Son 3 yılda 35 bin 515 kişiye talasemi tanısı konuldu

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Koca, son 3 yılda 35 bin 515 kişiye talasemi tanısı konulduğunu belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

CHP Niğde Milletvekili Gürer, bir kan hastalığı olan talasemi ile ilgili rakamsal verilere ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi vermişti. Önergeye yanıt veren Bakan Koca, 2019-2021 tarihleri arasında 35 bin 515 kişiye talasemi tanısının konulduğunu bildirdi. 

Önergede yer alan “Türk Kızılay Derneği Akdeniz Bölge Müdürlüğü ve Antalya Talasemi Derneği öncülüğünde ‘Kan Annesi ve Kan Babası’ adlı kan bağışı kampanyası başlatıldı. Bu kampanyadan elde edilen kan miktarı ne kadardır?” sorusunu yanıtsız bırakan Bakan Koca, konuyla ilgili Türk Kızılay Derneği’ni adres gösterdi. 

‘Talaseminin önceden saptanması önemli’

Türkiye’de her alanda yaşanan sorunların yurttaşlar tarafından milletvekili oldukları için kendilerine yansıtıldığına vurgu yapan Gürer, “Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi, genetik olarak da aktarılabildiği için toplumun bu konuda bilgi ve bilinçlenmeye ihtiyacı var. Uzmanlar, hastalığın önlenebileceğini belirterek genetik faktörlerle sonraki nesillere geçebilen bir tür kalıtsal kan hastalığı olan talaseminin önceden saptanmasının önemine değiniyor.” dedi.

‘Bilinçlendirme çalışmaları artırılmalı’

Tedavisi olası olan hastalığın, öncelikle toplumun bilinçlendirilmesi ile tanınmasının önemli olduğuna vurgu yapan Gürer, şunları aktardı:

“Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, 8  Mayıs Dünya Talasemi Gününde yaptığı açıklamada ‘Talasemi gibi her iki ebeveynden de gelen bozuk genler ile geçiş gösteren kalıtsal hastalıkların kontrolünde en etkili yöntem, hastalık hakkında toplumun bilgilendirilmesi, toplum taramaları ile taşıyıcıların saptanması, onlara genetik danışma verilmesi ve gebelik öncesi tanı metotları kullanılarak yeni hastalıklı bebek doğumlarının önlenmesidir. Bu yolla talasemi birçok ülkede kontrol altına alınmıştır.’ İfadelerinden yola çıkarak son yıllarda ortalama on bin kişide görülen hastalıkla ilgili bilinçlendirme çalışmaları artırılıp önlemler geliştirilmelidir.”

Gürer, önergede şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

  • Son iki yılda Talasemi Hastalığı teşhisi konmuş kişi sayısı kaçtır?
  • Bu hastalığın en çok görüldüğü yaş aralığı nedir?
  • Türk Kızılay Derneği Akdeniz Bölge Müdürlüğü ve Antalya Talasemi Derneği öncülüğünde ‘Kan Annesi ve Kan Babası’ adlı kan bağışı kampanyası başlatıldı. Bu kampanyadan elde edilen kan miktarı ne kadardır?
  • Kan bağışı kampanyasından yararlanan Talasemi Hastası sayısı kaçtır? Bağışçılara, kan bağışında bulunmadan önce Covid-19 testi yapılmakta mıdır? 
  • Anne karnında talasemi tanısı konulan bebek sayısı kaçtır?

Yeni1Mecra