Sefo Deresi’nde katledilen 32 köylü anıldı: Mezarları hala bilinmiyor

Van’da Sefo Deresi’nde kurşuna dizilerek katledilen 32 köylü 78. ölüm yıl dönümünde anıldı.

Anmada, 32 kişinin mezarının hala nerede olduğunun bilinmediğine vurgu yapıldı.

Van’ın Özalp İlçesinde dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Mustafa Muğlalı’nın emriyle 30 Temmuz 1943 tarihinde Sefo Deresi’ne götürülen 32 Kürt köylüsü kurşuna dizilerek katledildi. 33’üncü kişinin katliamdan sağ çıkarak İran’a kaçmasının ardından yıllar sonra katliam ortaya çıktı. Şair Ahmet Arif’in “33 Kurşun” şiirinde de anlattığı katliamın 78. yıldönümü nedeniyle Saray ilçesinde anma etkinliği düzenlendi.

Mezopotamya Ajansı’nın geçtiği bilgilere göre; HDP Van İl Örgütü tarafından düzenlenen anma etkinliğine, HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, DBP İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, il ve ilçe yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda partili katıldı.

Katledilen köylülerin gözaltında tutuldukları eski hükümet konağı önüne karanfil bırakılarak, saygı duruşu yapıldı. Anmada konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, bu katliamı yapanlardan hesap sorulmadığını, katillerinin yıllarca korunduğunu söyledi.

’32 kişinin mezarının hala nerede olduğu bilinmiyor’

Bu katliamın üzerinden 78 yıl geçtiğini anımsatan Orhan, şu ifadeleri kullandı: “Sınırı geçen 33 köylü yakalanıyor ve köylülere ağır işkence yapılıyor. Dönemin mahkemelerinde de ispatlandığı gibi hiçbir bir suçu olmayan 33 Kürt köylüsü, dönemin 3’üncü Kolordu Komutanı Mustafa Muğlalı’nın emriyle, Sefo Deresi’ne götürülerek, elleri arkadan bağlı, diz çöktürülerek kurşuna dizilmiştir. Bu katliamdan sağ kurtulan bir köylü, İran sınırını geçmiş ve sonradan bu katliamı tanıklığıyla açığa çıkartmıştır. Ancak katledilen 32 kişinin mezarı hala nerede olduğu bilinmiyor.”

‘Halkımızı ayıran sınıra şimdi de utanç duvarı yapılıyor’

Orhan, AKP iktidarı döneminde de katliamların sürdüğünü, katillerin cezasız kaldığını söyledi. İran sınırında yaşanan yaşam hakkı ihlallerine değinen Orhan, şöyle devam etti:

“Neredeyse her hafta bu sınır hattında bir Kürt, güvenlik güçlerince öldürülmekte veya yaralanmaktadır. Halkımızı ayıran sınıra şimdi de bir utanç duvarı yapılıyor. Bu katliamlar ve yapılmaya başlanan utanç duvarı tarihi bir yenilginin itirafıdır. İsrail’in yaptığı duvarın bir benzeridir. Kürt halkı bu toprakların sahibi ve kadim halklarındandır. Bu halkı sınırla ve duvarlarla ayıramazsınız, bölemezsiniz.”

Açıklamanın ardından Saray İlçe Örgütü’ne Ahmed Arif’in Sefo Deresi katliamını anlattığı “33 kurşun” şiirinin yazıldığı tablo asıldı.