan, Arılı ve Rize İli, İkizdere ilçesi, İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘Doğal Koruma Alanı’ ve kısmen ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontre Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiştir.” dedi. 

‘Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağı 2019’da durduruldu’

Bunlara rağmen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11’inci Bölge Müdürlüğü’nün İşkencedere Vadisi için yeni ruhsatlar verdiğine vurgu yapan Ekşi, Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağının 2019 yılında mahkeme kararı ile durdurulduğunu hatırlattı.

‘Bölge tamamen yok edilecektir’

Bugün vadinin daha büyük bir tehdit altında olduğunu ifade eden Ekşi, şunları söyledi: “Bir önceki projede yıllık 100 bin ton taş çıkarılacaktı. Bu yeni ruhsatta yıllık 15 milyon 724 bin 800 ton taş çıkarılması hedeflenmektedir. Bakanlık bununla da kalmamış vadinin devamında bulunan Şimşirli köyüne de aynı tonajlı taş ocağı ruhsatını almıştır. İki tesiste toplam yılda 31 milyon 509 bin 600 ton taş çıkartılması planlanan bölge tamamen yok edilecektir.”

‘Köylülerimiz su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır’

Bu projeler ile bölgede üretilen ‘deli bal’ ve çay ürünlerinin büyük zarar göreceğine dikkat çeken Ekşi, “Her ne kadar Karadeniz su kaynakları açısından zengin gözükse de yapılması planlanan taş ocakları ile yerüstü ve yeraltı su kaynakları yok edilecektir. İskencedere vadisinde bulunan iki köy Cevizli, Gürdere ve çevre köylerden Şimşirli köylülerimiz su kaynaklarını kaybetmiş olacaktır.” diye konuştu.

‘Size orayı yedirmeyeceğiz’

 Açıklamanın ardından konuşan İDEF Ekoloji Komisyonu üyesi Osman Baş ise “Oradaki insanlar taş mı yesinler” diye tepki gösterdi. İnsanların şehirlerden kaçarak köylere yerleştiğini belirten Baş, “Gidecek başka yerimiz yok bu topraklar bizim topraklarımız. Buraların işgal edilmesine nasıl karşı çıkmamız gerektiğini iyi biliyoruz. Size orayı yedirmeyeceğiz, oralar bizim dedelerimizin, babalarımız toprakları bu topraklara kimseyi dokundurmayacağız. Bizi oradan süremeyecekler” ifadelerini kullandı.

MA – İSTANBUL