RSF: 31 gazeteci hedef alınarak öldürüldü

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2019 yılı içerisinde dünya genelinde 49 gazetecinin meslekleriyle ilgili faaliyetlerinden ötürü öldürüldüğünü bildirdi. Raporda, gazetecilerden 31’nin hedef alınarak, 18’inin ise çatışmaları izlerken hayatını kaybettiği belirtildi.

RSF 2019 yılında gazetecilere yönelik şiddete ilişkin hazırladığı yıllık raporu yayınladı. Raporda, 2019’da 49 gazetecinin mesleki faaliyetleriyle ilgili hedef alınarak veya çatışmaları izlerken hayatını kaybettiği belirtildi.

31 gazeteci hedef alınarak öldürüldü

Raporda, gazetecilerden 31’inin doğrudan hedef alınarak öldürüldüğü, 18’inin ise çatışmaları izlerken yaşamını yitirdiği ifade edildi. Rapora göre, dünyada gazeteci ölümleri 2019’da bir önceki yıla oranla yüzde 44 azaldı. Suriye, Yemen ve Afganistan’daki çatışmaları izlerken yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı 2018’de 34 iken, bu sayı 2019’da 17’ye düştü. Suriye’de 10, Yemen’de 2, Afganistan’da ise 5 gazeteci hayatını kaybetti.

Meksika en fazla gazetecinin öldürüldüğü ülke

Meksika’da bu yıl da geçen yıl olduğu gibi 10 gazeteci öldürüldü. Meksika, savaş halinde olmadığı halde en fazla gazetecinin öldürüldüğü ülke oldu. Meksika dışında Honduras’ta 2, Kolombiya ve Haiti’de 1’er gazetecinin öldürüldüğü, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ise toplam 14 gazetecinin ölümüyle Orta Doğu ile birlikte gazeteciler için hayati tehlikenin en fazla yaşandığı bölge haline geldi.

389 gazeteci ceza aldı

Gazetecilik mesleğini icra etmenin en riskli olduğu ülkeler Suriye, Afganistan, Pakistan ve Somali. Dünyada 57 gazeteci ve medya çalışanı kaçırılmış durumda. Dünya genelinde 2019 yılı içinde şu ana dek 389 gazeteci ve medya çalışanı yaptığı işten dolayı hapis cezası aldı. Raporda, 120 gazetecinin cezaevine girdiği Çin’de, tutuklu gazeteci sayısının “daha önce görülmemiş seviyelere” çıktığı vurgulandı. Özellikle Müslüman Uygur azınlıktan çok sayıda gazeteci bu sayıya dahil oldu.

Gazetecileri, yaptıkları işlerden dolayı tutuklayarak cezaevine gönderen ülkeler sırasında Çin’i, 34 gazeteci ile Mısır, 32 gazeteci ile Suudi Arabistan ve 26 gazeteci ile Suriye izliyor. Ancak raporda, Suriye’deki gerçek rakamın çok daha yüksek olabileceğine işaret ediliyor. 25 gazeteci ile Türkiye de, dünya üzerinde en fazla gazeteci tutuklayan ülkeler arasında yer alıyor.