Saraçoğlu Mahallesi projesine tepki

Saraçoğlu Mahallesi projesini eleştiren HDK ve HDP “Yapılacak çalışmalar, toplumun tüm örgütlü kesimlerinin katılımı ile sürdürülmelidir” çağrısı yaptı.

Yapılması planlanan Saraçoğlu Mahallesi projesine dair açıklama yapan HDK Ankara İl Eşsözcüsü Fikret Çalağan, “Yapılacak çalışmalar, bütün süreçlere toplumun tüm örgütlü kesimlerinin katılımı ile sürdürülmelidir” çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılması planlanan rant projesine dair ortak basın toplantısı düzenledi. HDP Ankara İl Örgütü binasında düzenlenen toplantıya, HDK Ankara İl Eşsözcüsü Fikret Çalağan, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu ve HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona “Rant projelerine hayır, Saraçoğlu’na dokunma” yazılı pankart asıldı.

HDK Ankara İl Eşsözcüsü Fikret Çalağan, projenin kent sakinlerini yok saydığını belirterek, “Sonuç olarak ‘Özüne dokunulmadan restorasyon yapılıyor’ gibi ifadelerle süslenerek bu mekânlar rant alanına dönüştürülüyor” dedi.

‘Sermayenin ihtiyaçları’

Projede yapılması planlanan sosyal tesislerin toplumun ihtiyacından çok sermayenin ihtiyacına cevap veren tesisler olduğuna dikkat çeken Çalağan, “1943 yılında Saraçoğlu Mahallesi bu toprakların halkları olan Ermenilerden, Rumlardan alınan Varlık Vergisi ile yapılarak devlet bürokrasine rüşvet olarak tahsis edilmiş, şimdi ise iktidarın yandaşı olan sermaye gruplarına peşkeş çekilmektedir” şeklinde konuştu.

‘Halklar Kütüphanesi açılmalı’

“Rant projesi olarak sürdürülen bu ‘restorasyona’ itiraz ediyoruz” diyen Çalağan, kent yaşamının toplumsal ihtiyaç yerine inşaat şantiyesine dönüştürülmesi, ağaçların kesilerek yeşilin asfalt ve betonla kaplanıp var olan iklim krizinin büyütülmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Projenin durdurulması çağrısında bulunan Çalağan, taleplerini şöyle sıraladı:

“* Yerel demokrasinin bir gereği olarak Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin yapılacak çalışmalar, bütün süreçlere toplumun tüm örgütlü kesimlerinin katılımı ile sürdürülmelidir.

* Düzenlenecek bu mekân, kentlilerin müşterek kullanım alanları olarak planlamalı; gençler ve kadınlar başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerinin kültürel ve sosyal etkinlik mekânları olarak düzenlenmelidir.

* Kültür-sanat kurumlarının kullanacakları mekânlar olarak düzenlenmelidir. Otel, kafe, otopark yerine, başta şu anda yer sorunu nedeniyle kapatılma ile yüz yüze kalmış Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) olmak üzere, bu alanda faaliyet yürüten kurumlara öncelik verilmelidir.

 * Mahallede var olan okul yeniden düzenlenip okul olarak yeniden faaliyete açılmalıdır.

* Bu mahallenin yapılmasında kullanılan varlık vergisinin tarihimizde açtığı yaranın hatırlanması ve Türkiye’de yok sayılan ve göç ettirilen halkların hatırlatılması adına ‘toplumsal bellek’ çalışmaları için bir Halklar Kütüphanesi açılmalıdır.”

‘Halkların alanları’

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, AKP’nin geçmiş dönemlerde yapmayı planladığı diğer rant projelerini hatırlatarak, şunları söyledi: “Kanal İstanbul’u, havaalanlarını, şehir hastanelerini nasıl kendi yandaş müteahhitlerine peşkeş çekmeyi planlıyorlarsa; Saraçoğlu Mahallesi’nde de bunu yapmak istiyorlar. Buraları küçük ticari alanlara dönüştürmeyi hedefliyorlar. Biz HDP olarak hem il örgütlerimizde hem yerel çalışmalarımızda hem de meclis boyutuyla bu konuda sonuna kadar mücadele edeceğiz. Halklarımıza bir kez daha bunun sözünü veriyoruz. Bu alanlar halkların alanlarıdır ve bu alanların gasp ve talan edilmesiyle sonuna kadar mücadele edeceğiz. AKP’nin yağma ve talan politikasına boyun eğmeyeceğiz.”

‘Yeni Yaşam mümkün’

Türkiye halklarının içinde bulunduğu bu yağma ve talan politikasını her fırsatta dillendirmeye devam edeceklerinin altını çizen HDP Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, her fırsatta “Yeni Yaşam mümkün” şiarını yenileyeceklerini anımsattı.

MA