Sendikalar 1 Mayıs programını açıkladı

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 1 Mayıs bileşenleri, 1 Mayıs programını açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, 1 Mayıs’ta “yeni bir toplumsal düzeni için” meydanlarda olmasa da evlerde, iş yerlerinde seslerini yükselteceklerini belirtti.

Çerkezoğlu, 1 Mayıs mitingini de sosyal medya üzerinden gerçekleştireceklerini söyledi.

1 Mayıs 2019 İzmir Gündoğdu Meydanı 1 Mayıs mitingi – Fotoğraf: Gazete Duvar

DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve 1 Mayıs Bileşenleri, 1 Mayıs programını online olarak gerçekleştirilen basın toplantısı ile paylaştı. Toplantıya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ile Aysun Gezen, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman da katıldı.

‘İşçi sınıfı ilk kez meydanlarda buluşamayacak’

Ortak basın metnini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ın bu sene Covid-19 koşullarında kutlanacağını belirten Çerkezoğlu, “Tarihte ilk kez 1 Mayıs’ta dünya işçi sınıfı büyük kitleler halinde kentlerin merkezi meydanlarında buluşamayacak.” dedi.

Çerkazoğlu, 1 Mayıs 2020’de dünyanın dört bir yanının, işçi sınıfının büyük meydanlarda olmasa da evlerinde, işyerlerinde, belirli sembolik merkezlerde dünyanın bu düzeninin değişmesi gerektiğine dair iradesine tanıklık edeceğini söyledi.

‘Yeni bir toplumsal düzen şart’

Yeni bir toplumsal düzenin şart olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, neoliberal kapitalizmin Türkiye’yi ve dünyayı göz göre göre büyük bir felakete sürüklediğini söyledi. Çerkezoğlu, Covid-19 salgınının da düzenin nasıl çürüdüğünü ve çöktüğünü en açık hali ile gösterdiğine işaret etti.

‘Bu düzen salgına karşı emekçileri koruyamadı’

Bu düzenin salgına karşı işçileri, emekçileri, yoksulları ve ezilenlerin sağlığını işini, geçimini koruyamadığına işaret eden Çerkezoğlu, “Aksine sermayenin ve patronların çıkarları için akıl, bilim ve milyonların sağlığı yok sayıldı.” dedi.

‘Çarklar dönecek ısrarı ile virüs iş yerlerinden evlerimize taşınıyor’

Salgına karşı iktidarın politikalarını eleştiren Çerkezoğlu, “İşçilerin ölümü pahasına ‘çarklar dönecek’ ısrarı ile virüs iş yerlerinden ve toplu taşıma araçlarından evlerimize taşınıyor.” dedi. Aklın ve bilimin söyledikleri değil bir avuç patronun çıkarları için tüm toplumun tehlikeye atıldığını belirten Çerkezoğlu, “Virüs sadece hafta sonu yayılıyormuş gibi, hafta içi işe gitme mecburiyeti getirenler, hafta sonu da işçileri çalıştırmak için akıl dışı kararlara imza atıyor.” diye konuştu.

İşverenler ve müteahhitler için milyonluk paketler açıklandığını söyleyen Çerkezoğlu, AKP’nin yasa değişikliğiyle “ücretsiz izin” dayatılan işçilerin bin 168 TL ile yaşamaya mahkum edildiğini kaydetti. Çerkezoğlu, Covid-19 salgını süresince halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

1. Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.

2. Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, ücretsiz izin dayatmasından vazgeçilmeli çalışanlara ücretli izin verilmeli, işsizler için koşulsuz işsizlik maaşı ödenmeli, küçük esnaf ve çiftçi desteklenmelidir.

3. Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları faiz işletilmeden ertelenmeli, elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca devlet tarafından karşılanmalıdır.

4. Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.

5. Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Covid-19 Testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır. Yerel yönetim kuruluşlarının, sağlık, emek ve meslek örgütlerinin de temsil edildiği bütünlüklü bir kurul oluşturulmalıdır. Bu kurul tüm süreci halkın sağlığını ve kamunun çıkarını önceleyecek biçimde şeffaf biçimde yürütmelidir.

6. Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.

7. Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, EYT’liler, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

8. Tüm kadınlara iş ve gelir güvencesi sağlanmalı, artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.

‘Sağlık, içişleri ve ekonomi bakanları istifa etmelidir’

Çerkezoğlu, “Halkın sağlığını, işini ve geçimini güvence altına almayan, alamayan iktidar, siyasi sorumluluğu üstlenerek hesap vermeli. İlk adım olarak sağlık, içişleri ve ekonomi bakanları istifa etmelidir.” dedi. Halkın sağlığının, işinin ve geçiminin güvence altında olduğu yeni bir toplumsal düzeni için 1 Mayıs’ta seslerini yükselteceklerini belirten Çerkezoğlu, 1 Mayıs programını paylaştı. Buna göre;

• 2020 1 Mayıs’ına kadar tüm meydanları, caddeleri, sokakları 1 Mayıs afişleriyle donatılacak, ses ve görüntü araçlarıyla 1 Mayıs coşkusu meydanlara taşınacak.
• Evler ve işyerlerinin sokaklara dönük yüzü taleplerin yer aldığı pankartlarla, afişlerle donatılacak.
• 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yaşamını yitirenler Kazancı yokuşunda anılacak.
• 1 Mayıs günü aynı anda balkonlardan, pencerelerden 1 Mayıs marşı okunacak, balonlar uçurulacak.
• 1 Mayıs günü sosyal medya üzerinden “1 Mayıs mitingi” yapılacak.