İzmir Menderes’te tarımsal yetiştiriciler, salatalıklarını 20 kuruş gibi düşük ücretle satmak zorunda kaldığını belirterek, “Artık salatalıklarımız para etmiyor, dökmek zorunda kalıyoruz” dedi.
İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Değirmendere Mahallesi’nde bulunan salatalık yetiştiricileri, ekonomik krizden kaynaklı tükenme noktasına geldiklerini dile getirdi.
Mazot, gübre, sera, işçilik gideri, arazi kirası ve komisyon giderleri gibi maliyetlerinin arttığına dikkati çeken yetiştiriciler, tüm eziyete rağmen elde ettikleri salatalıkları 20 kuruşa satmak zorunda kaldıklarını söyledi. Salatalık üreticileri, ürünlerini satılmadığı için dökmek zorunda kalıyor.
Çiftçilik bitti
Değirmendere köyünde bulunan yetiştirici Harun Yıkar, salatalığın kilosunun en az 80 kuruş olması gerektiğini belirterek, 20 kuruşa dahi satamadıklarını söyledi. Salatalık fidanını 2 buçuk TL’ye aldıklarını aktaran Yıkar, salatalığın marketlerde 4 TL’ye satıldığını belirtti.
Yıkar, her yıl salatalık fiyatlarının düştüğünün vurgulayarak, “Gelecek sene üretim yapamayacak duruma geleceğiz. Çiftçilik bitti. Artık kar elde etme için çalışmıyoruz. Birçok masrafımız var. Her şey pahalı ve ucuz hiç bir şey yok. Gübre fiyatları çok pahalı. Şuan çiftçiler tarlasını ve traktörünü satıp borçlarını ödüyor. Sokağa çıkma yasakları olduğunda mallarımızı dökmek zorunda kalıyoruz. Biran önce bir çare bulunması lazım” diye konuştu.
Dönümüne 7 bin TL kira
Değirmendere köyünde 5 buçuk dönüm salatalık serası olan Mustafa Gök de salatalıklarını satamadığı için işçilerin ücretlerini ödeyemediğini söyledi.
40 bin TL yakın borcunun olduğunun dile getiren Gök, koronavirüsün bahane olduğunu ve virüsten öncede ekonomik krizin var olduğuna dikkati çekti.
Gök, bir torba gübre fiyatının 350 TL ve 400 TL arasında değiştiğini aktararak, “İşin altından kalkamıyoruz. Su faturası bin TL altında değil. İstanbul, Ankara ve Antalya’da olan akbabalarımıza salatalık fiyatlarını soruyoruz. Bize diyorlar bizim salatalık kilosunu 60 kuruşa satıyoruz. Sizin neden 20 kuruş. Burası kira ve dönümüne 7 bin TL kira veriyorum. Depodaki tüccarlardan borç para almak zorunda kalıyoruz. Salatalıklarımız bu kadar satılmıyor” dedi.
Sağdan soldan borç
Geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Yıldız Doğan ise 4 çocuk annesi olduğunu belirterek, eşiyle birlikte çiftçilik yaptığını söyledi.
3 dönüm arazilerin olduğunu ifade eden Doğan, seracılık dışında hiçbir geçim kaynaklarının olmadığını söyledi. 25 bin TL borçlarının olduğunu anlatan Doğan, “Kızım okul okuyor. Biz sabah 06.00’da seraya giriyoruz. Çapa, budama ve çiçekleri topluyoruz. 12.00’de seradan çıkıyoruz. Saat 16.00 oldu mu tekrar seraya giriyoruz akşam 19.00’a kadar. Akşama kadar bir sürü zahmet çekiyoruz. Zaten kazandığımızdan masrafımızı çıkaramıyoruz. Her sene sağdan soldan borç yapıp yiyoruz” ifadelerini kullandı. İZMİR – MA