Soma Katliamında yaşamını yitiren 301 madenci anıldı

Manisa’da 6 yıl önce yaşanan Soma Katliamı’nda yaşamını yitiren 301 maden işçisi, mezarları başında gözyaşları içinde anıldı.

Sivil toplum örgütleri bir çok ilde toplantı ve açıklamalarla işçileri anarak, “Katliamı unutmadık unutturmayacağız.” mesajını verdi.

Ankara’da “Maden Anıtı” önünde yapılmak istenen anma etkinliğine ise “Salgın” gerekçesiyle izin verilmedi.

Soma Katliamı’nda yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı Fotoğraf: MA

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği maden katliamının üzerinden 6 yıl geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, 301 maden işçisi bir çok ilde yapılan açıklama ve eylemlerle anıldı.

İşçiler mezarları başında gözyaşları içinde anıldı

Hayatını kaybeden işçiler, her yıl olduğu gibi bu yılda aileleri, yakınları ve sivil toplum örgütleri tarafından mezarları başında anıldı. İşçilerin mezarlarına karanfil bırakan aileler, gözyaşları içinde dualar okudu. Katliamda babalarını kaybeden 14 yaş altı çocuklar da, sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığı 11.00-15.00 saatleri arasında mezar ziyaretinde bulundu.

Aileler mezar başında dualar okuyarak işçileri andı Fotoğraf:AA

Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle mezarlığa gelenler, eldiven ve maske takarak sosyal mesafe kuralına dikkat etti.

14 yaşındaki Sude Çal da, katliamda babası Kamil Çal’ı kaybetti. Mezara gelen Çal, “Babamın mezarına geldim. Ona dua ediyorum. Sadece bugün değil, her gün dua ediyorum. Onu çok özlüyorum” dedi. Kamil Çal’ın bir diğer kızı Ravza Çal (7) ise, babasının mezarı başında duyduğu özlemi dile getirdi. 

Ankara’da emek örgütleri basın toplantısı düzenledi Fotoğraf:MA

Ankara’da ‘salgın’ gerekçesiyle anmaya izin verilmedi

Ankara’da Madenci Anıtı önünde yapılmak istenen anma etkinliğine Valilik tarafından salgın gerekçesiyle izin verilmedi. Bunun üzerine, DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMO) ve Ankara Tabip Odası (ATO), düzenlediği basın toplantısında işçileri andı. ATO binasında yapılan toplantıda, “Soma’yı Unutmadık, Unutmayacağız” pankartı asıldı.

Madenci Anıtı önündeki etkinliğin yasaklanmasına tepki gösteren ATO Başkanı Vedat Bulut, “Salgından kaynaklı 20 kişinin anma yapmasına izin vermediler ama biliyoruz, madenlerde yüzlerce kişi iç içe sosyal mesafe olmaksızın çalışıyor.” dedi.

Toplantıda konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise “Çarklar dönüyor; emekçiler, işçiler ölüyor” diyerek şunları kaydetti: “Soma katliamını unutmamak unutturmamak hepimizin görevidir. İş cinayetlerinin olmadığı, çalışırken ölmeyeceğimiz, insanca çalışacağımız, insanca yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzeni mutlaka kuracağız.”

Adana Baro Başkanı Küçük: Bu mu adalet?

Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, facianın siyasi sorumluları hakkında soruşturma dahi açılmadığını, şirket yöneticilerine ölen her bir madenci için sadece 6 gün ceza verildiğini hatırlattı. Küçük, şunları belirtti: “Son infaz düzenlemesiyle de ceza indiriminden faydalandılar. Bu mu adalet? diye soruyorum. Biz bu davada adalet sağlanana kadar haksızlığı haykırmaya ve mücadeleye devam edeceğiz.”

MMO Adana Şubesi: Yitirdiğimiz canları unutmayacağız

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Yılmaz, yaptığı basın açıklamasında, “Ne yitirdiğimiz canları unutacağız ne de ailelerinin yaşadığı acıları ve sosyal dramı. Ne bu facianın sorumlularını unutacağız ne de Somalı emekçileri tekmeleyenleri. İş cinayetleri ve meslek hastalıkları bir kader değildir.” diye ifade etti.

İHD İskenderun Şubesi basın toplantısı düzenledi Fotoğraf:MA

İHD İskenderun Şubesi: Bu düzen Soma’da göçük altında kalmıştır

İHD İskenderun Şubesi, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Ayten Kılınç, “Bu düzen Soma’da siyaseten ve ahlaken göçük altında kalmıştır. Bu düzen ve onu ayakta tutan zihniyetin sonucu olarak, Türkiye iş cinayetlerinin en fazla olduğu ülkelerden biri olmuştur. Soma Katliamını unutmamak, unutturmamak hepimizin görevidir” dedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri: İşçiler zor şartlarda çalıştırılıyor

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 13 Mayıs 2014’ten bu yana her yıl Soma’da işçilerin iş cinayetlerine kurban verildiği belirtilerek, salgın döneminde üretimin durmamasından kaynaklı, işçilerin zorla çalıştırılmaya devam ettirildiğine dikkat çekildi.

İzmir Barosu: Bir çok işçi iş güvenliği sağlanmadan canları pahasına çalıştırılıyor

İzmir Barosu, yaptığı yazılı açıklamada, katliamdan hiç ders çıkarılamayarak maden ve inşaat işçileri başta olmak üzere birçok işçinin iş güvenliğinin sağlanmadığı koşullarda canları pahasına çalıştırılmaya, kimi zaman ise ölüme terk edilmeye devam edildiğini belirtti.

İzmir Tabip Odası: Kaza değil katliam!

İzmir Tabip Odası da yaptığı açıklamada, “301 madenci daha çok kömür, daha çok kâr denilerek ve daha az iş güvenliği sağlanarak ölüme gönderildi. Kaza değil katliam!” dedi.

Ne olmuştu?

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 13 Mayıs 2014 tarihinde maden ocağında meydana gelen göçükte 301 maden işçisi hayatını kaybetmiş, 162 maden işçisi ise yaralandı.

Soma Katliamına ilişkin açılan davanın ilk duruşması 13 Nisan 2015 tarihinde Akhisar’da görüldü. Davada Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile şirket yöneticisi 5 kişi tutuklandı. 45 maden mühendisi ise tutuksuz yargılandı.

Mahkeme, 11 Temmuz 2018 tarihinde görülen duruşmada, 5 tutuklu sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılmasına, 9 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, 37 sanığın beraatına, Şirket Başkanı Can Gürkan’ı 3 yıl maden işletmeciliğinden men edilmesine ve “Taksirden” 15 yıl hapis cezası verilmesine karar verdi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 18 Nisan 2019 tarihinde Can Gürkan’ın yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmesine karar vererek, maden işletmeciliğinden men edilmesi kararını ise kaldırdı. Karara yapılan itiraz nedeniyle dava dosyası Yargıtay’da bekliyor.

Kaynak: Mezopotamya Haber Ajansı’nda geçen bilgilerden derlendi