Savcılıktan AYM’nin Berberoğlu kararına ilişkin mütalaa

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulunun, eski CHP İstanbul Milletvekili Berberoğlu hakkında ikinci kez hak ihlali yapıldığına ilişkin kararı üzerine savcılık, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine mütalaasını sundu.

Mütalaada savcılık, Berberoğlu hakkında yeniden yargılamanın kabulü ve “hükümlü” statüsünün sona erdirilerek hakkında yapılacak yargılamada da durma kararı verilmesini istedi.

Eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında AYM’nin ikinci kez ihlal kararı vermesi üzerine savcılıktan görüş istedi. Bunun üzerine cumhuriyet savcısı, hazırladığı mütalaayı İstanbul 14 Ağır Ceza Mahkemesine sundu. 

‘Berberoğlu’nun başvurusu kabul edilebilir’

Mütalaada, Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesine yapmış olduğu bireysel başvurunun 21 Ocak 2021’de karara bağlandığına vurgu yapılarak, AYM’nin oy birliğiyle Berberoğlu’nun başvurusunu kabul edilebilir bulduğu kaydedildi.

AYM’nin söz konusu kararında, Berberoğlu’nun Anayasa’nın geçici 20. Maddesinin yürürlüğe girmesinden sonra yapılan seçimlerde milletvekili seçilmesi nedeniyle tekrardan yasama dokunulmazlığını elde ettiği belirtilen mütalaada, ancak yargılamaya devam edilmesi nedeniyle sanığın Anayasal siyasi faaliyette bulunma ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar verildiği hatırlatıldı.

‘Kararlar Anayasal olarak bağlayıcı’

Mütalaada, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruları kabul ve karara bağlama noktasında Anayasa tarafından yetkilendirilmiş ve kararlarının Anayasal olarak bağlayıcı nitelikte olduğu belirtildi. Mütalaada şu ifadelere yer verildi:

“Sonuç olarak Anayasa Mahkemesinin 21 Ocak 2021 tarihli kararında da belirtildiği üzere sanık Kadri Enis Berberoğlu hakkında yeniden yargılamanın kabulü, hakkında verilmiş mahkumiyet hükmüne ilişkin infaz işlemlerinin durdurulması, sanığın hükümlü statüsü sona erdirilerek hakkında yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi ve sanık Kadri Enis Berberoğlu hakkında TBMM’den dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke düzenlenmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur.”

Ne olmuştu? 

Anayasa Mahkemesi, 17 Eylül 2020’de verdiği kararla, Berberoğlu’nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Bu karara karşı üst mahkemeye itirazda bulunulması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, ihlalin giderilmesine ilişkin görevin İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde olduğu gerekçesiyle itiraz hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti. 

Yaşanan sürecin ardından Berberoğlu’nun avukatları, Anayasa Mahkemesine ikinci kez bireysel başvuruda bulunarak, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmeyerek seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği belirtilmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini belirten Berberoğlu’nun bireysel başvurusunda, yeniden ihlal kararı vermişti.

Kaynak: AA