Sinbo işçileri Ankara’da darp edilerek gözaltına alındı

“Kod-29 Kaldırılsın” talebiyle Ankara’da basın açıklaması gerçekleştirmek isteyen Sinbo işçileri darp edilerek gözaltına alındı.

Eylem sonrasında Sinbo işçileri ve Ankara Emek ve Demokrasi güçleri basın toplantısı yaparak arkadaşlarının serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası’na (TOMİS) üye oldukları için Kod-29 ile işten çıkarılan Sinbo işçileri, 31 Temmuz’da “Kod 29 Kaldırılsın” talebiyle Ankara’ya yürüyüş başlattı. İşçilerin başlattığı yürüyüşün 14’üncü gününde Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Sakarya Caddesi’nde yapmak istedikleri basın açıklamasının polisler tarafından engellenmesi sonucu 14 işçi darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltına alınan işçiler

Gözaltına alınan işçilerin isimleri şöyle: “Dilbent Türker, Onur Eydoğan, Dilbirin Acar, Hasan Akman, Mustafa Feroğlu, Songül Doğan, Dilan Mollaahmetoğlu, Berhat Uzunay, Enes Sait Şahin, Enes Uğur Tekin, Doğuş Özdemir, Güney Akgün, Deniz Akbıyık, İsmail Arıkan.”

İşçilerin gözaltına alınmasının ardından TOMİS üye ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya TOMİS üyelerinin yanı sıra Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri de katıldı.

Açıklamayı işçiler adına Ankara İşçi Meclisi Temsilcisi Deniz Gündoğdu yaptı.

Mücadeleyi büyütme çağrısı

Kod 29’a karşı 7 aydır direndiklerini söyleyen Gündoğdu, ücretsiz izin saldırısına karşı elde ettikleri kazanımları sınıf kazanımı olarak gördüklerini belirtti. Gündoğdu “Şimdi yapmamız gereken ise küçük ama anlamlı direnişlerimiz üzerinden yükselttiğimiz mücadeleyi büyütmek, saldırılara karşı mücadeleyi örgütlemektir. Kod 29 saldırısı başta olmak üzere sınıflarımıza dönük saldırılara karşı insanca çalışma ve yaşam koşulları talebimizi yükseltiyoruz.  Sınıfımızın haklı ve meşru taleplerini daha görünür kılmak, sermayenin çok yönlü kuşatması altında hareketsiz kalmış tüm kardeşlerimize mücadeleyi büyütme çağrısı yapmak için Ankara’ya yürüdük” dedi.

11 günde 9 keyfi gözaltı

Direniş alanlarından başlayarak Ankara’ya yürüdüklerini belirten Gündoğdu, İstanbul’dan Ankara’ya gelene  kadar  11 günde 9 kez keyfi bir şekilde gözaltına alındıklarını söyledi. Ankara’ya girişlerinin keyfi bir şekilde engellendiğini dile getiren Gündoğdu, Çalışma Bakanlığı’nın onlarla görüşmek istemediğini belirtti. Gündoğdu “ Yürüyüşümüzde ve taleplerimizde gösterdiğimiz kararlılık ve sınıf dayanışmasının ürünü olarak, randevu almak için gittiğimiz Bakanlıkta Daire Başkanı ile görüştük. Ancak Daire Başkanı da çözüme ilişkin bir şey belirtmek yerine, ‘işçilerin sendikalaştığı için işten atıldığı’, ‘pandeminin fırsata çevrildiği’, ‘kod 29’un haksız ve hukuksuzca kullanıldığını’ vurguladı” diye konuştu. 

Gündoğdu taleplerini şu şekilde sıraladı:

“*Madde 25/2 (Kod 29) kaldırılsın.

*Tüm çalışanlara iş ve gelir güvencesi sağlansın.

* Dilbent Türker işe iade edilsin.

*Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın.”

Gündoğdu son olarak gözaltına alınan Sinbo işçilerinin derhal  serbest bırakılmasını istedi.

Açıklama alkışlar eşliğinde sona erdi.