RTÜK’ten Spotify ve Netflix açıklaması

RTÜK’ten Spotify ve Netflix açıklaması geldi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ‘Netflix ile ilişkilerimiz iyi, Spotify ile de yazışıyoruz’ dedi.

Spotify ve Netflix ile ilgili RTÜK’ten açıklama geldi

RTÜK Başkanı Şahin Anadolu Ajansı’na Spotify ve Netflix ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şahin, ‘batılı ülkelerden çok daha öngörülü adımlar atıyoruz’ iddiasında bulundu.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde sıkça gündeme gelen RTÜK kararları ve çalışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.

‘Netflix dahil uluslararası tüm platformlar işbirliğine razı’

RTÜK’ün isteğe bağlı yayınları denetleme yetkisine sahip olduğuna değinen Ebubekir Şahin, Spotify ve Netflix başta olmak üzere ulusal ve uluslararası bütün platformların düzenlemeye razı olduğunu, bu düzenlemeyi bütün dünyanın uyguladığını belirtti.

‘Batılı ülkeleri öngörümüzle geride bırakıyoruz’ iddiası

“Bu düzenlemelerle kendilerini çok ileride gören Batılı gelişmiş ülkeler geride bırakılmıştır. Müzakereyle kırmızı çizgilerimizi anlatıyoruz. Onlar da çoğunu kabul ediyor. Netflix son dönemde bütün uyarılarımızı dikkate aldı.”

“Örneğin yetişkin içeriklerine PIN kodu istedik yerine getirdiler. Dünyada bir ilk. Bunları görmek lazım. Haklı taleplerimizi kabul etmediklerinde elimizdeki yaptırım gücünü devreye sokuyoruz. Bilinen adıyla ‘Minnoşlar‘ yayını hakkındaki kararımız…”

“Aldığımız kararla film Türkiye kataloğundan çıkarıldı. Yine ‘sansürcü’ ilan edildik ama dünyada bu filme tepkiler çığ gibi. Yapım Amerika’da dava edildi.”

“Biz sorumluluğumuzun gereğini yaparak dünyadaki emsallerimizin önünde karar alabildik. Başka Üst Kurullar bunu yapamadı, kulaklarını tıkadılar. Gelişmeler gösterdi ki RTÜK doğrusunu yaptı ve arkasında durmaya devam ediyoruz.

Spotify ile ilgili açıklama

Son günlerde gündeme gelen Spotify ile ilgili de açıklamada bulunan Şahin, “Kaçak yayın yapanı devlet uyarmaz mı? Kaçakçılık suç mu, suç. Kaçak herhangi bir üründe takip, uyarı gibi normalse lisanssız yayında neden anormal?”

“RTÜK görevinin gereği uyarısını yaptı. Kuruluşun yurt dışındaki merkezine ulaşılarak gerekli yazışmalar yapıldı. Türkiye gibi genç nüfusa sahip bir ülkeden büyük paralar kazanan platform, hemen bizimle temasa geçti.”

“Görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız üzüm yemek. ‘Gelin Türkiye’de ofis açın, vergi verin, hukuki muhatap bulalım’ diyoruz. Lisans süreci başladı. Onlar da sosyal medyada koparılan fırtınalara aldırmadan gelip yasal yükümlülükleri kabul ediyorlar. Olay bu kadar basit.” ifadelerini kullandı.

‘Netflix uyarılarımızı dikkate aldı, nihayetinde bir ticari kuruluş’

“Netflix ile ilişkilerimiz iyi. Son dönemde bütün uyarılarımızı dikkate aldılar. Nihayetinde ticari bir kuruluş. Türkiye’den kar ederken, regülasyon kurumuyla kötü olmak istemezler. Bizim onlardan milli ve manevi değerlerimize saygı ya da milli güvenliğe ilişkin taleplerimizin olması doğaldır.”

“Bir kesim bunu maalesef sansür olarak algılıyor, esefle kınıyorum. Sansür, yayın öncesi denetimdir. Böyle bir denetimimiz yok. Biz, kurallar içinde hareket edin, diye telkinlerde bulunuyoruz.”

“Bundan sonra da her platform için irtibatımız devam edecek. Nasıl ki diğer yayıncılarımızla ikili diyalogları sürdürüyorsak, isteğe bağlı yayıncılık yapan uluslararası platformlarla da görüşmeye devam edeceğiz.”

“En basit tabirle belirtiyorum, kendilerine tavsiyelerimizin, uyarılarımızın olması normaldir.”

AA