‘Şehrimiz Diyarbakır’ ders kitabı yayından kaldırıldı

MEB tarafından hazırlanan “Şehrimiz Diyarbakır” adlı seçmeli ders kitabı, gelen tepkiler üzerine yayından kaldırıldı.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü, kitabın henüz basılmadığını, hiçbir öğrenciye okutulmadığını belirterek, PDF yayınının ise yeniden gözden geçirilmek üzere kaldırıldığını belirtti.

“Şehrimiz Diyarbakır” kitabında “Şehrin Riskleri” başlıklı bölümde cinsel istismar vakaları riskler arasında gösterilmişti

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı birimlerce “2023 Eğitim Vizyonu” kapsamında bölge illerindeki ilkokullarda okutulmak üzere hazırlanan  “Şehrimiz Diyarbakır” adlı ders kitabına yönelik tepkiler üzerine Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı.

‘Açıklama yapma gereği duyuldu’

Açıklamada, Diyarbakır’da 2021-2022 öğretim yılında okutulması planlanan “Şehrimiz Diyarbakır” seçmeli ders materyali ile ilgili olarak sosyal ve görsel medyada yer alan iddialarla ilgili açıklama yapma gereği duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, ” ‘Şehrimiz …….’ materyalinin 1.ve 2. ünitelerin içeriği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve tüm illere gönderilmiş, 3., 4. ve 5. ünitelerinin İl Milli Eğitim Müdürlüklerince hazırlanması 31/07/2019 tarihli emirleri ile çalışmalar yürütülmüştür.” denildi.

Kitabın PDF yayını

‘Şehrin Risklerindeki ifadeler tüm kentlerin ortak riskleri’

Hazırlanan eğitim materyalinin henüz basılı hale getirilmediği ve hiçbir öğrenciye okutulmadığının ifade edildiği açıklamada, şöyle denildi:

Şehrin Riskleri başlığı altında yer alan ifadeler Diyarbakır şehrine ilişkin olmayıp tüm kentlerin ortak riskleri olarak sayılmıştır. Diğer illerin hazırladığı içeriklerde de aynı ifadeler geçmektedir. Tasarımı yapılan “Şehrimiz Diyarbakır” kitabı PDF yayını gözden geçirilmek üzere İnternet Sitemizden kaldırılmıştır.”

‘Kitap şehri iyi tanıyan yazarlarca yazıldı!’

Söz konusu kitabın tamamının Diyarbakırlı olan ve şehri çok iyi tanıyan kitap yazım komisyonu yazarlarınca yazıldığının savunulduğu açıklamada, “22 Mart 2021 tarihli yayın tekrar incelenip Bakanlığımıza rapor olarak iletilmiştir. Bakanlığımızın cevabi yazılarına göre gerekli düzeltmeler yapılarak yayına hazır hale getirilecektir.” denildi.

Cinsel istismar vakaları ‘Şehrin Riskleri’ başlığında verilmişti

214 sayfalık tanıtım kitabında, Diyarbakır şehrinin büyük çoğunluğunun Kürt olmasına rağmen Kürtlerden bahsedilmemişti. Yine Diyarbakır’ın büyük çoğunluğunun konuştuğu dil olan Kürtçenin, Azerbaycan Bakü Türkçesine benzer olduğunun öne sürüldüğü kitapta, “Newroz” bayramına ise Orta Asya’dan bir gelenek olarak yer verilmişti. Yine kitapta “Şehrin Riskleri” başlıklı bölümde, cinsel istismar vakalarından bahsedilmişti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, tepki toplayan kitabı Meclis gündemine taşımıştı.

Yeni1Mecra