Soma davasında 4 sanık yeniden yargılanıyor

Yargıtay’ın yeniden yargılanmasına karar verdiği 4 sanık Soma davasında hakim karşısına çıktı.

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Çolak, adalet arayışlarına 7 yıl önce başladıklarını hatırlatarak, “Katliamdan sorumlu tüm sanıklar, kamu görevlileri hukukun üstünlüğü gözetilerek yargılanmalıdır.” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin Yargıtay’ın yeniden yargılanmasına karar verdiği 4 sanık, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezine gelen madenci yakınları ve taraf avukatları, kimlik kontrolünün ardından duruşma salonuna alındı. Salgın tedbirleri nedeniyle basın mensuplarının alınmadığı duruşmada sanıklar Can Gürkan, Adem Ormanoğlu, Efkan Kurt ve Haluk Evinç, farklı adliyelerden SEBGİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Madenci yakınları açıklama yaptı

Madenci aileleri duruşma öncesi, Akhisar İstasyon Meydanı önünde bir araya geldi. Aileler duruşmanın görüleceği salonun önüne kadar 301 maden işçisinin isminin yazılı olduğu pankartla yürüdü. Yürüyüşte, “Somayı unutma unutturma”, “301’in hesabı sorulacak”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından aileler açıklama yaptı. Açıklamaya sendikalar, siyasi partiler, HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, eski milletvekili Melda Onur, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

‘Yüreklerimize o tekmeyi her gün attınız’

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı İsmail Çolak, katliamın üzerinden geçen 7 yıla rağmen acılarının ilk günkü kadar taze olduğunu söyledi. Çolak, şunları ifade etti:

“Tekmelediniz, sonra ise seçim yatırımı yapmak için bir özür dilettirdiniz. O tekmenin acısını bizim yüreğimizden sökecek olan kuru bir özür müydü? Mahkeme salonlarında verdiğiniz kararlarla, HSK önüne evlatlarımızın toprağını götürürken bizlere biber gazı sıkarak yüreklerimize o tekmeyi her gün attınız. Avukatlarımıza şiddet gösterilmesine göz yumarak, dava karar aşamasına gelmişken, hakimi değiştirerek tekmelediniz.  ‘İnfaz yasası’ adı altında 6 gün biçtiğiniz cezayı bile çok görüp bu kararı bozdunuz. Evlatlarımızın katillerini çıkararak attınız her gün o tekmeyi.”

‘Biz adalet arayışımıza 7 yıl önce başladık’

Yargıtay’ın bozduğu kararı hatırlatan Çolak, “2 yıl sonra tekrar mahkeme salonlarını doldurma nedenimiz ise kamu görevlilerince yargı yolunun yeniden açılmasıdır. Biz adalet arayışımıza tam 7 yıl önce başladık. Katliamdan sorumlu tüm sanıklar, kamu görevlileri hukukun üstünlüğü gözetilerek yargılanmalıdır. Adalet sadece sermaye sınıfına ya da nüfuz sahibi olan insanlara olmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Adaleti bu ülkede herkes için aramaya devam edeceklerini belirten Çolak, “Soma’dan sonra yüzlerce işçi kaybettik, hepsinin ailesinin yanındaydık. Biz yaşatmak ve onları korumak için yola çıktıkça başka haberlerde yıkıldık. Ne olursa olsun mücadele etmeye ve bu mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

‘Patronlar gerçek sorumlulardır ve yargılanmalıdır’

Patlamada yaşamını yitiren madenci Erdoğan Köse’nin oğlu Berkan Köse de aileler adına konuştu. Köse şunları ifade etti:

“Katledilen 301 maden işçisi davasında yine bir aradayız. Maden işçileri patronların kar hırsı, ihmali yüzünden bedel ödedi. Patronlar gerçek sorumlulardır ve yargılanmalıdır. Adalet değil sosyal cinayet düzeninde adalet sağlanana kadar buradayız. Bu sosyal cinayet düzeni son bulsun maden işçisi göçük altında kalmasın” dedi.  Bu dava hukukun, emeğin davasıdır. İşçinin değil yandaşın ve patronun söz hakkının olduğu bir düzen istemiyoruz. Çark ne kadar sizden yana dönerse dönsün biz yolumuzdan dönmeyiz.”

Olay ve yargılama süreci

Soma’da 13 Mayıs 2014’te 301 maden işçisinin ölümü, 162’sinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamada, Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklanmıştı. 11 Temmuz 2018’deki karar duruşmasında 5 tutuklu sanığa 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezası, 9 sanığa adli kontrol, 37 sanığa ise beraat verilmişti.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, davada yerel mahkemenin tutuklu sanıklar hakkındaki hapis cezalarını yerinde bulmuş 5 sanığın tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurarak tahliyesine karar vermişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise 20 Ocak’ta yerel mahkemenin kararıyla ilgili yaptığı temyiz incelemesinde Can Gürkan, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt’un “bilinçli taksir derecesinde kusurları bulundukları” gerekçesiyle haklarında verilen kararları bozmuş, Haluk Evinç’in yargılanmasındaki eksiklerin giderilmesi gerektiğini belirtmişti.

Kaynak: AA/MA